495
Ο Αλ. Τσίπρας στις Πρέσπες με τον Ζάεφ. Το Μακεδονικό σύντομα θα διαβεί τους Ευζώνους και θα γίνει δικό μας θέμα. Και τότε... | SOOC/CreativeProtagon

Το κόλπο με το Μακεδονικό

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 20 Σεπτεμβρίου 2018, 11:39
Ο Αλ. Τσίπρας στις Πρέσπες με τον Ζάεφ. Το Μακεδονικό σύντομα θα διαβεί τους Ευζώνους και θα γίνει δικό μας θέμα. Και τότε...
|SOOC/CreativeProtagon

Το κόλπο με το Μακεδονικό

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 20 Σεπτεμβρίου 2018, 11:39

Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια ήταν στο κουπόνι του στοιχήματος, οι περισσότεροι θα βάζαμε τα λεφτά μας στο «Ναι». Ουσιαστικά οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν επιθυμούν ένταξη της χώρας τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς με νέα ονομασία, αναθεωρημένο σύνταγμα και ιστορικό αφήγημα.

Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, που δίνουν ένα ισχνό προβάδισμα στο «Ναι», το Κοινοβούλιο θα κληθεί να αναθεωρήσει το σύνταγμα. Και αν ο Ζόραν Ζάεφ κερδίσει και την κοινοβουλευτική μάχη, τότε η μπάλα θα περάσει τους Ευζώνους και θα έρθει στη δική μας περιοχή.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επισήμως συζητά πώς θα κυρωθεί η συμφωνία από την Βουλή των Ελλήνων. Μετράει, προσθέτει και αφαιρεί ψήφους. Θεωρητικά οι ψήφοι βρίσκονται. Κάτι ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, λίγο Το Ποτάμι ή κανένας άλλος ανεξάρτητος, οι αριθμοί βγαίνουν. Ομως ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση έτσι και η συμφωνία έρθει στη Βουλή. Μάλιστα το ύφος του είναι τόσο κατηγορηματικό που τον ακούς και λες ότι εδώ δεν μπορεί να κάνει κωλοτούμπα, όσο και αν ξέρεις ότι μιλάμε πάντα για τον Καμμένο.

Τι θα συμβεί τότε; Πέφτει η κυβέρνηση; Οχι αμέσως. Θα πάμε σε διερευνητικές εντολές και από τη στιγμή που, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν πρόθυμοι, τότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Και αυτό το σενάριο, εκλογές για το Μακεδονικό, είναι το πιο δύσκολο για τη Νέα Δημοκρατία. Εκλογές μπορούν, βέβαια, να προκύψουν και αλλιώς: να στείλει ο Ζάεφ τη συμφωνία και να πει ο Τσίπρας ότι προκηρύσσει εκλογές επικαλούμενος εθνικό θέμα. Οι εκλογές θα λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι υπέρ της συμφωνίας, από την άλλη η ΝΔ που θα βρίσκεται απέναντι. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση ο Μητσοτάκης θα έχει απέναντι και όλη τη διεθνή κοινότητα: από τη Μέρκελ… μέχρι τον Μπους, που κάλεσε τους γείτονες να ψηφίσουν ευρωπαϊκά.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές. Πώς θα χειριστεί το θέμα; Δεν μπορεί να το βάλει στο συρτάρι, ειδικά όταν έχουν μόλις γίνει εκλογές για αυτόν τον λόγο. Θα κυρώσει τη συμφωνία; Μα, η μη κύρωση θα είναι η βασική θέση της ΝΔ στην προεκλογική εκστρατεία! Και, εκτός των άλλων, θα έχει και έναν Σαμαρά στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Όμως αν δεν περάσει τη συμφωνία, θα βρεθεί στην αρχή της θητείας του σε ευθεία σύγκρουση με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη.

Εδώ, λοιπόν, ο Τσίπρας έχει τον πρώτο λόγο. Υπάρχει ένα σενάριο που λέει ότι στο παζάρι για τις συντάξεις ενδεχομένως να εντάσσεται και η ολοκλήρωση της δουλειάς για το Μακεδονικό. Όμως τίποτα δεν εμποδίζει τον Τσίπρα να πάρει τις συντάξεις και να αθετήσει τη συμφωνία από την πλευρά του, προβάλλοντας ως πειστικό άλλοθι την αποχώρηση Καμμένου. Ούτως ή άλλως αντιπολίτευση θα είναι. Ετσι όμως θα έχει ναρκοθετήσει τη θητεία της επόμενης κυβέρνησης από την πρώτη μέρα. Αυτό ακούγεται προκλητικά ελκυστικό για τον Τσίπρα. Και κάπως έτσι, ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα παράδοξο: η ΝΔ να αντιμάχεται τη συμφωνία, αλλά ταυτοχρόνως να ελπίζει ότι ο Τσίπρας θα τελειώσει τη δουλειά. Λέτε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News