544
Εικόνες σαν κι αυτή ανέβηκαν στα social media, μετά το δεύτερο συμβάν σε συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, την Τετάρτη στο Ηράκλειο Κρήτης | Τwitter/CreativeProtagon

Τι θέλουν τελικά από τον Σωκράτη Μάλαμα;

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 28 Ιουλίου 2022, 12:41
Εικόνες σαν κι αυτή ανέβηκαν στα social media, μετά το δεύτερο συμβάν σε συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, την Τετάρτη στο Ηράκλειο Κρήτης
|Τwitter/CreativeProtagon

Τι θέλουν τελικά από τον Σωκράτη Μάλαμα;

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 28 Ιουλίου 2022, 12:41

Πρώτα του επιτέθηκαν με τη γνωστή ανώνυμη χυδαιότητα που κυριαρχεί στο Twitter επειδή ζήτησε -τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο- να κατέβει ένα πανό (με το οποίο είπε ότι συμφωνούσε) που έγραφε «Βιαστής Είναι»· ναι, για τον Λιγνάδη. Δύο μέρες μετά ανέβηκαν στη σκηνή την ώρα της συναυλίας, τη διέκοψαν, διάβασαν ένα κείμενο και σήκωσαν ένα τεράστιο μαύρο πανό που έγραφε: «Οι δίκες τους ξεπλένουν, φονιάδες βιαστές. Λευτεριά στους αγωνιστές».

Ενας τραγουδιστής δεν έχει το δικαίωμα να πει τα τραγούδια του όπως αυτός θέλει. Οχι. Θα τα πει όπως θέλουν αυτοί. 

Στο Ρέθυμνο, τη Δευτέρα, ο Μάλαμας, όπως ανέφερε ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, είπε μεταξύ άλλων από σκηνής: «Η νομική κουλτούρα και η κυβερνητική, παίζουνε λάθος ποδόσφαιρο στο γήπεδο και την πετάνε τη μπάλα στις κερκίδες. Μ’ αρέσει και συμφωνώ με το σύνθημα αλλά δεν θέλω να υπάρχει αυτό το πράγμα πάνω μας. Κατεβάστε το και μετά ανεβάστε το πάλι να μην το βλέπω, αποσπάται η προσοχή μου πάρα πολύ. Το ξέρουμε αυτό, το γνωρίζουμε και συμφωνούμε απολύτως»…

Συμφώνησε με το περιεχόμενο του πανό, αλλά όχι με την παρουσία του στη μουσική του παράσταση. Ακολούθησε οχετός ύβρεων στα social media από οργανωμένα τρολ με προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του, τα οποία λίγο-πολύ υποστήριζαν ότι με τη στάση του είναι σαν να καλύπτει τον Λιγνάδη!

Η ανάρτηση του Σωκράτη Μάλαμα μετά το περιστατικό της Δευτέρας:

Στην ίδια ανάρτηση ο τραγουδοποιός κοινοποίησε ακόμη και το βίντεο όσων είπε για το πανό την Δευτέρα στο Ρέθυμνο:

Δυστυχώς, την Τετάρτη, στη συναυλία του Μάλαμα στο Ρέθυμνο, κάποιοι έδωσαν συνέχεια. Πέρα από το πανό που αναρτήθηκε στη σκηνή πίσω από τον καλλιτέχνη, η «ομάδα αλληλέγγυων» διάβασε ένα κείμενο «για την απεργία πείνας του συντρόφου Γιάννη Μιχαηλίδη» και στη συνέχεια «πανηγύρισε» για την «επιτυχημένη παρέμβαση» με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακολούθησε νέο κύμα αναρτήσεων στα social media με τη φωτογραφία του Μάλαμα να περιμένει υπομονετικά μαζί με πανηγυρικά σχόλια -σαν κάποιοι να πήραν τη ρεβάνς.

Γιατί όλα αυτά; Θέλουν κάποιοι να δείξουν στον Σωκράτη Μάλαμα ότι είναι πιο δυνατοί και πιο μάγκες; Κι αν ο Μάλαμας είναι «δικός τους», τι περιμένει κάποιον που είναι «με τους άλλους»;

Ζούμε δυστυχώς σε μια εποχή που ό,τι κι αν πει κανείς δημόσια θα πάρει πρόσημο, πολιτικό κυρίως· ακόμα και αν πει ότι ο ήλιος βγαίνει κάθε μέρα από τον Υμηττό. Θα βρεθεί έπειτα στο στόχαστρο υβριστών στα social media και διαφόρων που θεωρούν ότι διαθέτουν το ηθικό πλεονέκτημα για να δρουν ως κριτές των πάντων –φυσικά και να εκφοβίζουν όσους διαφωνούν μαζί τους.  

Θεωρούν ότι ένας καλλιτέχνης μπορεί να υπάρχει ως δημιουργός μόνο όταν εκφράζει απόλυτα τη γραμμή τους και ως εκ τούτου έχουν το δικαίωμα να του επιτεθούν αν δεν κάνει και δεν λέει ακριβώς αυτά που θέλουν –ακόμη κι αν συμφωνεί μαζί τους!

Και δεν τους αρέσει ίσως ότι ο αντισυμβατικός κατά τα άλλα Μάλαμας δεν είναι τόσο στρατευμένος όσο τον θέλουν, ότι η καλλιτεχνική του αξία και το έργο του ξεπερνούν τη συγκυρία, ότι συγκινεί αληθινά πολλούς ανθρώπους εδώ και δεκαετίες και δεν πλασάρει «πλέρια αριστερίλα» για να γεμίσει τα στάδια. Αυτό αδυνατούν να καταλάβουν, κι αυτό τους διδάσκει με την ήρεμη στάση του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News