407
Tο έργο «Γάζα-Γκερνίκα» και δύο λεπτομέρειές του: οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται σαν γουρούνια και αιματορουφήχτρες καπιταλιστές Ες Ες | Facebook/Twitter

«Σκανδαλώδης αντισημιτισμός» στη γερμανική έκθεση Documenta

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2022, 19:19
Tο έργο «Γάζα-Γκερνίκα» και δύο λεπτομέρειές του: οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται σαν γουρούνια και αιματορουφήχτρες καπιταλιστές Ες Ες
|Facebook/Twitter

«Σκανδαλώδης αντισημιτισμός» στη γερμανική έκθεση Documenta

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2022, 19:19

Υστερα από τις κατηγορίες για αντισημιτισμό και την παραίτηση της διευθύντριας της εικαστικής έκθεσης Documenta, στο Κάσελ, ο Φέλιξ Κλάιν, γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, μίλησε στη Repubblica και ζήτησε να αφαιρεθεί άλλος ένας πίνακας από την έκθεση επειδή «πρόκειται για έργο που εξισώνει τον ισραηλινό στρατό με τη Βέρμαχτ». Προηγήθηκε η αφαίρεση μίας ινδονησιακής εγκατάστασης υπό τον τίτλο «Η λαϊκή δικαιοσύνη».

Η διευθύντρια της Documenta, Σαμπίνε Σέρμαν, παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο, και ο Κλάιν υποστήριξε ότι καλώς έπραξε. Ετσι οι Ιταλοί διαπίστωσαν ότι «μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις στον κόσμο έχει βυθιστεί σε αβυσσαλέα κρίση». Ο Κλάιν θέλει να απομακρυνθούν από τις καλλιτεχνικές αίθουσες, εκθέσεις κ.λπ. «όλα τα αντισημιτικά έργα» και οι καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν. Και απαιτεί το γερμανικό κράτος να ελέγχει με σοβαρό τρόπο πού πάνε τα λεφτά που δίνει για εκθέσεις τύπου Documenta.

Η εγκατάσταση «Λαϊκή δικαιοσύνη», έργο καλλιτεχνών από την Ινδονησία (Facebook)

Το έργο που αφαιρέθηκε πρώτο ήταν η «Λαϊκή δικαιοσύνη», προϊόν καλλιτεχνικής έμπνευσης της ινδονησιακής ομάδας Ruangrupa. Δεν ελέγχθηκε τίποτε, είπε ο Κλάιν. Αξιέπαινη η ιδέα να μιλήσει «ο παγκόσμιος νότος», ωστόσο «ο αντισημιτισμός είναι παγκόσμιος – και δεν έχει χώρο στη Γερμανία, ειδικά σε κρατικές εκθέσεις». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα ελέγξει αν υπάρχουν και άλλα «αντισημιτικά έργα» στην Documenta και δήλωσε ότι η στάση του δεν συνιστά λογοκρισία. Μάλιστα συσχέτισε τα συγκεκριμένα «αντισημιτικά έργα» με ανεπίτρεπτες και απαγορευμένες «αναπαραστάσεις παιδικής πορνογραφίας».

Οπως είπε στη Repubblica, το έργο που θέλει να κατεβάσει ο ίδιος είναι το «Γάζα-Γκερνίκα». Γιατί; Επειδή «εξισώνει τις δραστηριότητες του ισραηλινού στρατού με αυτές της Βέρμαχτ και αναπαριστά ισραηλινούς στρατιώτες και μερικούς φτωχούς και φοβισμένους Παλαιστινίους». Το έκρινε απαράδεκτο: «Είναι κραυγαλέος παραλληλισμός. Είναι αντισημιτισμός που σχετικοποιεί τα εγκλήματα των ναζιστών».

Οι καλλιτέχνες των «αντισημιτικών έργων» θεωρούνται από τον Κλάιν «πολύ συνδεδεμένοι με το κίνημα BDS που στρέφεται κατά του Ισραήλ» και ζητάει να τερματιστεί η καταπίεση των Παλαιστινίων. Γενικώς ο Κλάιν δήλωσε ότι πιστεύει πως αναβιώνει στον κόσμο ένας «παγκοσμιοποιημένος αντισημιτισμός».

«Δυστυχώς ο αντισημιτισμός είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Οι Εβραίοι συχνά συνδέονται με αποικιακά εγκλήματα ή καπιταλιστική εκμετάλλευση. Και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ινδονησία, η οποία δεν έχει καν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ», σχολίασε.

Τέλος, ο Κλάιν υποστήριξε ότι η έκθεση Documenta πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων: «Το κράτος πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο, ιδίως όταν δίνει δημόσιο χρήμα 3,4 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι της Documenta απέτυχαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...