349
Η αγωνία του Ζόραν Ζάεφ για να «πουλήσει» τη συμφωνία στη χώρα του, δημιουργεί πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα | INTIMENEWS

Τι μας λέει ο Ζάεφ;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Δεκεμβρίου 2018, 08:06
Η αγωνία του Ζόραν Ζάεφ για να «πουλήσει» τη συμφωνία στη χώρα του, δημιουργεί πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα
|INTIMENEWS

Τι μας λέει ο Ζάεφ;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Δεκεμβρίου 2018, 08:06

Ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να «πουλήσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο και στην κοινή γνώμη της χώρας του. Ο Τσίπρας κάνει το ακριβώς αντίθετο, επιδιώκοντας το θέμα να ατονίσει, μέχρι την ύστατη ώρα.

Ο Ζάεφ είπε για Μακεδόνες στην Ελλάδα που θα διδάσκονται πλέον τη μακεδονική γλώσσα. Το πρόβλημα με τη δήλωση δεν βρίσκεται, φυσικά, στη γλώσσα καθώς έχουμε αναγνωρίσει την ύπαρξη της και, θεωρητικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί και σχετική πανεπιστημιακή έδρα. Το πρόβλημα βρίσκεται στην υποτιθέμενη ύπαρξη μειονότητας στην Ελλάδα. Πριν από μερικές δεκαετίες θα μπορούσε να γίνει μία κάποια νύξη. Σήμερα, λογικά, δεν εγείρεται θέμα για κάποιους γέροντες που ομιλούν τη διάλεκτο. Μέχρι φυσικά να τους δεις στο CNN…

Εδώ, λοιπόν, εντοπίζεται ένα πρόβλημα στη συμφωνία: ο Ζάεφ μπορεί να δέχθηκε την αλλαγή του συντάγματος και στην αποκαθήλωση των Μεγαλέξανδρων, αλλά δεν απεμπόλησε το δικαίωμα να εθνολαϊκίζει κατά βούληση. Ενδεχομένως τώρα να μαζευτεί, αφού μέχρι και ο ΟΗΕ του έδειξε δόντια. Ωστόσο μπορούμε να υποθέσουμε ότι από τη στιγμή που μιλάει τώρα, είναι λογικό να συνεχίσει και μετά.

Οι δηλώσεις του Ζάεφ έδωσαν σε πολλούς την ευκαιρία να ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό την αναπομπή της Συμφωνίας. Συγγνώμη, αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν αναπέμπεις Συμφωνία διεθνούς ενδιαφέροντος για μία δήλωση. Ακόμα και αν η κυβέρνηση άκουγε τη δυσφορία της κοινής γνώμης και υπαναχωρούσε, η χώρα θα ήταν έκθετη διεθνώς. Ούτως ή άλλως, για τον διεθνή παράγοντα, ο κακός σε αυτή την υπόθεση ήταν πάντα η Ελλάδα.

Η υπόθεση του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Μόλις ο Ζάεφ ολοκληρώσει το δικό του κομμάτι της συμφωνίας, η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει πρόσκληση ένταξης και τα κοινοβούλια των χωρών-μελών θα κυρώσουν το σχετικό πρωτόκολλο. Λέτε η Αθήνα να πάει κόντρα; Ελάτε τώρα… Το μόνο διπλωματικό χαρτί που θα κρατάει η Αθήνα θα βρίσκεται στην τύχη του αιτήματος των Σκοπίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτή είναι μία υπόθεση που θα ανοίξει μετά από χρόνια.

Συμπέρασμα: η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προοπτική αρκεί να στηρίζεται σε θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και κοινού συμφέροντος. Το συμφέρον το έχουμε βρει, ο σεβασμός ακόμα αναζητείται. Εκτός και αν η ΔΕΗ χρειάζεται να αγοράσει και δεύτερη εταιρεία στα Σκόπια…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...