620
To επίμαχο σημείο της ομιλίας Ζάεφ όπου υποστηρίζει ότι τα παιδιά στην Ελλάδα θα μαθαίνουν την «μακεδονική» | Youtube

Μετέωρη η Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις δηλώσεις Ζάεφ;

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 12:23
To επίμαχο σημείο της ομιλίας Ζάεφ όπου υποστηρίζει ότι τα παιδιά στην Ελλάδα θα μαθαίνουν την «μακεδονική»
|Youtube

Μετέωρη η Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις δηλώσεις Ζάεφ;

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 12:23

Μία και μόνο δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στο κοινοβούλιο της χώρας του ήταν αρκετή για να δυναμιτίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές και κυρίως τον αμερικανικό παράγοντα, να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους δηλώσεις, το βίντεο των επίμαχων αναφορών του Ζόραν Ζάεφ είναι αποκαλυπτικό των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων.

Ηδη στην Αθήνα ο ελλάσων κυβερνητικός εταίρος (δια του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ) ζήτησε την αναπομπή της Συμφωνίας δυνάμει του άρθρου 19, την ώρα που σειρά από κυβερνητικά στελέχη, με δηλώσεις του στα κανάλια και τα ραδιόφωνα, προσπαθούσαν επί ματαίω να υποβαθμίσουν τη σημασία της δήλωσης Ζάεφ.

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει δικαιωμένη για τη στάση της έναντι της συμφωνίας (όπως το επανέλαβε άλλωστε και την Τετάρτη σε δηλώσεις του στον Αlpha, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος).

«Οι δηλώσεις Ζάεφ είναι συνέπεια της συμφωνίας των Πρεσπών, που από την αρχή χαρακτηρίσαμε θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και «να μην προχωρήσουν στην κύρωση της επιζήμιας αυτής συμφωνίας», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος (δείτε το βίντεο κάτω).

Aπό την πλευρά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τη «διπλωματική επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα (δείτε το σχετικό tweet κάτω), ενώ οι πολέμιοι της λύσης του ονομοτολογικού με τη συγκεκριμένη συμφωνία-συμβιβασμό, βρήκαν νέο και γερό «πάτημα» για να την αποδομήσουν ολοκληρωτικά.

Μητσοτάκης: Προ των ευθυνών τους όλοι οι βουλευτές

Επιδίωξη πλέον του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να θέσει κάθε βουλευτή προ των ευθυνών του για το θέμα της ΠΓΔΜ και κατ’ επέκταση την παράταση του βίου της κυβέρνησης Τσίπρα αφού έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 16 Δεκεμβρίου, η ΝΔ έχει το δικαίωμα να καταθέσει εκ νέου πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή καθώς θα έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την προηγούμενη.

Αν το πράξει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει προ των ευθυνών τους όσους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν «Ναι» στη συμφωνία, σε μία χρονική συγκυρία με βαριά τη σκιά των τελευταίων δηλώσεων Ζάεφ.

«Ο συνδυασμός της σύνθετης ονομασίας με την αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων», υπογραμμίζουν πηγές της Πειραιώς. Κατά συνέπεια, σημειώνουν, όσοι βουλευτές αποφασίσουν να στηρίξουν τελικά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, ουσιαστικά αποδέχονται τον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Αντίθετα, αν τελικά καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επιζήμια για το εθνικό συμφέρον, θα πουν «όχι» και στη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στο βίντεο της ομιλίας Ζάεφ που είδε το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτεται ο βαθμός της προκλητικότητας και το αλυτρωτικό περιεχόμενο της επίμαχης δήλωσής του που, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα (δια στόματος Μάθιου Νίμιτς) προκειμένου να διασωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Για την ακρίβεια τα όσα είπε στη βουλή ο πρωθυπουργός της γείτονος είναι πολύ χειρότερα από ό,τι είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ώρες.

«Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα», λέει ο Ζάεφ απαντώντας στους βουλευτές του εθνικιστικού VMRO που επιμένουν να εγείρουν θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Μιλάτε για τους ‘Μακεδόνες’ στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς κάναμε κάτι γι’ αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της γείτονος που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη συναίνεση της Αθήνας.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...