544
Ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε σε έναν κόσμο όπου συμπλέκονται η Βίσση με τη Βανδή και τη Θεία Μετάληψη. Στα χρόνια του κορονοϊού, όλα επιτρέπονται... | CreativeProtagon

Τι μας άφησε το 2020

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 30 Δεκεμβρίου 2020, 20:48
Ο Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε σε έναν κόσμο όπου συμπλέκονται η Βίσση με τη Βανδή και τη Θεία Μετάληψη. Στα χρόνια του κορονοϊού, όλα επιτρέπονται...
|CreativeProtagon

Τι μας άφησε το 2020

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 30 Δεκεμβρίου 2020, 20:48

Πλησιάζοντας στο τέλος του ’20 και της πανδημίας, μερικά συμπεράσματα.

Πρώτον, στη σύγχρονη ιατρική οι εξελίξεις μπορούν να εκτιμηθούν. Στις 22 Μαΐου του 2020, ο μεταξύ άλλων διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Αντονι Φάουτσι εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Μας χωρίζουν 100 χρόνια από την εποχή που για να ανακαλυφθεί η πενικιλίνη ο Φλέμινγκ έπρεπε να ξεχάσει μικροβιακές καλλιέργειες χωρίς ψύξη.

Αν η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα, η τηλεοπτική προβολή χωρίς τέλος ξεφτιλίζει ανεπανόρθωτα. Ανάμεσα στα θύματα του ιού και μερικές υπολήψεις. Ανθρώπων που δεν ήξεραν ότι αν κάποιος πει κάτι ακραίο στην τηλεόραση, αυτόματα οι παραγωγές έχουν βρει άτομο για να γίνεται νταβαντούρι. Αν έχει πει ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει από τη Θεία Μετάληψη, θα τον ξανακαλέσουν για να πει αν κολλάει με το ευχέλαιο. Και αν πει ούτε και από το ευχέλαιο, θα τον ρωτήσουν για τον εξορκισμό. Μέχρι να τον ξεφτιλίσουν, να τον βαρεθεί ο κόσμος και να σταματήσουν να τον καλούν.  

Στα θετικά, το συμπέρασμα ότι κάποιος που γίνεται διάσημος δεν είναι απαραίτητο να γίνει και σελέμπριτι. Ο ορισμός λέει ότι σελέμπριτι είναι κάποιος διάσημος επειδή τον ξέρουν. Αυτοί που εμφανίζονται στο γυαλί, τους βλέπεις και προσπαθείς να θυμηθείς «τώρα αυτός είναι σεισμολόγος ή είχε φτάσει στον ημιτελικό του “Greece’s Next Top Model”;». Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει σελεμπριτική ανοσία. Ενώ εδώ και ένα χρόνο είναι το διασημότερο πρόσωπο σε σχέση με την πανδημία, ο Τσιόδρας ποτέ δεν προσπάθησε να μας πει ότι πρέπει να ψέλνουμε, να γίνουμε Ολυμπιακοί, να φοράμε πιτζάμες με πουά ή να κάνουμε πέντε παιδιά. Στην εποχή των ινφλουένσερς, ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο απόλυτος αντι-ινφλουένσερ. Και ως εκ τούτου, ακόμα πιο πολύ επιδραστικός.  

Επίσης, η αντιπολίτευση του «βάστα Ρόμελ» δεν είναι για χόρταση. Το «βάστα Ρόμελ» ήταν το σύνθημα των μαυραγοριτών στην Κατοχή, στην ελπίδα ότι ο στρατάρχης Ρόμελ θα βαστήξει άμυνα μετά την ήττα στο Ελ Αλαμέιν κρατώντας ψηλά τις τιμές της μαύρης αγοράς. Το «βάστα κορονοϊέ» μέχρι να πέσουν η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο καπιταλισμός είναι μια λύση. Ηταν σαν να το άκουγα μιλώντας με ένα γνωστό από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που μου έλεγε ότι ο εμβολιασμός θα έχει τελειώσει το 2022 – και αν…  Αλίμονο, έκανε ό,τι μπορούσε αλλά δεν μπόρεσε να βαστήξει.  

Οι πανδημίες, όπως οι εμφύλιοι, είναι περίοδοι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Οι φιλελέφτ φώναζαν γιατί επιτρέπονται οι λειτουργίες, οι δεξιοί οι συγκεντρώσεις, η πιτσιρικαρία γιατί δεν κλείνουν τους γέρους στα σπίτια, η γερουσία γιατί αφήνουν την πιτσιρικαρία να βγαίνει στις πλατείες. Από το ποδόσφαιρο έχω μάθει να υπολογίζω μόνο την κριτική που κάνει κάποιος σε αποφάσεις όταν ευνοείται η ομάδα του. Χαίρομαι που την ίδια λογική είχε και η κυβέρνηση.

Αντιθέτως, δεν χαίρομαι για το ότι αγνοήθηκε η διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού γραμματέα της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου ως προς το τι θα κάνει η κυβέρνηση για το φιλί που έδωσαν στο στόμα η Βανδή και η Βίσση στο «J2US». Εκτός του ότι η αδιαφορία στην καίρια διαμαρτυρία της ΕΛ θα είναι μια ακόμα απόδειξη της υποβάθμισης του ρόλου του κοινοβουλίου, μια κυβέρνηση με χιούμορ θα είχε απαντήσει ότι εξετάζεται το αδίκημα να θεωρηθεί ιδιώνυμο. Με ποινή να ακούνε στο υπόλοιπο της ζωής τους η μία να τραγουδάει τα τραγούδια της άλλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News