640
O καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας μιλάει γα τα ήπια συμπτώματα του κορονοϊού | CreativeProtagon/IntimeNews/Shutterstock

Τα ήπια συμπτώματα του κορονοϊού τα λες και «κακά νέα»

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Φεβρουαρίου 2020, 17:40
O καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας μιλάει γα τα ήπια συμπτώματα του κορονοϊού
|CreativeProtagon/IntimeNews/Shutterstock

Τα ήπια συμπτώματα του κορονοϊού τα λες και «κακά νέα»

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 28 Φεβρουαρίου 2020, 17:40

«Εξακολουθούμε να μιλάμε για μία νόσο η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι ήπια». Το ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά την Πέμπτη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το ξέσπασμα του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας. «Τονίζω ότι για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι», είπε.

Και μπορεί η πρώτη ανάγνωση των δεδομένων που ανακοινώνει ο κ. Τσιόδρας -χωρίς βέβαια ο ίδιος να το σχολιάσει- να είναι «εξαιρετικά καλή», όπως υπάρχει και η δεύτερη ανάγνωση, με κακά νέα να κρύβονται πίσω από τη λέξη «ήπια».

Τα καλά νέα είναι ότι δεν θα πεθάνουμε όλοι μαζί και τόσο εύκολα, όπως «προστάζει» η αστική ψυχολογία ή η μαζική υστερία των ημερών. Δεν θα ζήσουμε τραγικές στιγμές κλειδωμένοι μέσα σε κάποιο δωμάτιο. Αν και κάτι τέτοιο συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις στην Κίνα, όπου ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες.

Είναι καλό επίσης επειδή πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση που εκδηλώσουμε ήπια συμπτώματα, εκτός από κοινό κρυολόγημα, μπορεί να έχουμε και κορονοϊό.

Ωστόσο, ο ιός έχει ακόμη πολλές άγνωστες πτυχές και λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτόν.

Επιστημονικά «ήπια» θεωρούνται τα περιστατικά που δεν εκδηλώνουν καθόλου ή απλώς ήπια συμπτώματα πνευμονίας.

Απολύμανση σε σχολείο της Ιαπωνίας

Η ολική θνητότητα στην Κίνα, για τους δύο μήνες που μας «συστήθηκε» ο ιός, είναι 2,3%. Το ποσοστό βέβαια «φουσκώνουν» οι μαζικοί θάνατοι στην επαρχία Χουμπέι, όπου η θνητότητα είχε φτάσει στο 2,9%, ενώ σε άλλα σημεία της χώρας ήταν μόλις 0,4%.

Η εποχική γρίπη έχει θνητότητα μόλις 0,1%. Αρα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκύπτει ότι ο κορονοϊός Sars-cov-2 είναι πολύ πιο «φονικός» από τη γρίπη.

Βέβαια, και εδώ τα περιστατικά με τα ήπια συμπτώματα δεν διαγνώστηκαν ποτέ. Αρα η πραγματική θνητότητα του κορονοϊού, αν υπολογιζόταν, θα ήταν πολύ μικρότερη. Και οι σοβαρές περιπτώσεις δεν θα αποτελούσαν παρά ένα μικρό κλάσμα του συνολικού αριθμού των ασθενών.

«Υγειονομικές βόμβες» τα ήπια περιστατικά

Οταν όμως κάποιος έχει και ήπια συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι είναι και «ελαφρώς μεταδοτικός».

Και ακριβώς επειδή θα έχει ήπια συμπτώματα, δεν πρόκειται ούτε στον γιατρό να πάει, ούτε και στο σπίτι του να παραμείνει, ούτε βέβαια θα του δώσουν άδεια από τη δουλειά του. Το παιδί; Στο σχολείο θα μπορεί να δικαιολογήσει απουσίες για το «συναχάκι» που αναφέρουν οι επιστήμονες; Οχι βέβαια. Αρα θα πάει και αυτό στο σχολείο, όπου θα μεταδώσει εύκολα τη νόσο σε πολλούς ακόμη.

Τα ήπια ή καθόλου συμπτώματα μετατρέπουν τους ασθενείς σε «υγειονομικές βόμβες», αφού εκτελούν ευρεία μετάδοση του ιού. Εν αγνοία τους βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι… κακοί άνθρωποι.

Ετσι, ένας ιός που ενέχει χαμηλό κίνδυνο για την υγεία λόγω ήπιων συμπτωμάτων, «μπορεί να προκαλέσει υψηλό κίνδυνο σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, με δυνατότητα να διαταράξει τα παγκόσμια συστήματα δημόσιας υγείας και να προκαλέσει οικονομικές και πολιτικές αναταραχές», αναφέρουν σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine πέντε επιστήμονες.

Ανθρωποι με μάσκες έξω από το ΑΧΕΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκε το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα (REUTERS/Alexandros Avramidis)

Επιπλέον, ένα άτομο με ήπια συμπτώματα, δύσκολα θα ακολουθήσει τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που προβλέπει επικοινωνία με τον Οργανισμό (στο τηλέφωνο 2105212054) και όχι επίσκεψη σε νοσοκομείο.

Κάτι που έκανε ήδη το πρώτο κρούσμα στην Αθήνα, η 40χρονη από το Μαρούσι. Και θα κάνουν σίγουρα και άλλα «ήπια περιστατικά».

Με τον τρόπο αυτό βρίσκονται κοντά σε εκατοντάδες άτομα που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, κάτι που σημαίνει ότι ένα ήπιο περιστατικό δεν είναι πάντα καλό, επειδή μπορεί να αυξήσει τη θνητότητα του ιού, μολύνοντας ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, το 49% των σοβαρών περιστατικών, που ανήκουν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, πεθαίνουν.

Αρα, τα ήπια περιστατικά μπορεί μέσα σε μερικούς μήνες να προκαλέσουν εκατομμύρια θανάτους και να αλλάξουν τα στατιστικά ολόκληρου του πλανήτη. Και φυσικά, δεν είναι μόνο «καλά νέα» τα ήπια περιστατικά, δυστυχώς είναι και «κακά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...