510
| CreativeProtagon

Ούτε να κόψει ποπούς ούτε να χαϊδέψει

|CreativeProtagon

Ούτε να κόψει ποπούς ούτε να χαϊδέψει

Πριν από τις εκλογές του 2019, εάν ρωτούσες αστυνομικούς ποιος θα ήθελαν να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα σου έλεγαν ότι ο Δένδιας προκαλεί τον σεβασμό, ο Κικίλιας σαν υπουργός βρισκόταν κοντά στον απλό αστυνομικό και όταν τελείωναν με τα καλά λόγια για κάθε υποψήφιο υπουργό της ΝΔ, θα προσέθεταν με ανησυχία: «Μήπως ξέρεις αν θα πάρει το υπουργείο ο Χρυσοχοΐδης;». Ηξεραν ότι επειδή ο Χρυσοχοΐδης δεν ήταν κομματικό στέλεχος της ΝΔ και δεν δεσμευόταν από προεκλογικές υποσχέσεις, θα τους τρέξει. Τροφή για σκέψη για μελλοντικές κυβερνήσεις εξωκοινοβουλευτικών που θα ελέγχονται κοινοβουλευτικά. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το έγραψα για να φανεί πως μολονότι μπορεί να σχηματιστεί τέτοια εντύπωση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν ήταν ο αγαπημένος υποψήφιος υπουργός της αστυνομίας. Το πόσο καλά τα πάει είναι μια άλλη ιστορία.

Ενα λάθος του Χρυσοχοΐδη είναι ότι μετά την επιτυχία που είχε στο άνοιγμα των Εξαρχείων έχει προχωρήσει σε αστυνόμευση που γίνεται αποκλειστικά από την ομάδα ΔΙΑΣ. Στις τέσσερις-πέντε φορές που αστυνομικοί με έχουν σταματήσει στο lockdown για να με ελέγξουν εάν έχω άδεια να κυκλοφορώ, σε όλες, εκτός από μία και αυτή σε μπλόκο, οι αστυφύλακες ήταν της ομάδας ΔΙΑΣ.

Είπαμε, τα πράγματα έχουν αγριέψει. Ομως δεν είμαστε και στη Mega City του Δικαστή Ντρεντ. Και η αστυνόμευση –τουλάχιστον στις «ήσυχες» περιοχές– πρέπει να ξεκινάει με τον απλό αστυφύλακα για να καταλήξει, αν χρειάζεται, στις ειδικές μονάδες. Στην πραγματικότητα, όμως, πάμε σε κατάργηση της παραδοσιακής αστυνομίας και στη λογική «στείλε τους αυτούς που ξέρουν να πλακώνονται». Συνδικαλιστής των Ειδικών Φρουρών έλεγε ότι η ομάδα ΔΙΑΣ δεν έχει δουλειά να βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη, ενώ ο γενικός γραμματέας των αστυνομικών Δυτικής Αττικής έλεγε πως «αυτό που έγινε είναι ντροπή. Ελπίζω η ηγεσία της Αστυνομίας να κόψει ποπούς». Ούτε να κόψει ούτε να χαϊδέψει. Να καταλογίσει ευθύνες αποστασιοποιημένα, με το τελευταίο να είναι το πιο δύσκολο πράγμα στην Ελλάδα.

Επίσης, το να μη συζητιέται ότι μπορεί να τιμωρηθεί αστυνομικός για να μην πέσει το ηθικό και σταματήσουν να κάνουν τη δουλειά τους είναι το ίδιο εκβιαστικό με το να πάρει τη μεταγωγή ο Κουφοντίνας για να μην κάψουν οι μπάχαλοι την Αθήνα. Και ακόμα περισσότερο αφού οι αστυφύλακες είναι κρατικοί λειτουργοί. Ομολογουμένως, δεν το έχει πει κάποιος αστυνομικός αλλά ακόμα και αν κάποιος το αφήσει να εννοηθεί, ο Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να προχωρήσει στον τεμαχισμό του ποπού του. Φέτες- φέτες.

Το να προστεθούν κάμερες στη στολή των αστυνομικών για να καταγράφονται τα συμβάντα είναι τζάμπα λεφτά. Από τη στιγμή που κάποιος αμφισβητεί τα συμβάντα, όπως ανακοινώνονται από την αστυνομία, θα αμφισβητεί και τα βίντεο που δίνονται στη δημοσιότητα. Αλλωστε, στην εποχή του deep fake video, όπως φάνηκε και από το βίντεο του «Τομ Κρουζ», σε λίγο αμφιβάλλω πόσο ακόμα τα βίντεο θα λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Τέλος, για όσους λένε ότι ζούμε σε εποχή χούντας, είναι σαν να δέχονται ότι στην Επταετία ο Ιωάννης Λαδάς θα ζητούσε έρευνα και ο Γεωργαλάς θα δήλωνε ενοχλημένος επειδή ένας αστυφύλακας χτύπησε με γκλομπ έναν πολίτη. Είτε λάθος τα καταλαβαίνουν είτε λάθος τους τα λένε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, περισσότερο από αντιπολιτευτική υπερβολή, πρόκειται για προσβολή των βασανισμών στη δικτατορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News