322
|

Μία ΕΔΕ δεν φτάνει

Μία ΕΔΕ δεν φτάνει

H Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διενεργηθεί ΕΔΕ για τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης, κατά τα οποία αστυνομικοί συνεπλάκησαν με πολίτες. Θα είναι εύκολη δουλειά. Τα βίντεο και οι μαρτυρίες των κατοίκων τα λένε όλα. Οι αστυνομικοί πήγαν να κόψουν πρόστιμο σε μία οικογένεια που καθόταν σε παγκάκι. Κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν. Προφορικά. Και έφαγαν ξύλο. Όσα ακολούθησαν τις επόμενες ώρες ήταν μάλλον αναπόφευκτα.

Μάλιστα οι αστυνομικοί δεν είχαν καμία αναστολή, δεν τους ανησύχησαν ούτε τα κινητά που σηκώθηκαν και κατέγραφαν τις εικόνες. Τέτοια άνεση! Τώρα, λέει, θα γίνει ΕΔΕ. Ε, και; Το πολύ να βγει ο Χρυσοχοϊδης και να δηλώσει ότι τα νεύρα των ανδρών έχουν σπάσει από την πίεση των τελευταίων ημερών. Ας τους δώσει αγχολυτικά. Διότι οι άνθρωποι που τις έφαγαν στη Νέα Σμύρνη δεν έχουν σχέση με Εξάρχεια, ούτε διάθεση να συνταχθούν πίσω από τα πανό για τον Κουφοντίνα.

Υπάρχει πολιτική ή επιχειρησιακή εντολή που να δίνει στους αστυνομικούς την αίσθηση της απόλυτης, της αυθαίρετης παντοδυναμίας; Υποθέτω και ελπίζω πως δεν υπάρχει. Όμως υπάρχει ένα κλίμα από την πλευρά της ηγεσίας που επιτρέπει στους αστυνομικούς να συμπεριφέρονται περίπου σαν τα αφεντικά των δρόμων και της πόλης. Και αυτό συμβαίνει πάντα εκεί που νομίζουν ότι τους παίρνει: σε τίποτα πιτσιρικάδες με μαλλιά, σε κοπέλες, σε ανθρώπους που μπορεί να δείχνουν «ακίνδυνοι» φυσιογνωμικά.

Ο Χρυσοχοϊδης μπορεί να βγει και να πει ό, τι θέλει. Όμως οφείλει να παραδεχθεί ότι επί των ημερών του τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας έχουν αυξηθεί. Και όχι, δεν χρειάζεται εντολή, δεν χρειάζεται καν να κλείσεις το μάτι στους κακούς επαγγελματίες της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί «μυρίζονται» την ατμόσφαιρα καλύτερα από όλους. Καταλαβαίνουν πότε τους παίρνει και πότε όχι. Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν παρερμηνεύσει ή παρεξηγήσει το κοινωνικό πρόταγμα για ασφάλεια. Ασφάλεια, όχι αυθαιρεσία και αυταρχισμό. Με αυτά που έγιναν στη Νέα Σμύρνη, η Αστυνομία «ταΐζει» αυτούς που, υποτίθεται, καλείται να περιορίσει.

Μία ΕΔΕ δεν αρκεί, υπουργέ. Μία προσωπική συγγνώμη προς τους πολίτες θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα για όσα πρέπει να ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News