568
| Creative Protagon / Twitter

Μια… «Ελπιδοφόρος» Εκκλησία

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 14 Ιουλίου 2022, 15:07
|Creative Protagon / Twitter

Μια… «Ελπιδοφόρος» Εκκλησία

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 14 Ιουλίου 2022, 15:07

Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να βαφτίσει τα παιδιά ενός ομόφυλου ζευγαριού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με ορισμένους να φτάνουν στο σημείο να ζητούν ακόμη και την καθαίρεσή του! Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ασχοληθεί κανείς με το ποιοι είναι αυτοί που αντιδρούν, ούτε καμία σημασία θα είχε, αν οι αντιδράσεις τους δεν πυροδοτούνταν από παράγοντες της ίδιας της Εκκλησίας. Και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η «Ελπιδοφόρος» Εκκλησία που εκφράζει και υπηρετεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής γίνεται στοίχος. Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή:

Οταν το 2020 ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού η Εκκλησία στην Ελλάδα βρέθηκε σε αμηχανία. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δεν δίστασε: έκλεισε τους ναούς στους πιστούς, μεταδίδοντας τις ακολουθίες από το διαδίκτυο και τα social media, και αργότερα έδωσε την εναλλακτική των πολλαπλών λαβίδων στην Θεία Κοινωνία, δίνοντας ένα παράδειγμα συνύπαρξης πίστης και επιστήμης, κάτι που προκάλεσε τότε και επίσημο τηλεφώνημα του έλληνα πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λίγο μετά, βρέθηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει με τους κατοίκους της Νέας Υόρκης ενάντια στην ρατσιστική δολοφονική βία της αστυνομίας. Πλάι του ο Ερικ Ανταμς, Αφροαμερικανός, πρώην αστυνομικός, τότε πρόεδρος της περιφέρειας του Μπρούκλιν, της πόλης της Νέας Υόρκης. Ετσι, την πρώτη μέρα μετά την εκλογή του ως δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο Ανταμς βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Για να πάρει την ευχή του Ελπιδοφόρου και να του πει «ευχαριστώ».

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επαίνεσε την στάση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ελπιδοφόρος έχει πει σε συνέντευξή του: «Η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται μόνο για την σωτηρία της ψυχής, αλλά και για αυτή τη ζωή, για το αν έχει ο άνθρωπος σπίτι να ζήσει, αν έχει δουλειά, για το αν υπάρχει ελευθερία, αν υπάρχει δημοκρατία».

H επικεφαλής του θρησκευτικού ρεπορτάζ της Washington Post, η Mισέλ Μπουρστάιν, τον ανέφερε ως τον πιο αναγνωρίσιμο Ορθόδοξο ιεράρχη ο οποίος, στο θέμα των αμβλώσεων, υποστηρίζοντας με σαφήνεια την ιερότητα της ζωής, τόλμησε να υπερασπιστεί την κρίσιμη σημασία της ελευθερίας της γυναίκας στις αποφάσεις της και ενάντια στην κρατική επιβολή.

Σε πρόσφατο tweet του, ο Ελπιδοφόρος κατήγγειλε ως “κουλτούρα του θανάτου” την οπλοκατοχή στην Αμερική, που οδηγεί σε επανειλημμένες μαζικές δολοφονίες σε σχολεία. Η ανάρτηση του διαβάστηκε 126.000 φορές. Η μεγαλύτερη οργάνωση από μητέρες ενάντια στην οπλοκατοχή, “Moms Demand”, με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, τον προσκάλεσε σε συνέδριό της.

Η κοινωνία έχει προχωρήσει, αλλά η Εκκλησία παραμένει όμηρος μιας ακραίας μειοψηφίας που την τρομοκρατεί. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, δεν δειλιάζει και προχωράει με σταθερό του οδηγό την Χριστιανική διδασκαλία που στο κέντρο της έχει την Αγάπη. Ετσι δεν δίστασε να ανταποκριθεί στο αίτημα ενός ζευγαριού ομοφύλων να βαφτίσουν τα παιδιά τους. Η Εκκλησία του Ελπιδοφόρου παρακολουθεί την κοινωνία. Είναι ανοιχτή σε όλους που έρχονται προς αυτή. Είναι συμπεριληπτική. Είναι η Εκκλησία που χρειαζόμαστε.

Σαν σε απάντηση, στο twitter του, @Εlpidophoros, έχει στο πάνω μέρος ένα video με ένα απόσπασμα από την πρόσφατη ομιλία του στο Young Adult League, στα πλαίσια της πρόσφατης τακτικής Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Εκκλησίας της Αμερικής, στο οποίο λέει: «Every person, no matter who they are, or what they have done – for better or for worse – is worthy of God’s love. And if they are worthy of God’s love, then they are worthy of our love, too» (Καθένας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι και τι έχει κάνει – στα καλύτερα και στα χειρότερα – αξίζει την αγάπη του Θεού. Κι αν όλοι αξίζουν την αγάπη του Θεού, αξίζουν επίσης και τη δική μας αγάπη).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News