335
Ο Χρήστος Στυλιανίδης: Ας τον χτυπήσουμε ελαφρά, φιλικά, στην πλάτη και ας περιμένουμε έως του χρόνου | CreativeProtagon

Κάτι έγινε εφέτος με τις πυρκαγιές

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 4 Νοεμβρίου 2022, 20:12
Ο Χρήστος Στυλιανίδης: Ας τον χτυπήσουμε ελαφρά, φιλικά, στην πλάτη και ας περιμένουμε έως του χρόνου
|CreativeProtagon

Κάτι έγινε εφέτος με τις πυρκαγιές

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 4 Νοεμβρίου 2022, 20:12

Οταν προσελήφθη ο Χρήστος Στυλιανίδης για να αναλάβει την Πολιτική Προστασία, μαζί με τη χολή της κριτικής έπεσε και αρκετή πλάκα. Ο Κύπριος, πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγινε δεκτός με επιφυλάξεις ως μια μεταγραφή της απελπισίας, αλλά και ως αποδεικτικό της ένδειας στελεχών. Είχαμε, άλλωστε, τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Πάρνηθα, για τις οποίες ο Στυλιανίδης ελέγχθηκε ως ανεπαρκής.

Και να που φτάσαμε στο τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Με αριθμούς που δεν θα τολμούσαμε ούτε να φανταστούμε. Μέχρι την 31η Οκτωβρίου ο αριθμός των πυρκαγιών είχε σημειώσει αύξηση 3% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Ομως, τα καμένα στρέμματα ήταν λιγότερα κατά 52%. Αν μάλιστα περιοριστούμε μόνο στα δάση, η μείωση φτάνει στο 62%. Βέβαια, στο θετικό πρόσημο της σύγκρισης συμβάλλει ο μεγάλος αριθμός των στρεμμάτων που κάηκαν πέρυσι. Το 2021 κάηκαν 500.000 στρέμματα. Το 2020 και το 2019 δεν κάηκαν περισσότερα από 150.000. Ωστόσο, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η Πολιτική Προστασία δύναται να ισχυριστεί ότι κέρδισε το στοίχημα που έβαλε πέρυσι. Πώς το έκανε; Με καλύτερο συντονισμό, προληπτική εγκατάσταση ευρωπαίων πυροσβεστών, βελτιωμένη επικοινωνία ανάμεσα στους επιμέρους φορείς. Και δεν μας χρειάστηκε και το τεράστιο αεροπλάνο των Ρώσων, για το οποίο αρκετοί εγχώριοι φίλοι του Πούτιν θρηνούσαν στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Η θετική επίδοση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και του χρόνου, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε πάρει όλοι ένα σωστό μάθημα. Πρώτα ο κρατικός μηχανισμός, που θα θυμηθεί ότι η έννοια του σωστού συντονισμού είναι ταυτόσημη με την υψηλή αποτελεσματικότητα. Και έπειτα όλοι εμείς θα καταλάβουμε ότι η σωστή λειτουργία ενός κρατικού οικοσυστήματος δεν είναι μόνο συνάρτηση των χρημάτων που θα διατεθούν. Παίζει ρόλο η βούληση και η τεχνοκρατική προσέγγιση.

Είναι και κάτι ακόμα. Η δουλειά στην Πολιτική Προστασία γίνεται από έναν τεχνοκράτη, «επαγγελματία» πολιτικό, που δεν έχει λόγο και ερείσματα για να λαϊκίσει. Σε μεγάλο βαθμό, ο Στυλιανίδης δούλεψε πάνω στο project του ήσυχα και διακριτικά. Αλλωστε, είχε λουστεί την κριτική την προηγούμενη χρονιά. Ας τον χτυπήσουμε ελαφρά, φιλικά στην πλάτη και ας περιμένουμε έως του χρόνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News