593
Ο Στέλιος Πέτσας μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Εκπληξη με Τσακλόγλου

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 12:02
Ο Στέλιος Πέτσας μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Εκπληξη με Τσακλόγλου

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2020, 12:02

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έκανε λόγο για «λειτουργικές βελτιώσεις» του κυβερνητικού σχήματος και περί αυτού τελικά επρόκειτο. Δεν ήταν ανασχηματισμός, αλλά «διορθωτικές κινήσεις».

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, ο Στέλιος Πέτσας πήρε τη θέση του στο πόντιουμ της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και ανακοίνωσε τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Με λίγα λόγια: Δύο βουλευτές της ΝΔ (Νίκος Ταγαράς και Ζωή Ράπτη) και ένας εξωκοινοβουλευτικός (ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, πανεπιστημιακός από τον χώρο της Κεντροαριστεράς) αναλαμβάνουν υφυπουργεία, ενώ δύο υφυπουργοί ο Θόδωρος Σκυλακάκης (του Οικονομικών) και ο Νίκος Παπαθανάσης (του Ανάπτυξης) αναβαθμίζονται σε αναπληρωτές, με στόχευση ο μεν πρώτος τη Δημοσιονομική Πολιτική, ο δε δεύτερος τις επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ. Σημειωτέον ότι οι αν. υπουργοί λογοδοτούν απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Αλλαγές στις ηγεσίες των υπουργείων δεν υπήρξαν, κάτι που σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά των υπουργών του, ακόμα και με αυτούς για τους οποίους είχαν υπάρξει κατά καιρούς ενστάσεις (πχ. Γιάννης Βρούτσης με την υπόθεση των vouchers, ή Χάρης Θεοχάρης με τις επικοινωνιακές αστοχίες στο άνοιγμα του τουρισμού). Με αυτό το σχήμα ο Πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και θα επιχειρήσει να ανατάξει την ελληνική οικονομία με βάση και την έκθεση του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη (εδώ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας:

Ο κ. Σκυλακάκης αναλαμβάνει αν. υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

Ο κ. Παπαθανάσης αναλαμβάνει αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα,

Ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Τσακλόγλου, ορίζεται υφυπουργός Εργασίας και αναλαμβάνει θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή τις αρμοδιότητες που είχε ο Νότης Μηταράκης και μετά την αποχώρησή του (για να αναλάβει το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου τον περασμένο Ιανουάριο) είχαν περιέλθει στον κ. Βρούτση.

Η κυρία Ράπτη, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, με αρμοδιότητα την ψυχική υγεία.

Ο κ. Ταγαράς, βουλευτής Κορινθίας, αναλαμβάνει υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο κ. Ταγαράς είχε διατελέσει αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2013, στην κυβέρνηση Σαμαρα.

Η ορκωμοσία των νέων αν. υπουργών και των υφυπουργών θα γίνει την Τετάρτη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θα επιστρέψει εκτάκτως από τις ολιγοήμερες διακοπές της στις Κυκλάδες.

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει ότι ο Πρωθυπουργός «με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν επιδιώκεται:

– Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.

– Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.

– Η οργανωτική ενίσχυση του υπουργείου Υγείας.

– Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να συμπληρώσει: «Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών».

Αλλαγές υπήρξαν και σε ορισμένες γενικές γραμματείες των υπουργείων. Πχ. στο υπουργείο Ανάπτυξης ορίστηκε ένας νέος γενικός γραμματέας (Ιωάννης Κυριακού) και δύο νέοι ειδικοί γραμματείς (Νίκη Δανδόλου και Γεώργιος Ζερβός), στο υπουργείο Τουρισμού η Βίκυ Λοίζου ανέλαβε τη γενική γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ.ά.

Η σύνθεση της κυβέρνησης με γενικούς και ειδικούς γραμματείς

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...