481
| CreativeProtagon/IntimeNews

Ενα συνέδριο, τέσσερις πράξεις, ένα στοίχημα

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 20 Μαΐου 2022, 13:45
|CreativeProtagon/IntimeNews

Ενα συνέδριο, τέσσερις πράξεις, ένα στοίχημα

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 20 Μαΐου 2022, 13:45

Με βάση το επίσημο αφήγημα, το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με κεντρικό σύνθημα «Η κοινωνία στο προσκήνιο», το οποίο ξεκινάει στο γήπεδο του Φαλήρου, φιλοδοξεί να είναι ένας ουσιαστικός πολιτικός σταθμός στην ανοδική πορεία του κόμματος η οποία ξεκίνησε με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο στόχος είναι να δημιουργήσει και πάλι ένα πολιτικό γεγονός –όπως συνέβη όσες φορές έσπευσε ο κόσμος τις κάλπες– και να εκπέμψει το μήνυμα ότι ο ταλαιπωρημένος χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς παύει να είναι ο αδύναμος «τρίτος» του πολιτικού συστήματος –να διεκδικεί, όσο είναι δυνατόν, τον χαμένο την τελευταία δεκαετία καθοριστικό ρόλο του στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Τέσσερα είναι τα σημεία που προσδιορίζουν τη σημασία του.

Πρώτον, η πολιτική συγκυρία που διαμορφώνεται. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ένα παράθυρο πολιτικής ευκαιρίας, το οποίο δημιουργείται αφενός από τη δυσφορία μέρους της κοινωνίας για την κυβέρνηση, λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας και της κατάρρευσης της καταναλωτικής δύναμης, και αφετέρου από την έκδηλη αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει εναλλακτική πρόταση για την πορεία της χώρας, ακόμα και στο διεθνές πλαίσιο. Το πολιτικό momentum είναι ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που κλείνει τον «μήνα των συνεδρίων». Μπορεί να δείξει ότι το πολιτικό παιχνίδι δεν είναι πια για δύο αλλά για τρεις.

Δεύτερον, για να το καταφέρει, είναι απαραίτητο να υπηρετηθεί εν τοις πράγμασι το τρίπτυχο με το οποίο εξελέγη ο κ. Ανδρουλάκης: Πολιτική Αυτονομία – Ενότητα – Ανανέωση. Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι τρεις πρώην πρόεδροι του κόμματος, κατά σειρά, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος θα μιλήσουν, στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει το νήμα της συνέχειας. Επιπλέον, η ανάθεση της προεδρίας του συνεδρίου στον Πέτρο Ευθυμίου αλλά και η ηχηρή παρουσία και συμμετοχή της Αννας Διαμαντοπούλου στη θεματική συζήτηση για το σύγχρονο κοινωνικό κράτος καθιστούν σαφές ότι το όλον της παράταξης είναι εκεί – παραμένει και νοιάζεται για το μέλλον της. Το πόσο είναι πια το «όλον» στην εθνική κάλπη είναι μια άλλη συζήτηση.

Τρίτον, οι αναμενόμενες παρεμβάσεις του Νίκου Αλιβιζάτου, του Κώστα Χρυσόγονου (πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) και του Γιάννη Πανούση (πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ) φανερώνουν ότι δεν υπάρχουν κομματικά στεγανά και ότι η διεύρυνση προς προοδευτικούς παράγοντες εκατέρωθεν, όχι μόνο είναι προτεραιότητα για την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά είναι και δυνατότητά του.

Τέταρτον, οι χαιρετισμοί των ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών και η παρουσία εκπροσώπων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων συνιστούν ένα σαφές δείγμα ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας.

Υπάρχει όμως και ένα στοίχημα, ίσως το σημαντικότερο για την επιτυχία του Συνεδρίου. Η σύνθεση της νέας ΚΕ που θα προκύψει τη Δευτέρα το πρωί. Αν δηλαδή θα εκπροσωπούνται όλα τα ρεύματα και απόψεις, χωρίς αποκλεισμούς, με προφανή βεβαίως πλειοψηφία του Νίκου Ανδρουλάκη. Να μην επαναληφθούν δηλαδή λάθη του παρελθόντος, όπου η ηγετική πλειοψηφία έθεσε στο περιθώριο κάθε αντίθετη φωνή. Μόνο έτσι θα προέλθει η απαραίτητη ώσμωση και η αναγκαία ενότητα για να αποκρουστούν οι αναμενόμενες επιθέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News