422
Kαλώς ή κακώς, το facebook αποτελεί για πολλούς ανθρώπους ψηφιακή προέκταση της ζωής τους | Kevin Davies @flickr

Δεν φεύγω από το Facebook

Kαλώς ή κακώς, το facebook αποτελεί για πολλούς ανθρώπους ψηφιακή προέκταση της ζωής τους
|Kevin Davies @flickr

Δεν φεύγω από το Facebook

Προσωπικά, αν τύχει και συναντήσω αυτές τις ημέρες τον Μαρκ τον Ζάκεμπεργκ, θα τον χτυπήσω φιλικά στην πλάτη και θα του πω ότι ουδόλως με απασχολεί το σκάνδαλο με την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων. Περισσότερο με ενδιαφέρει να μάθω πώς αισθάνεσαι όταν σου φεύγουν 3 δισ. δολάρια από την τσέπη και άλλα 50 δισ. από το ταμείο της εταιρείας. (Oλο το ρεπορτάζ)

Υποθέτω δε, ότι αυτές τις νύχτες κοιμάμαι καλύτερα από τον Μαρκ. Εκείνος έχει καλύτερο στρώμα, καλύτερο δωμάτιο, αλλά περισσότερα προβλήματα. Οι Massive Attack διέγραψαν τη σελίδα τους στο Facebook. Μεγάλες εφημερίδες δημοσιεύουν αναλυτικές οδηγίες που σου επιτρέπουν όχι απλώς να απενεργοποιήσεις το προφίλ σου από το Facebook, αλλά και να διαγράψεις όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτό. Προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά την υπηρεσία. Πολλοί δε, κάνουν τη δήλωση μέσω Facebook. Σωστό, για να τη διαβάσει και κανένας άνθρωπος.

Δεν ξέρω αν είμαι εγώ τομάρι ή εκεί έξω κυκλοφορεί μεγάλη αφέλεια, αλλά θεωρώ αυτονόητο ότι τα προσωπικά μου δεδομένα χρησιμοποιούνται από κάθε υπηρεσία με την οποία είμαι συνδεδεμένος στο δίκτυο. Προς τι η έκπληξη; Από τη στιγμή που δεν πληρώνεις για τη χρήση τους, οφείλεις να γνωρίζεις ότι τζάμπα τυράκι δίνουν μόνο στις ποντικοπαγίδες. Το Facebook και οι περιφερειακές εφαρμογές τσιμπάνε και αξιοποιούν δεδομένα, τα cookies που αποδέχεσαι κάνουν την ίδια δουλειά, το mail σκανάρει λέξεις και οι εφαρμογές τοποθεσίας στο κινητό γνωρίζουν πού ήσουν ανά πάσα στιγμή. Πλέον φοβάμαι μήπως γνωρίζουν και τι έκανες.

Σήμερα πολλοί άνθρωποι διαμαρτύρονται για κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων που παρέχουν στις διαδικτυακές υπηρεσίες. Οι ίδιοι άνθρωποι δεν έχουν μπει στον κόπο να διαβάσουν τους όρους χρήστης της υπηρεσίας. Ετρεξαν στη βάση του κειμένου και δήλωσαν ότι συμφωνούν. Κανένας δεν διαβάζει ψιλά γράμματα. Θα έπρεπε να το κάνουν οι κυβερνήσεις, ειδικά οι ευρωπαϊκές.

Νομίζω από ένα σημείο και μετά σταματά ο δόλος ή, τέλος πάντων, η αδιαφανής επιχειρηματική πρακτική των εταιρειών και ξεκινά η ευθύνη του χρήστη. Σε ένα περιβάλλον που υπάρχει μόνο και μόνο για να αξιοποιεί στοιχεία και κομμάτια της ζωής σου, οφείλεις να είσαι προσεκτικός. Τώρα αν πιστεύεις ότι θα επηρεαστεί και η πολιτική σου συμπεριφορά, τότε οφείλουμε να είμαστε όλοι οι υπόλοιποι πιο προσεκτικοί αφού ψηφίζεις μαζί μας.

Η προτροπή για διαγραφή των λογαριασμών στο facebook τείνει να αποκτήσει δυναμική τάσης. Λέτε να μεγαλώσει; Δεν το πιστεύω. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να αναλάβω το συναισθηματικό κόστος διαγραφής του λογαριασμού μου. Εκεί μέσα είναι η ψηφιακή αποτύπωση ιδεών και στιγμών της ζωής μου των τελευταίων δέκα χρόνων. Είναι οι αναμνήσεις μου, ακόμα και αυτές που έχω ξεχάσει.