410
Ο Ερντογάν και στο φόντο τα... ερεθίσματά του: η Συνθήκη της Λωζάνης, η Κύπρος, η καταστροφή της Σμύρνης και το ΝΑΤΟ | CreativeProtagon

Ας πούμε ότι είστε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν και στο φόντο τα... ερεθίσματά του: η Συνθήκη της Λωζάνης, η Κύπρος, η καταστροφή της Σμύρνης και το ΝΑΤΟ
|CreativeProtagon

Ας πούμε ότι είστε ο Ερντογάν

Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του Ερντογάν. Δεν είναι εύκολο, το θυμικό αυτών των ανθρώπων απέχει αρκετά από τη σφαίρα του φυσιολογικού. Και είστε στο παλάτι στην Αγκυρα με τη σκακιέρα των δεδομένων πάνω στο τεράστιο γραφείο σας. Τι θα κάνετε με την Ελλάδα;

Εχετε σηκώσει τους τόνους πάνω και από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Η ενόχληση και το ύφος σας δικαιώνουν τον Μητσοτάκη που έκανε λόγο για ψυχανάλυση. Μιλάμε τώρα για αντιδράσεις που αντιστοιχούν σε δεκαπεντάχρονα όταν μαλώνουν επειδή το ένα δεν έκανε like στο άλλο.

Μπροστά σας έχετε εκλογές και, όπως σας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και σας το λέει η οσμή του αέρα, τα ποσοστά σας τείνουν να υποχωρήσουν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πολίτες δυσκολεύονται να αγοράσουν ψωμί και εσείς απαντάτε, για άλλη μια φορά, με το αφήγημα της κακής Δύσης που χρησιμοποιεί την Ελλάδα προκειμένου να βλάψει τη χώρα σας. Πάντως οι εθνικές κρίσεις συσπειρώνουν τους λαούς γύρω από τις ηγεσίες. Αυτό είναι αξίωμα.

Μετά κοιτάτε τις ημερομηνίες. Γιατί, μη ξεχνιόμαστε, είστε ο Ερντογάν και έχετε ένα μεγάλο χρυσό ημερολόγιο πάνω στο γραφείο -τεράστιο είναι, χωράει τα πάντα. Το Σεπτέμβριο συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Σμύρνη, από τότε που πετάξατε τους Ρωμιούς στη θάλασσα, όπως σας αρέσει να υπενθυμίζετε. Και την επόμενη χρονιά κλείνει ένας αιώνας από τη Συνθήκη της Λωζάνης που σας κάθεται στο λαιμό και σας προκαλεί εκείνο το αίσθημα δυσφορίας που βγαίνει και όταν βλέπετε τα κάδρα με τον Κεμάλ.

Οταν σηκωθείτε για να πάτε στην τουαλέτα βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Είστε απρόβλεπτος, μη δεδομένος. Τόσο σκληρός παίκτης που έχετε θαυμαστές ακόμα και στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Παίξατε μια ζαριά με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ενώ κανένας δεν θα περίμενε ότι θα αναστατώνατε το ΝΑΤΟ εν μέσω κρίσης. Και σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε να το ταράξετε ακόμα περισσότερο, να το κάνετε μπάχαλο, πουλώντας την αντίστοιχη υπηρεσία στον φίλο σας τον Πούτιν. Α, είναι και το Κυπριακό. Η μόνη λύση που δέχεστε είναι εκείνη των δύο κρατών. Αν σηκωθεί ένα τείχος πάγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, ίσως γίνει πιο εύκολα αποδεκτή.

Στο τέλος, επιστρέφοντας στο γραφείο σας, σταματάτε στο τραπέζι με τους χάρτες και τα στρατιωτάκια. Η άλλη πλευρά ψωνίζει φρεγάτες, αεροπλάνα, άρματα, σε βαθμό που αλλάζουν τις ισορροπίες. Του χρόνου θα έχει το πάνω χέρι στον αέρα. Και λίγο αργότερα θα μπορεί και να απειλήσει.

Είπαμε ότι είστε ο Ερντογάν και το δεχθήκατε. Τώρα πείτε μου, θα κάνατε την κίνηση μέσα στο καλοκαίρι;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News