381
Ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε αμέσως στα καμένα στις Ροβιές | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/CreativeProtagon

Από τον Καμμένο στα καμένα

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Αυγούστου 2021, 16:02
Ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε αμέσως στα καμένα στις Ροβιές
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/CreativeProtagon

Από τον Καμμένο στα καμένα

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Αυγούστου 2021, 16:02

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε, μάλλον αιφνιδιαστικά, πριν από τρία χρόνια και αυτό οδήγησε στην εκατόμβη στο Μάτι. Τώρα όμως, πάντα κατά τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση όφειλε να μην αιφνιδιαστεί. Εντάξει.

Το πρόβλημα με αυτή τη θέση του Τσίπρα, την κριτική των στελεχών και τις γραφικότητες των τρολ στο Τwitter είναι ότι κανένας τους δεν λέει τι ακριβώς θα έκανε αν είχε στα χέρια του την ευθύνη του κρατικού μηχανισμού. Ειλικρινά, όσο και αν έψαξα, δεν κατάφερα να βρω μία πρόταση, μία υπόδειξη προς μία άλλη επιχειρησιακή κατεύθυνση. Με εξαίρεση κάτι χαριτωμένα περί αεροπλάνων, που αντιστοιχούν στις προτάσεις για χιλιάδες ΜΕΘ, η αντιπολίτευση δεν μας είπε απολύτως τίποτα. Οι άνθρωποι αυτές τις μέρες εκπέμπουν πρωτίστως οργή, χολή, χαιρεκακία. Το διάγγελμα Μητσοτάκη έγινε και αυτό αντικείμενο χλεύης. Μόνο που ο Μητσοτάκης δεν κρύφτηκε για μέρες. Ούτε έστησε σύσκεψη στο Συντονιστικό για να παριστάνει τον ανήξερο. Μίλησε για κριτική και αυτοκριτική. Αυτή η αναφορά περί «αυτοκριτικής» ελπίζουμε να υπαινίσσεται παραιτήσεις ή απολύσεις. Αλλωστε ο πυρήνας της Δημοκρατίας είναι η λογοδοσία.

Οι φωτιές θα σβήσουν. Το μέγεθος της καταστροφής θα αποτιμηθεί. Και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αποκατάσταση των ζημιών, την ανακούφιση των πληγέντων και τον ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας. Σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής η έννοια της Πολιτικής Προστασίας επαναπροσδιορίζεται. Και εν τέλει, δεδομένης της έκτασης και της έντασης του φαινομένου, είναι τεράστια επιτυχία που δεν θρηνούμε νεκρούς, τουλάχιστον προς το παρόν. Την ίδια στιγμή ακούς από τον ΣΥΡΙΖΑ κριτική για υπερβολή στη χρήση του 112. Αν δεν υπήρχε το 112, θα έκαναν κριτική για την έλλειψή του.

Η στάση της αντιπολίτευσης είναι προβληματική, όχι επειδή πιέζει την κυβέρνηση, αλλά επειδή δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την ανακούφιση των πληγών, την προστασία του περιβάλλοντος και τον επανασχεδιασμό της κρατικής πρόνοιας. Ακόμα και αν το Τσίπρας διατηρήσει ένα θεσμικό ύφος, είναι βέβαιο ότι οι υπόλοιποι θα σπεύσουν να σπείρουν οργή επάνω στα καμένα.

Υπάρχει περίπτωση να φέρουν οι πυρκαγιές πολιτικές εξελίξεις; Αν δεν υπήρχε η πανδημία, ίσως και αυτό να ήταν πιθανό. Από τη μία το μέγεθος της καταστροφής, από την άλλη η αναδιάταξη που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, η συζήτηση για μία, κυριολεκτικά, νέα χώρα, αποκτά υπαρξιακό χαρακτήρα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς εκτός της συζήτησης, κάθεται από μακριά και πετάει πέτρες στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News