259
| Shutterstock

Η μεγάλη απάτη: τι να προσέχετε με τα μεταχειρισμένα εισαγωγής

|Shutterstock

Η μεγάλη απάτη: τι να προσέχετε με τα μεταχειρισμένα εισαγωγής

Τα μεταχειρισμένα εισαγωγής διατηρούν ένα σημαντικό μερίδιο μεταβιβάσεων στην ελληνική αγορά. Μαζί και ένα περιθώριο για επιπλέον κέρδος σε εμπόρους-απατεώνες που επιβαρύνει ως ντόμινο τους αγοραστές.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, πρόσφατα επιβεβαιώθηκε άλλη μία απάτη με εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή για να μη βρεθείτε εκτεθειμένοι.

Ο τίτλος της ενημέρωσης έχει να κάνει με την απάτη μη καταβολής ΦΠΑ σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με θύματα ανυποψίαστους καταναλωτές. Αυτό προέκυψε κατόπιν ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία ανακοίνωσε τη σύλληψη φοροδιαφυγής ΦΠΑ σε μεγάλο αριθμό εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, από τις πρώτες απαντήσεις επί ερωτημάτων που απέστειλε το τελωνείο σε ξένες αρχές, προκύπτει ότι στο εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 40%, σχεδόν ένα στα δύο αυτοκίνητα, δεν καταβλήθηκε ο οφειλόμενος ΦΠΑ. Το μέσο πρόστιμο ανά περίπτωση, πέραν των οφειλόμενων εισαγωγικών δασμών, είναι περί τα €6.850.

Τι πρέπει να θυμάστε

Υπενθυμίζεται ότι οι τελωνειακές παραβάσεις και τα οφειλόμενα πρόστιμα «ακολουθούν» το όχημα. Αν δηλαδή ένας πελάτης αγοράσει ένα αυτοκίνητο για το οποίο ο εισαγωγέας έμπορος μεταχειρισμένων έχει διαπράξει φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία στο τελωνείο και αυτό ανακαλυφθεί μεταγενέστερα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις για τον αθώο και ανυποψίαστο καταναλωτή.

  • Το όχημα δεσμεύεται από το κράτος ωσότου εξοφληθούν όλα τα πρόστιμα και τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα
  • Το Τελωνείο στρέφεται κατά του αγοραστή, αν τυχόν εικονικά στο όνομα αυτού πραγματοποιήθηκε ο τελωνισμός
  • Σε κάθε περίπτωση, το όχημα απαγορεύεται να μεταβιβαστεί.
  • Κάθε αγοραστής εισαγομένου μεταχειρισμένου πρέπει συνεπώς να επιβεβαιώνει ότι το όχημα που προμηθεύεται έχει εκτελωνιστεί νόμιμα, με αληθή παραστατικά και να είναι απαλλαγμένο από κάθε νόμιμη επιβάρυνση

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...