384
Ο Τζεφ Λάντρι με τον Ντόναλντ Τραμπ σε παλιότερη εκδήλωση στο Μαρ-α-Λάγκο | Scott Olson/Getty Images/Ideal Image

Ο Τραμπ διόρισε ειδικό απεσταλμένο για τη Γροιλανδία – Οργή στη Δανία

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2025, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/12/2025, 13:00
Ο Τζεφ Λάντρι με τον Ντόναλντ Τραμπ σε παλιότερη εκδήλωση στο Μαρ-α-Λάγκο
|Scott Olson/Getty Images/Ideal Image

Ο Τραμπ διόρισε ειδικό απεσταλμένο για τη Γροιλανδία – Οργή στη Δανία

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2025, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/12/2025, 13:00

Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας, Τζεφ Λάντρι, ειδικό απεσταλμένο στη Γροιλανδία.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του να αγοράσει ή να προσαρτήσει την αυτοδιοικούμενη απομακρυσμένη νήσο του Αρκτικού Κύκλου, που ανήκει στη Δανία.

«Ο Τζεφ καταλαβαίνει πόσο απαραίτητη είναι η Γροιλανδία για την Εθνική Ασφάλειά μας και θα προωθήσει σθεναρά τα Συμφέροντα της Χώρας μας για την Ασφάλεια, και την Επιβίωση των Συμμάχων μας και βεβαίως του Κόσμου», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Ο Λευκός Οίκος, το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Γροιλανδίας και εκπρόσωποι του Λάντρι δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλιο.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή των ΗΠΑ,  χαρακτηρίζοντας αυτή την απόφαση «εντελώς απαράδεκτη».

Είμαι βαθιά θυμωμένος γι’ αυτό το διορισμό, τον οποίο θεωρώ εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στο δανικό τηλεοπτικό σταθμό TV2, προσθέτοντας ότι θα καλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες τον αμερικανό πρεσβευτή «για να ζητήσει εξηγήσεις».

Λίγο νωρίτερα ο δανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η απόφαση του Τραμπ ανανακλά το συνεχιζόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για το νησί αυτό της Αρκτικής.

Δεν έχει γίνει σαφές αν ο Λάντρι, ο οποίος έγινε κυβερνήτης τον Ιανουάριο 2024, θα χρειασθεί να παραιτηθεί από τη θέση του ως κυβερνήτη.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ότι η Γροιλανδία, ένα έδαφος της Δανίας που διαθέτει εκτεταμένη αυτονομία, θα πρέπει να γίνει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και το ενδιαφέρον για τους ορυκτούς πόρους του νησιού. Ο Λάντρι είχε επαινέσει φέτος την ιδέα.

«Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ έχει απολύτως δίκιο!», έγραψε ο Λάντρι στις 9 Ιανουαρίου στο X. «Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι η Γροιλανδία θα ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. ΣΠΟΥΔΑΙΟ γι’ αυτούς, ΣΠΟΥΔΑΙΟ για εμάς! Ας το κάνουμε!».

Η Γροιλανδία και η Δανία έχουν σαφέστατα απορρίψει την ιδέα, όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της Κοπεγχάγης.

Μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γροιλανδία δεσμεύθηκαν αυτό το μήνα να επιδεικνύουν «αμοιβαίο σεβασμό», η γροιλανδή υπουργός Εξωτερικών Βίβιαν Μότζφελτ δήλωσε πως σχόλια των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των ντόπιων και υπογράμμισε την ανάγκη να μιλήσουν ανοικτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η χώρα μας και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται επί 80 χρόνια με βάση κοινά συμφέροντα. Υπάρχει ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία», δήλωσε η Μότζφελτ στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη γροιλανδική εφημερίδα Sermitsiaq.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...