198
Ο Λουκασένκο στην «ορκωμοσία» του στο προεδρικό μέγαρο στο Μινσκ την Τετάρτη | Andrei Stasevich/BelTA/Handout via REUTERS

Ο Λουκασένκο ορκίστηκε «μυστικά» πρόεδρος της Λευκορωσίας – Η ΕΕ δεν τον αναγνωρίζει

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 10:34
Ο Λουκασένκο στην «ορκωμοσία» του στο προεδρικό μέγαρο στο Μινσκ την Τετάρτη
| Andrei Stasevich/BelTA/Handout via REUTERS

Ο Λουκασένκο ορκίστηκε «μυστικά» πρόεδρος της Λευκορωσίας – Η ΕΕ δεν τον αναγνωρίζει

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 10:34

Η Ευρωπαϊκή Eνωση αρνείται να αναγνωρίσει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας – παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη ορκίστηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει κανέναν άλλον πλην του περιβάλλοντός του.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε την Πέμπτη τα «παραποιημένα αποτελέσματα» των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου και «την απουσία κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης» του Λουκασένο.

«Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη “ορκωμοσία” της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα» και «είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας», τόνισε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και έχει χαρακτηριστεί «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», ορκίστηκε αιφνιδιαστικά μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Φορώντας στρατιωτική στολή, ο Λουκασένκο αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα. Η τελετή της Τετάρτης δεν είχε καν προαναγγελθεί (Reuters)

Σε αυτές υποστηρίζει ότι κατήγαγε σαρωτική νίκη, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για μαζική νοθεία.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία κάλεσε σε εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...