252
Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, αριστερά, χειρονομεί, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολουθεί μάλλον απρόθυμος | EPA/KREMLIN HANDOUT

Ενα δάνειο και προτροπές για διάλογο αποκόμισε ο Λουκασένκο από τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 09:17
Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, αριστερά, χειρονομεί, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολουθεί μάλλον απρόθυμος
| EPA/KREMLIN HANDOUT

Ενα δάνειο και προτροπές για διάλογο αποκόμισε ο Λουκασένκο από τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 09:17

Μια πιστωτική γέφυρα, ένα δάνειο δηλαδή, που τόσο είχε ανάγκη, αλλά όχι πολύ περισσότερα εξασφάλισε ο πρόεδρος της Λευκωρωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο θέρετρο Σότσι στον Εύξεινο Πόντο.

Η Λευκορωσία εξασφάλισε δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων κατά τη συνάντηση όπου τέθηκαν επίσης ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, αν και δεν υπογράφηκαν συμφωνίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδειξε ότι δεν θέλει να παρέμβει περισσότερο στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική Λευκορωσία μετά την ευρέως αμφισβητούμενη εκλογή του Λουκασένκο.

«Θέλουμε οι Λευκορώσοι να ξεδιαλύνουν την κατάσταση ήρεμα και με διάλογο», είπε αφήνοντας ίσως να εννοηθεί ότι ο Λουκασένκο ούτε πολύ ήρεμα διαχειρίζεται την κατάσταση, αλλά ούτε και σε διάλογο θέλει να μπει με τους διαδηλωτές.

Η Ρωσία είναι μεν έτοιμη να παρέμβει με αστυνομική δύναμη αν αυτό χρειαστεί, αλλά προέχει η ειρηνική επίλυση, επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος.

Οι δύο χώρες παραδοσιακά έχουν πολύ στενές σχέσεις και πλέον συνιστούν ένα είδος χαλαρής ομοσπονδίας. Η Λευκορωσία πάντως, όπως σημειώνει το BBC, αντιστάθηκε στις πιέσεις για μεγαλύτερη εμβάθυνση αυτής της σχέσης.

Από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου ως και σήμερα η Λευκορωσία «βράζει». Ο Λουκασένκο κέρδισε εύκολα, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία.

Κάθε Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα βγαίνουν στους δρόμους κατά  του Λουκασένκο, που απαντά με αθρόες συλλήψεις και βία στις κατά βάση ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση δεν είδε θετικά τις συνομιλίες. Είναι λυπηρό που ο πρόεδρος Πούτιν συνομιλεί με ένα δικτάτορα, σχολίασε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι πλέον αυτοεξόριστη στη Λιθουανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...