1134
Χαρούμενη σέλφι του Στάνλεϊ Τζόνσον με φόντο τις ελιές στο κτήμα του στο Πήλιο | Stanley Johnson

Το «παραθυράκι του Στάνλεϊ Τζόνσον» και το Πήλιο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 20:58
Χαρούμενη σέλφι του Στάνλεϊ Τζόνσον με φόντο τις ελιές στο κτήμα του στο Πήλιο
|Stanley Johnson

Το «παραθυράκι του Στάνλεϊ Τζόνσον» και το Πήλιο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2021, 20:58

Πριν από είκοσι χρόνια, ο Στάνλεϊ Τζόνσον και η (δεύτερη) σύζυγός του Τζένιφερ Κιντ έχτισαν ένα σπίτι στο χωριό Χόρτο του Πηλίου. Και όπως κάνουν πολλοί άνθρωποι που κατέχουν τέτοια ακίνητα, ο πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να το νοικιάζει μερικές εβδομάδες το χρόνο: «Τα χρήματα συμβάλλουν στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας, το οποίο στην περίπτωσή μας, εκτός από τη φροντίδα του σπιτιού, περιλαμβάνει τη συντήρηση της πισίνας, τη φροντίδα των ελιών, την επισκευή του δρόμου και τη διασφάλιση της λειτουργίας της παροχής νερού», γράφει ο Τζόνσον στην Telegraph.

Γιατί όμως γράφει τώρα ξαφνικά ο Στάνλεϊ Τζόνσον ένα κείμενο για τη βίλα του στο Πήλιο και το ταξίδι του πριν από έναν χρόνο στην Ελλάδα (μέσω Βουλγαρίας), πράγμα που έκανε τους συμπατριώτες του να θυμώσουν; Προφανώς για να τους εξευμενήσει έστω και καθυστερημένα και για να πει σε όσους έχουν σπίτια και τα νοικιάζουν ότι μπορούν πια να μετακινούνται νόμιμα για να τα προετοιμάσουν. Αλλά και γιατί έρχεται καλοκαίρι, θα σκεφτούν (δικαίως) τα πονηρά μυαλά. Ο κ. Τζόνσον νοικιάζει τη βίλα του στο Πήλιο, οπότε είναι ένας έμμεσος τρόπος να το υπενθυμίσει μέσω ενός άρθρου σε μια μεγάλη εφημερίδα.

Και άμεσος, αν θέλετε, αφού στο τέλος του κειμένου παραπέμπει στην ιστοσελίδα της βίλας. Κάνει διαφήμιση στο κτήμα του με την υπέροχη θέα στον Παγασητικό, κάνει όμως και διαφήμιση στο Πήλιο, κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα. Ας είναι καλά ο άνθρωπος. Μάλιστα, με το που πάτησε το πόδι του στο Ελληνικό, δεν έφυγε κατ’ ευθείαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο για το Πήλιο, όπως θα περίμενε κανείς. Το άφησε κάπου, πήρε το μετρό και έκανε μια επίσκεψη στην Πλάκα και στην Ακρόπολη, αποδεικνύοντας τις διαδρομές του με φωτογραφίες, που ανέβασε αμέσως στο Instagram.

Η θέα από το μπαλκόνι της βίλας του Στάνλεϊ Τζόνσον στο Χόρτο του Πηλίου (Instagram)

Η περσινή χρονιά ήταν ξεχωριστή γιατί εκτός από όλες τις κανονικές προετοιμασίες για την περίοδο της ενοικίασης, έπρεπε να αντιμετωπιστεί και ο Covid, γράφει στην Telegraph, ο βρετανός πρώην ευρωβουλευτής. Στις 30 Ιουνίου, έλαβε ένα προειδοποιητικό email από τη Σάρα του γραφείου Real Holidays με έδρα το Ιλινγκτον, η οποία έχει αναλάβει την ενοικίαση της βίλας του στο Πήλιο. «Έψαξα τα πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ελληνικής κυβέρνησης», του έγραφε, πριν συνεχίσει με την απαρίθμηση μερικών από αυτά.

Όλα τα καταλύματα έπρεπε τώρα να ακολουθούν ενισχυμένες διαδικασίες απολύμανσης και καθαρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό «σημείων αφής υψηλής συχνότητας» όπως οι λαβές στις πόρτες και τα κουμπιά των ανελκυστήρων. Ο σχολαστικός καθαρισμός και ο πολύ καλός αερισμός των δωματίων έπρεπε να πραγματοποιούνται κατά την εναλλαγή των επισκεπτών. Οι υφασμάτινες επιφάνειες έπρεπε να καθαρίζονται με ατμό. Και υπήρχαν πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά, που έπρεπε να ληφθούν υπόψη.

«Τέλος, νομίζω ότι πρέπει επίσης να έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ένας από τους πελάτες κολλήσει Covid ενώ είναι στη βίλα», του έγραψε η Σάρα. «Αυτό θα απαιτήσει είτε να ακυρώσουμε την επόμενη κράτηση είτε να διασφαλίσουμε ότι έχει καθαριστεί σύμφωνα με τα πρότυπα που προτείνουν οι ελληνικές αρχές».

«Ουάου! Όταν έλαβα το email της Σάρα», γράφει ο Στάνλεϊ Τζόνσον, «ήμουν -όπως λένε οι Γάλλοι- εντελώς “bouleversé” (αναστατωμένος). Υπολόγισα ότι έπρεπε να πάω γρήγορα στο Πήλιο για να τακτοποιήσω τα πράγματα».

Υπήρχαν όμως δύο προβλήματα. Κατ΄ αρχάς, υπήρχε η βρετανική κυβερνητική οδηγία για την αποφυγή «μη απαραίτητων» ταξιδιών. Ο πρώην ευρωβουλευτής των Συντηρητικών είπε, λοιπόν, στον εαυτό του «αν το ταξίδι μου στην Ελλάδα για τρεις ή τέσσερις ημέρες πριν από την εποχή της μίσθωσης δεν είναι “απαραίτητο” ταξίδι (και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την Covid, οι οποίες αναφέρονται παραπάνω), ίσως χρειαζόμαστε έναν νέο ορισμό της λέξης “απαραίτητο”. Αν, λοιπόν, με σταματούσαν στο αεροδρόμιο κατά την επιβίβαση στο αεροπλάνο για την Αθήνα, ήμουν έτοιμος να υποστηρίξω τη άποψή μου».

Στην πλατφόρμα του μετρό στην Αθήνα (Instagram)

Τότε προέκυψε το δεύτερο πρόβλημα: δεν υπήρχαν αεροπλάνα. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε απαγορεύσει τα ταξίδια στην Ελλάδα, οι Έλληνες είχαν βγάλει νέα ταξιδιωτική οδηγία απαγορεύοντας απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα. Πώς θα έφτανε λοιπόν στο Πήλιο;

Ο Τζόνσον τηλεφώνησε σε μια ελληνίδα δημοσιογράφο που εργάζεται στο Λονδίνο, η οποία του απάντησε επιλέγοντας προσεκτικά τα λόγια της: «Είναι αλήθεια», του είπε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις απευθείας πτήσεις». Οταν έκλεισε το τηλέφωνο, ο Τζόνσον θυμήθηκε ότι η δημοσιογράφος είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη «απευθείας».

Δύο ημέρες αργότερα, ο Στάνλεϊ Τζόνσον πέταξε από το Λονδίνο στη Σόφια με μια πτήση της Wizz Air, που «λίγο πολύ» έχει ανταπόκριση για την Αθήνα. Και εξηγεί ότι με το «λίγο πολύ» εννοεί ότι κατά την άφιξη στη Σόφια περνάς από τον έλεγχο διαβατηρίων και διασχίζεις την πόλη για να πας σε άλλον τερματικό σταθμό, όπου περνάς και πάλι από έλεγχο διαβατηρίων.

«Κάθε φορά που φτάνω στην Ελλάδα, η καρδιά μου πηδάει από χαρά και το έκανε ιδιαίτερα εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα. Μέσα σε λίγα λεπτά καθάρισα με τις διατυπώσεις, και πριν φύγω από το αεροδρόμιο με ένα ενοικιασμένο αυτοκίνητο δημοσίευσα στο Instagram ένα βίντεο που είχα τραβήξει από το αεροπλάνο καθώς προσγειωνόμαστε», γράφει στην Telegraph. Τέσσερις ώρες αργότερα, καθώς καθόταν στο μπαλκόνι της βίλας του κοιτάζοντας τα φεγγαρόλουστα νερά του Παγασητικού, χτύπησε το τηλέφωνό του. Ηταν ένας δημοσιογράφος. Τι έκανε στην Ελλάδα; Πώς έφτασε εκεί;

Μόλις έφθασε στην Αθήνα ο Στάνλεϊ Τζόνσον επισκέφθηκε την Ακρόπολη

«Πρέπει να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να είναι πιο φιλόξενη. Ο έλληνας υπουργός Τουρισμού εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να εξηγήσει ότι η άφιξή μου, μέσω της Σόφιας, ήταν απολύτως νόμιμη και ότι ήλπιζαν πολύ σύντομα να ανοίξει μια αεροπορική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει ο Τζόνσον ενθυμούμενος τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού. Και συμπληρώνει: «Ο Μιχάλης Μιτζικός, ο δήμαρχος του Νότιου Πηλίου, με συνόδευσε για φαγητό στο εστιατόριο “Martha’s”, στο Χόρτο, το μικρό χωριό κάτω από το σπίτι μας, και σηκώσαμε τα ποτήρια μας μαζί με τις ελπίδες μας για ένα καλό καλοκαίρι. Πίσω στην πατρίδα, ο Γκραντ Σαπς, ο δικός μας υπουργός Μεταφορών, έμαθα, ότι ήταν εξίσου υποστηρικτικός στην τηλεόραση».

Ο πρώην ευρωβουλευτής, «μετά από τέσσερις κουραστικές μέρες», έφυγε από το Πήλιο για να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι πρώτοι επισκέπτες έφτασαν στη βίλα του μια εβδομάδα αργότερα, μετά την άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας.

«Η κυβέρνηση, όπως το αντιλαμβάνομαι, μόλις συμφώνησε ότι το “παραθυράκι του Στάνλεϊ Τζόνσον” έχει τη σφραγίδα του νόμου, υπό την έννοια ότι είναι απολύτως νόμιμο να ταξιδεύει κανείς στο εξωτερικό με σκοπό να ετοιμάσει ένα ακίνητο για ενοικίαση. Στην υγειά σας, λοιπόν!», γράφει… Και προτείνει την ενοικίαση της βίλας του στο Χόρτο του Πηλίου μέσω της ιστοσελίδας irenevilla.com

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...