705
O Μπόρις Τζόνσον σκεπτικός, δεξιά, και μάλλον ενθουσιώδης στο άκρο, αριστερά, της οικογενειακής φωτογραφίας | CreativeProtagon

Μπόρις, το βασανισμένο παιδί ενός άστοργου πατέρα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 10:00
O Μπόρις Τζόνσον σκεπτικός, δεξιά, και μάλλον ενθουσιώδης στο άκρο, αριστερά, της οικογενειακής φωτογραφίας
|CreativeProtagon

Μπόρις, το βασανισμένο παιδί ενός άστοργου πατέρα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 10:00

Στις 15 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε στο Λονδίνο μία «βιογραφία» του Μπόρις Τζόνσον. Πέρα από το ότι είναι ασυνήθιστο να βιογραφείται ένας εν ενεργεία πολιτικός, και δη πρωθυπουργός, το εξώφυλλo της πολύ πρώιμης έκδοσης κοσμείται από φωτογραφία του Τζόνσον με ένοχο ύφος.

Σε αυτήν ο βρετανός πρωθυπουργός έχει την ίδια φάτσα με το αγόρι που μόλις έχει τολμήσει να κλέψει, να δαγκώσει, να μασήσει και να καταπιεί την απαγορευμένη οπώρα από το δέντρο της πατρικής αυλής, παρ’ ότι είδε τον πατέρα του να τον παρακολουθεί και να λύνει κιόλας και το ζωνάρι του.

Ετσι ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον μπαίνει στην ιστορία μας από το παράθυρο του… εξωφύλλου, αφού αυτό επιθυμεί ο «βιογράφος», κάποιος βρετανός συγγραφέας Τόμας Μάικλ Μπάουερ, που ασκείται στο σπορ της συγγραφής «βιογραφιών» άνευ αδείας του βιογραφουμένου. Ο Μπάουερ έχει γράψει ανάλογα έργα για τους πρίγκιπα Κάρολο, Τόνι Μπλερ, Μοχάμεντ αλ-Φαγιέντ, Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Μπάουερ έγραψε δηλαδή για διασημότητες τα ονόματα και μόνο των οποίων ως τίτλοι βιβλίων εξασφαλίζουν μεγάλες πωλήσεις – στο Νησί τουλάχιστον.

Στο τελευταίο βιβλίο του Μπάουερ ο Τζόνσον παρουσιάζεται σαν «παιδί» με ψυχολογικά προβλήματα τα οποία του δημιούργησε κατά το παρελθόν ο «σκληρός» πατέρας του. Μπόρις ο βασανισμένος, λοιπόν, από τα παιδικά χρόνια του μέχρι και το 56ο έτος της ηλικίας του. Οπως ήταν αναμενόμενο, τα αγγλικά φύλλα χύνουν ποτάμια μελάνης για τις αποκαλύψεις του βιβλίου. Ας τις δούμε.

Πρώτη από όλες τις παρατηρήσεις που γίνονται είναι αυτή: σε όλα τα βιβλία του ο Μπάουερ αναφέρεται στο… αντικείμενο της μελέτης του χρησιμοποιώντας το επώνυμό του. Στο βιβλίο για τον Τζόνσον ο Μπάουερ γράφει απλώς «Μπόρις». Μικρός σαν να λέμε.

Μπόρις ξεμπόρις, από τις σελίδες του Μπάουερ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής των Συντηρητικών προβάλλει σαν ένας κατεστραμμένος άνθρωπος από ψυχολογικής πλευράς, σαν κάποιος φουκαράς που βασανίζεται από «εσωτερικούς δαίμονες».

Ο πατέρας συγχαίρει τον γιο πέρσι το καλοκαίρι επί τη αναλήψει της αρχηγίας των Τόρις (EPA/STEFAN ROUSSEAU/POOL)

Το πρόσωπο στο οποίο ο Μπόρις οφείλει τέτοια βαριά κουσούρια είναι ο πατέρας του, ο 79 Μαΐων Στάνλεϊ Τζόνσον, ένα άτομο που απασχόλησε και τα ελληνικά μίντια τον περασμένο Ιούλιο, όταν έσπασε τον ταξιδιωτικό αποκλεισμό και προσγειώθηκε στο Πήλιο. Ο εν λόγω κύριος παρουσιάζεται από τον Μπάουερ ως τραμπούκος που βιαιοπραγούσε κατά της συζύγου του και έτσι υπέβαλλε συνεχώς τα τέκνα του σε ψυχολογικά βασανιστήρια.

Με τέτοια περιστατικά ο Μπόρις άρχιζε να χτίζει την πανοπλία του, καθώς δεν μπορούσε να πει σε κανέναν τι πραγματικά συνέβαινε μέσα στο σπίτι του. Κλείστηκε στον εαυτό του και αποφάσισε, όταν μεγαλώσει, να γίνει «ο βασιλιάς του κόσμου» ώστε να μην τρώει φάπες, να είναι απρόσβλητος από κάθε πόνο, απαραβίαστος σωματοψυχικά.

Το δημόσιο πρόσωπο του Μπόρις που όλοι ξέρουμε, γράφει ο Μπάουερ, το πάση θυσία αισιόδοξο, δεν είναι τίποτε άλλο από μια μάσκα που κρύβει έναν μοναχικό άνδρα χωρίς φίλους, έναν ανασφαλή, έναν πικραμένο. Κάποιον που ψάχνει συνεχώς να βρει στοργή.

Ο πατέρας συγχαίρει τον γιο υπό τα όμματα της Κάρι Σίμοντς, συντρόφου του δευτέρου, στο συνέδριο των Τόρις πέρσι τον Οκτώβριο (EPA/STEFAN ROUSSEAU/POOL)

Πέρα από τη σχέση του με τον πατέρα, η συναισθηματική ζωή του Τζόνσον ξεχειλίζει από τις σελίδες του βιβλίου του Μπάουερ: όλοι οι γάμοι του μπήκαν στο μικροσκόπιο. Ο κουτσομπόλης Μπάουερ γράφει ότι ο Τζόνσον πρωτοπαντρεύτηκε μία φίλη του από το κολέγιο, αλλά ξέχασε το πιστοποιητικό γάμου στο δανεικό παντελόνι που φορούσε και κατόπιν κάπου έχασε και το γαμήλιο δαχτυλίδι.

Η δεύτερη γυναίκα του, γράφει πάντα ο Μπαόυερ, είδε τα γκομενιλίκια του Μπόρις και τελικά τον πέταξε έξω από το σπίτι τους όταν αυτός ερωτεύτηκε τη νυν σύντροφό του, Κάρι Σίμοντς, μία κοπέλα «με τα μισά του χρόνια». Ο «βιογράφος» γράφει ότι ακόμη και εφέτος, που ο άρρωστος πρωθυπουργός έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα παλεύοντας με τον κορονοϊό, τα οικογενειακά προβλήματα του μούσκεψαν το μαξιλάρι, αφού οι οικείοι του τσακώνονταν «δίπλα στο κομοδίνο του».

Για τον Μπάουερ, εν κατακλείδι, είναι το χαοτικό και οδυνηρό υπόβαθρο στη ζωή του Μπόρις Τζόνσον που εξηγεί όλα τα κατοπινά, των πολιτικών μη εξαιρουμένων. Αλλά η παρουσίασή του σαν θύμα δεν είναι, βέβαια, αρκετή για να τον απαλλάξει από τις ευθύνες του. Οι κακές επιλογές για την τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι όλες δικές του – κάτι διόλου καθησυχαστικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...