633
Ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, φορώντας T-Shirt με μύνημα για την παραμονή στην Ευρώπη τον Ιουνίου του 2016 | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Σε ποιον έμοιασε στις τρέλες ο Μπόρις Τζόνσον; Μα, στον μπαμπά Στάνλεϊ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 14:55
Ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, φορώντας T-Shirt με μύνημα για την παραμονή στην Ευρώπη τον Ιουνίου του 2016
|EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Σε ποιον έμοιασε στις τρέλες ο Μπόρις Τζόνσον; Μα, στον μπαμπά Στάνλεϊ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 14:55

Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και ανακοινώθηκε και επίσημα η ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, ο πατέρας του καθόταν στη δεύτερη σειρά, μαζί με τον βουλευτή Τζο και τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ρέιτσελ, μόλις δύο από τα έξι, συνολικά, παιδιά του.

Και ακριβώς όπως ο Τζο και η Ρέιτσελ Τζόνσον, έτσι και ο 78χρονος Στάνλεϊ Τζόνσον, εξακολουθεί να δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως είναι ένας πεπεισμένος ευρωπαϊστής, γεγονός λογικό εάν αναλογιστούμε πως το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του εκτυλίχτηκε  στις Βρυξέλλες, όπου αρχικά, πριν από το 1973, εργάστηκε στο παράρτημα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πρωτεύουσα του Βελγίου και στη συνέχεια στην Κομισιόν (ως αξιωματούχος ειδικός σε περιβαλλοντικά ζητήματα), ενώ από το 1979 έως το 1984 διετέλεσε ευρωβουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος.

Το ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα του 2016 ο Στάνλεϊ Τζόνσον συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο επιφανών υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι γνωστό. Αλλά επίσης γνωστό είναι και το ότι ο βρετανός νέος πρωθυπουργός επικρίθηκε έντονα κατά την ίδια περίοδο, εξαιτίας της αναπάντεχης στροφής 180 μοιρών που πραγματοποίησε, προσχωρώντας, τελικά, στην παράταξη των αποκαλούμενων Brexiteers, αφότου συνειδητοποίησε πως η πλειονότητα των συντηρητικών ψηφοφόρων τασσόταν υπέρ μιας ανεξάρτητης από τις επιταγές των Βρυξελλών Βρετανίας.

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ Τζόνσον, η αδελφή του Ρέιτσελ και ο αδελφός του Τζο κατά την ανακοίνωση του ως ο νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος.  (EPA/Stefan Rousseau / POOL)

Κατά τη διάρκεια, ωστόσο, συνέντευξης που παραχώρησε στην Die Welt και δημοσιεύτηκε στην τελευταία κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, ο Στάνλεϊ Τζόνσον θέλησε να διαβεβαιώσει τον συνομιλητή του πως «δεν υπάρχει κανένας άλλος που να έχει σκεφτεί τόσο πολύ το Brexit όσο ο Μπόρις. Πιστεύει πραγματικά στην κυριαρχία των εθνών». Και την επομένη, ο πατέρας Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νάιτζελ Φάρατζ αυτήν τη φορά (στο πλαίσιο ραδιοφωνικής εκπομπής του ηγέτη του Brexit Party στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC) θέλησε να υπογραμμίσει πως είναι σίγουρος ότι ο γιος του θα τηρήσει τις όποιες υποσχέσεις του όσον αφορά το Brexit.

«Είμαι βέβαιος πως θα το κάνει, περισσότερο από βέβαιος, βάζω στοίχημα ότι θα το κάνει. Οταν λέει ότι δεν υπάρχουν “εάν” και “αλλά”, θεωρώ πως το εννοεί. Ολα όσα μπορώ να δω, με κάνουν να πιστεύω πως θα παραμείνει ακλόνητος στη δέσμευσή του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου. Αυτό το μήνυμα θα φτάσει στους ευρωπαίους εταίρους μας και πιστεύω πως θα δούμε μια κάποια αλλαγή στις απόψεις τους».

Κατά πόσο αληθεύει ότι και ο Στάνλεϊ Τζόνσον αυτομόλησε την τελευταία στιγμή στο στρατόπεδο των Brexiteers, όπως διατείνεται ο Νάιτζελ Φάρατζ στον ιστότοπο του LBC, δεν το γνωρίζουμε.

Ξέρουμε, όμως, ο Μπόρις κληρονόμησε από τον πατέρα του, όχι μόνον την ιδιαίτερη κόμη, τη μεγάλη μύτη και το εκκεντρικό στιλ ντυσίματος, αλλά και μια ελευθεριάζουσα νοοτροπία όσον αφορά τις σχέσεις του με τις γυναίκες. Και αυτό εξηγεί – αναφέρει σχετικά ο Σάντρο Ορλάντο της Corriere della Sera – γιατί η Λάρα, η μεγαλύτερη από τα τέσσερα παιδιά του Μπόρις Τζόνσον και της Μαρίνα Γουίλερ, δεν δίστασε λίγο πριν τον χωρισμό των γονιών της να δηλώσει σε κοντινό της πρόσωπο πως ο πατέρας της είναι «ένας μπάσταρδος εγωιστής».

Αλλά οι απιστίες και οι χωρισμοί και τα εξώγαμα παιδιά (ο Μπόρις έχει σίγουρα ένα, αν όχι δύο) φαίνεται πως αποτελούν παράδοση στην οικογένεια Τζόνσον με πρώτο διδάξαντα τον Στάνλεϊ. Ο οποίος, αφότου βγήκε στη σύνταξη, κατέληξε να είναι ένας από τους αγαπημένους καλεσμένους των talk-show της βρετανικής τηλεόρασης, ειδικά εκείνων στα οποία μπορεί να εκφράσει ελεύθερα το λεπτό του χιούμορ, ένα άλλο χαρακτηριστικό που κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και δεν αποκλείεται να είναι και το καλύτερο που έχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...