608
Σκηνή από το ερωτικό ταγκό του Αλ Πατσίνο και της Γκαμπριέλ Ανβάρ στο Αρωμα Γυναίκας (1992) | Universal Pictures

Το μυστικό της γοητείας μιας γυναίκας κρύβεται στη μυρωδιά της

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 12:40
Σκηνή από το ερωτικό ταγκό του Αλ Πατσίνο και της Γκαμπριέλ Ανβάρ στο Αρωμα Γυναίκας (1992)
|Universal Pictures

Το μυστικό της γοητείας μιας γυναίκας κρύβεται στη μυρωδιά της

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 12:40

Ο Αλ Πατσίνο υποψιάστηκε ότι υπάρχει πραγματικά κάτι ιδιαίτερο στο άρωμα μιας γυναίκας… Οι ερευνητές συμφωνούν μαζί του, τώρα το βρήκαν κιόλας: είναι η ορμόνη της γονιμότητας.

Ένα πρόσφατο πείραμα έδειξε ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ανδρών ως προς το τι βρίσκουν πιο ελκυστικό σε μια γυναικεία μασχάλη. Το βασικό στοιχείο φαίνεται ότι είναι η μυρωδιά της η οποία σχετίζεται με την έκκριση της οιστραδιόλης και κορυφώνεται κατά την ωορρηξία της γυναίκας.

Στην έρευνα, γράφουν οι Times, συμμετείχαν 28 γυναίκες και 57 άντρες. Κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, τις ημέρες που οι γυναίκες ήταν πιο γόνιμες, έπρεπε να κοιμούνται με κομματάκια από βαμβάκι κάτω από τις μασχάλες τους. Στη συνέχεια αυτά τα κομμάτια αποθηκεύτηκαν σε καταψύκτες, κατόπιν αποψύχθηκαν και παρουσιάστηκαν στους άντρες για να τα βαθμολογήσουν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπήρχε γενική συμφωνία μεταξύ των ανδρών σχετικά με την οσμή του γυναικείου σώματος που ήταν η πιο ελκυστική, υπονοώντας ότι υπάρχουν πραγματικά γυναίκες που μυρίζουν καλύτερα. Και όπως επισήμαναν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα η «ελκυστικότητα δεν κρύβεται στη μύτη αυτού που μυρίζει»

Συγκρίνοντας τα ευρήματα με αντίστοιχα δείγματα σάλιου που ελήφθησαν από τις γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο σέξι μασχάλες ανήκαν στις γυναίκες με την περισσότερη οιστραδιόλη και την λιγότερη προγεστερόνη.

Και επειδή ο λόγος των δύο ορμονών πιστεύεται ότι είναι ένας καλός παράγοντας πρόβλεψης της γονιμότητας, οι ερευνητές έκαναν την υπόθεση ότι οι άντρες βρήκαν πιο ελκυστικό το άρωμα των γυναικών που ήταν πιο πιθανό να τους δώσουν παιδιά.

Η Ντάρια Κνοχ, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δήλωσε ότι πραγματοποίησε την έρευνα μαζί με τους συναδέλφους της βασικά από περιέργεια. «Πιστεύω ότι όλες μάς ενδιαφέρει πολύ να μάθουμε τι είναι αυτό που μας κάνει ελκυστικές», είπε.

Σύμφωνα με την έρευνα οι άντρες προτιμούν τη μυρωδιά των γυναικών που έχουν ωορρηξία

Γράφοντας στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, δήλωσε ότι δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας από τους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή την έλξη είναι η οσμή.

«Η χημική επικοινωνία ανάμεσα στο σεξ και την περίοδο αναπαραγωγής είναι πανταχού παρούσα στο ζωικό βασίλειο», γράφει, «Τα αποτελέσματά μας παρέχουν ισχυρές αποδείξεις ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης χημικά σήματα για να γνωστοποιήσουν την αναπαραγωγική τους δυνατότητα».

Η έρευνα δεν εξετάζει κατά πόσο η ελκυστικότητα των ανδρών καθορίζεται επίσης από τη μυρωδιά τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αρσενικές ορμόνες επηρεάζουν επίσης την οσμή του σώματος, προηγούμενη εργασία αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχουν αλλαγές που προκαλούνται από το ίδιο το πείραμα: μια μελέτη του 2010, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκτέθηκαν στο άρωμα γυναικών κατά την περίοδο της ωορρηξίας τους είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Τα τελευταία ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε ένα όλο και αυξανόμενο όγκο ερευνών για τη σημασία της οσμής στα ερωτικά ραντεβού.  Και ενώ θεωρείται ήδη δεδομένο ότι οι άντρες προτιμούν τη μυρωδιά των γυναικών που έχουν ωορρηξία, η πρόσφατη μελέτη πρόσθεσε στοιχεία σε αυτή την έρευνα εξετάζοντας τον συγκεκριμένο παράγοντα και συγκρίνοντας μόνο γυναίκες στο ίδιο σημείο του κύκλου τους.

Είναι τόσο προφανής η δύναμη της επίδρασης των ορμονών στη μυρωδιά και την ελκυστικότητα που ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο αλλάζει την ορμονική ισορροπία, μπορεί να μεταβάλλει την αντίληψη των ανδρών για τη συμβατότητά τους με την σύντροφό τους.

Υπάρχει, άραγε, η πιθανότητα να αξιοποιηθεί με κάποιον τρόπο η συγκεκριμένη επίδραση της οιστραδιόλης; Η δρ Κνοχ δήλωσε ότι μάλλον είναι πολύ νωρίς προς το παρόν για να εξεταστεί σοβαρά η χρήση της συγκεκριμένης ορμόνης ως άρωμα, αλλά πρόσθεσε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν μήπως το  άρωμα που έχουν διαλέξει εξουδετερώνει τη φυσική τους μυρωδιά. «Νομίζω ότι όταν πλησιάζετε πραγματικά κάποιον, μπορείτε να τον “μυρίσετε μέσα από το άρωμά του», είπε.

3