761
| CreativeProtagon / Shutterstock

Τι ώρα είναι στη Σελήνη; Ο γρίφος που καλείται να λύσει η NASA

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2024, 00:02
|CreativeProtagon / Shutterstock

Τι ώρα είναι στη Σελήνη; Ο γρίφος που καλείται να λύσει η NASA

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2024, 00:02

Τι ώρα είναι στη Σελήνη; Αυτό το εξαιρετικά αναπάντεχο ερώτημα έθεσε ο Αράτι Πραμπχακάρ, ο ινδικής καταγωγής επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου στη NASA, ζητώντας από τους επιστήμονές της να αναπτύξουν ένα σύστημα μέτρησης του χρόνου στη Σελήνη και πέριξ αυτής, καθώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιστρέψουν στον δορυφόρο της Γης, ενώ και άλλα κράτη, περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες, έχουν τα δικά τους σχέδια για τη Σελήνη και το Διάστημα γενικότερα.

Στο σχετικό υπόμνημα εκφράζεται η θέληση της κυβέρνησης Μπάιντεν να καθοριστούν συστήματα μέτρησης του χρόνου σε ουράνια σώματα πέρα από τη Γη και ζητείται από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος να έχει επιτύχει την τυποποίηση της χρονομέτρησης στο Διάστημα έως τον Δεκέμβριο του 2026, εστιάζοντας αρχικά στη Σελήνη, με τη νέα «Ωρα Σελήνης» να αποκαλείται, όταν τελικά καθοριστεί, Συντονισμένη Σεληνιακή Ωρα (LTC).

Οπως εξηγεί η Washington Post, απαιτείται ένα νέο τυποποιημένο σύστημα χρονομέτρησης, επειδή το φεγγάρι έχει ασθενέστερη βαρυτική έλξη από τη Γη λόγω της μικρότερης μάζας του, με αποτέλεσμα ο χρόνος να κινείται ελαφρώς πιο γρήγορα εκεί σε σχέση με τη Γη – κατά μέσο όρο 58,7 μικροδευτερόλεπτα την ημέρα, «με επιπλέον περιοδικές διακυμάνσεις», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπόμνημα.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή «η γνώση του χρόνου είναι θεμελιώδης για την επιστημονική έρευνα, την οικονομική ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία, που αποτελούν τη βάση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στο Διάστημα», σύμφωνα, πάντα, με το Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου.

«Τα ρολόγια κινούνται πιο γρήγορα στο φεγγάρι» είπε στην Washington Post η Κάθριν Χέιμανς, βασιλική αστρονόμος της Σκωτίας και καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Αυτή είναι μια από τις ομορφιές της θεμελιώδους φυσικής – συμβαίνουν τρελά πράγματα». Οπως εξήγησε η βρετανίδα επιστήμονας, «ο τρόπος που ορίζουμε τον χρόνο στη Γη είναι με ένα ατομικό ρολόι». Τα ατομικά ρολόγια, όμως, επηρεάζονται από τη βαρύτητα, το οποίο σημαίνει ότι «αν παίρνατε το ίδιο ατομικό ρολόι στη Σελήνη, τότε σε 50 χρόνια θα ήταν κατά ένα δευτερόλεπτο ταχύτερο από ό,τι στη Γη».

«Αρα, πρόκειται για μια πολύ μικρή αλλαγή του χρόνου» μεταξύ Γης και Σελήνης, αλλά, όπως εξηγούν οι θεωρίες του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα, ο χρόνος «τρέχει πιο γρήγορα στη Σελήνη από ό,τι στη Γη». Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, ο χρόνος κινείται διαφορετικά, ανάλογα με το πού βρίσκεστε σε ένα πεδίο βαρύτητας, με τον χρόνο να κινείται πιο γρήγορα όπου η βαρύτητα είναι ασθενέστερη. Η χρονομέτρηση είναι μια ακριβής επιστήμη για τους τεχνολόγους – και στον ατομικό χρόνο (της Γης) ένα δευτερόλεπτο ορίζεται ως 9.192.631.770 ταλαντώσεις ενός ατόμου καισίου.

Η βασιλική αστρονόμος της Σκωτίας σημείωσε επίσης πως μία ημέρα στο φεγγάρι ισούται με 29,5 ημέρες στη Γη. «Αυτό σημαίνει ότι στη Σελήνη ο ήλιος μεσουρανεί για περίπου δύο γήινες εβδομάδες. Μετά σκοτεινιάζει και είναι νύχτα για επίσης περίπου δύο γήινες εβδομάδες».

Στο υπόμνημα του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που επιδιώκεται η δημιουργία μιας ώρας Σελήνης οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν εκ νέου τις επανδρωμένες αποστολές εκεί (η πρώτη επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2026), με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων που θα καταστήσουν δυνατή τη «διαρκή παρουσία» ανθρώπων στη Σελήνη.

Η πρόθεση του Λευκού Οίκου για τον καθορισμό μιας Ωρας Σελήνης κοινοποιείται καθώς η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία και άλλα κράτη επιθυμούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Διάστημα – με το Πεκίνο να έχει δηλώσει ότι οι πρώτοι κινέζοι αστροναύτες θα πατήσουν το πόδι τους στη Σελήνη πριν από το 2030. Ιδιωτικές εταιρείες αναπτύσσουν επίσης πρωτοβουλίες να στείλουν διαστημόπλοια στη σελήνη για επιστημονικές έρευνες και εξόρυξη ορυκτών.

Την ανάγκη καθορισμού μιας κοινής Ωρας Σελήνης είχε επισημάνει πέρυσι με δικό του υπόμνημα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, αναγνωρίζοντας την έναρξη μιας «νέας εποχής εξερεύνησης της Σελήνης».

Η τυποποίηση της χρονομέτρησης στη Σελήνη θα καταστήσει ακριβέστερες τις προσεληνώσεις των διαστημικών σκαφών, τη μεταφορά δεδομένων, την επικοινωνία και την πλοήγηση. «Θα επικρατούσε χάος στη Γη αν δεν είχαμε όλοι τον ίδιο χρόνο», και σύντομα μπορεί να ισχύει το ίδιο σε μια ολοένα πιο πολυσύχναστη Σελήνη, ανέφερε η βασιλική αστρονόμος της Σκωτίας.

Το φεγγάρι, με μέγεθος το 27% της Γης, είναι το φωτεινότερο και μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στον νυχτερινό ουρανό μας. «Είναι πάντα εκεί, στη ζωή μας. Αυτό που είναι τόσο όμορφο με το φεγγάρι είναι ότι αλλάζει συνεχώς, δεν φαίνεται ποτέ το ίδιο από τη μια νύχτα στην άλλη» σημείωσε η  Κάθριν Χέιμανς. «Αν θέλουμε να εργαζόμαστε με ασφάλεια σε σεληνιακό περιβάλλον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη θεμελιώδη διαφορετική φύση του χρόνου εκεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...