821
Την Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Τόνι Εστρανγκέ (δεξιά), επισκέφθηκαν το νέο κολυμβητικό κέντρο στο Σεντ Ντενί | REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool

Μακρόν: Η Ρωσία θα βάλει στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 13:47
Την Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Τόνι Εστρανγκέ (δεξιά), επισκέφθηκαν το νέο κολυμβητικό κέντρο στο Σεντ Ντενί
|REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool

Μακρόν: Η Ρωσία θα βάλει στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 13:47

Η Ρωσία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ διαφώνησαν για το πώς θα αντιμετωπίσουν το Κρεμλίνο.

Ο γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε λεπτομέρειες μιας «περίεργης και απειλητικής» τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των υπουργών Αμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας, κατά την οποία ο Σεργκέι Σοϊγκού άφησε να εννοηθεί ότι το Παρίσι εμπλέκεται στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να «επιτεθεί» στην παριζιάνικη διοργάνωση αυτό το καλοκαίρι, ο Μακρόν απάντησε ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» και εκτίμησε ότι το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον των Αγώνων.

Την Πέμπτη, στη συνάντηση στις Βρυξέλλες για τον εορτασμό της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Δύσης ήταν εγκλωβισμένοι σε συνομιλίες για το πώς να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι βρίσκεται πλέον σε «άμεση αντιπαράθεση» με τη στρατιωτική συμμαχία.

Οπως σημείωσε η Telegraph, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των βαλτικών χωρών.

Ο γάλλος υπουργός Αμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνού, είχε τηλεφωνική επικοινωνία μιας ώρας με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Λεκορνού δήλωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να εντείνει τις ανταλλαγές πληροφοριών με τη Ρωσία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ο Σοϊγκού είπε στον Λεκορνού ότι ελπίζει ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν εμπλακεί στην πρόσφατη επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, την οποία ανέλαβαν εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Τα σχόλια της ρωσικής πλευράς ήταν περίεργα και απειλητικά», δήλωσε ο Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «γελοίες» τις υποδείξεις ότι η Γαλλία μπορεί να εμπλέκεται στη φονική επίθεση.

Η Γαλλία, είπε, ήταν σε επαφή με τη Ρωσία, καθώς το Παρίσι είχε χρήσιμες πληροφορίες» να μοιραστεί σχετικά με την προέλευση και την οργάνωση της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 144 ανθρώπους.

«Ζήτησα από τους διευθυντές των υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων να έχουν τεχνικές συζητήσεις με τους ρώσους ομολόγους τους για να εκφράσουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και επειδή είχαμε χρήσιμες πληροφορίες –δεν θα τις αποκαλύψω εδώ– σχετικά με την προέλευση και την οργάνωση αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο Μακρόν.

«Είναι γελοίο να λέμε ότι η Γαλλία είναι πίσω από αυτό, ότι οι Ουκρανοί είναι πίσω από αυτό. Δεν βγάζει κανένα νόημα. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι μια χειραγώγηση πληροφοριών που αποτελεί μέρος του πολεμικού οπλοστασίου της Ρωσίας».

Σύμφωνα με την Telegraph, οι τηλεφωνικές συνομιλίες θεωρήθηκαν από ορισμένους παρατηρητές ως μια αλλαγή πλεύσης για τον Μακρόν, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει σκληρύνει τη γραμμή του έναντι της Ρωσίας, αρνούμενος να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Υπερασπιζόμενος την προσέγγισή του, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Θα έχουμε κοινή εργασία με όλους όσοι πλήττονται από την τρομοκρατία. Και όταν έχουμε πληροφορίες, έχουμε τεχνικές ανταλλαγές».

Οι Αγώνες στόχος για ξένα κράτη

Τα σχόλια του Μακρόν ήρθαν λίγες ημέρες αφότου ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας κυβερνοασφαλείας της Γαλλίας δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα αποτελέσουν στόχο μεταξύ άλλων και για ξένα κράτη που ενδιαφέρονται «να διαταράξουν την τελετή έναρξης ή να προκαλέσουν προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες».

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για «ρατσισμό και νεοναζισμό» μετά τον αποκλεισμό των ρώσων αθλητών από την τελετή έναρξης των Αγώνων του Παρισιού που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου.

Κατά την τελευταία διοργάνωση των Αγώνων στο Τόκιο, καταγράφηκαν 450 εκατομμύρια μεμονωμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, διπλάσιες από τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

Οι ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορήθηκαν από τις ΗΠΑ ότι κυκλοφόρησαν το λεγόμενο κακόβουλο λογισμικό «Olympic Destroyer» λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, όπου απαγορεύτηκε η συμμετοχή στους ρώσους αθλητές.

Την περασμένη Κυριακή, ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, επιβεβαίωσε ότι 800 άτομα που «δεν είχαν καλές προθέσεις» είχαν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού λόγω φόβων για την ασφάλεια.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 15 άτομα που θεωρείται ότι αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Την Πέμπτη, ο Μακρόν κάλεσε τους συμπατριώτες του να έχουν «εμπιστοσύνη» ενόψει των πρώτων Αγώνων στη γαλλική πρωτεύουσα μετά από 100 χρόνια.

«Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας», είπε, προσθέτοντας: «Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι στη ζωή και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τους κινδύνους είναι να μην κάνεις τίποτα. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η αποστολή του γαλλικού έθνους, ούτε υπήρξε ποτέ».

Μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, είπε, «θα είμαστε αποφασισμένοι, σε εγρήγορση και στη δουλειά. Θα πετύχουμε και αυτό θα κάνει τη χώρα περήφανη», υποσχέθηκε.

Σύμφωνα με την Telegraph, η ανησυχία έχει επικεντρωθεί στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης που δεν θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά στον ποταμό Σηκουάνα, κατά την οποία οι αθλητές θα διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα πάνω σε 100 σκάφη με εκατοντάδες χιλιάδες θεατές στις όχθες του.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά όλα λαμβάνονται προληπτικά υπόψη από τους διοργανωτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...