744
Φορώντας την κάσκα του metaverse θα μπορεί κάποιος να μεταφέρεται στο εργασιακό του περιβάλλον | Shutterstock

Θα γίνει το metaverse ο παγκόσμιος χώρος εργασίας;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 15:45
Φορώντας την κάσκα του metaverse θα μπορεί κάποιος να μεταφέρεται στο εργασιακό του περιβάλλον
|Shutterstock

Θα γίνει το metaverse ο παγκόσμιος χώρος εργασίας;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 15:45

Κοιτάζοντας κάποιος νέος άνθρωπος σήμερα τις συσκευές τηλεόρασης του 1970 θα χαμογελάσει θεωρώντας τες «αρχαίας τεχνολογίας» και θα αναρωτηθεί πώς μπορούσε ο κόσμος να περνάςι ωραία βλέποντας ταινίες, αθλητικούς αγώνες και εκπομπές μέσα από αυτές. Το ίδιο θα συμβεί και με τους νέους που θα ζουν το 2070, βλέποντας το δισδιάστατο Διαδίκτυο που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι του 2070 θα επικοινωνούν και θα αλληλεπιδρούν μέσα έναν εντελώς διαφορετικό κυβερνοχώρο, που θα αποτελεί κάποιου είδους συνδυασμό επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας ή όποιας άλλης τεχνολογίας απεικόνισης θα έχει αναπτυχθεί.

Το πιθανότερο είναι να έχουν βρεθεί μέθοδοι σύζευξης του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να φανταστεί σήμερα. Οπως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το 1970 ότι οι τηλεοράσεις θα είχαν κάποτε μέγεθος και τεχνολογία κινηματογραφικής οθόνης και θα ήταν επιπλέον τόσο έξυπνες ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με άλλες οικιακές συσκευές.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον κόσμο της εργασίας; Το BBC επιχειρεί σε άρθρο του να περιγράψει τον εργασιακό κόσμο σε 50 χρόνια από σήμερα.

Η σημερινή τεχνολογία είχε επιτρέψει εδώ και μερικά χρόνια την αποφυγή του παραδοσιακού εργασιακού περιβάλλοντος και η πανδημία μετέτρεψε την τηλεργασία σε μια νέα κανονικότητα για εκατομμύρια εργαζομένους.

Ο πρώτος υποψήφιος

Θα είναι ο εικονικός κόσμος του metaverse, με τα άβαταρ και τα διαφόρων ειδών ψηφιακά alter ego των χρηστών, ικανός να αποτελέσει τον χώρο εργασίας στα τέλη του 21ου αιώνα;

Μπορεί αυτός ο νέος εικονικός κόσμος να φαντάζει πολλά υποσχόμενος και κολοσσοί της βιομηχανίας της τεχνολογίας, όπως η Metα, η μητρική εταιρεία του Facebook, να επενδύουν δεκάδες δισ. δολάρια στην ανάπτυξή του, όμως το metaverse παραμένει ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού και οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα χρειαστούν μερικά ακόμη χρόνια για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Μάλιστα, ο ιδρυτής του Facebook και αφεντικό της Metα, ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ, έχει δηλώσει ότι το μέλλον της εταιρείας του βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στο metaverse και έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να μετατραπεί η Metα σε μια εταιρεία αποκλειστικά του metaverse, με τους μετόχους της, όμως, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, έως και αρνητικοί, στην παρούσα φάση, σε αυτή την προοπτική.

Ερωτήματα που τίθενται, όπως αν θα περνάμε περισσότερο χρόνο στο metaverse από ό,τι στον πραγματικό κόσμο, αφού εκεί θα εργαζόμαστε αλλά και θα περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, ή αν θα χρειαστούν νέοι κανόνες λειτουργίας ενός τέτοιου κόσμου, δεν μπορούν να απαντηθούν προς το παρόν.

Ο ιδιωτικός τομέας, όμως, βλέπει στο metaverse ή σε κάποιου είδους νέο εικονικό κόσμο ένα νέο πεδίο δράσης και κέρδους. Για αυτό τον λόγο, ολοένα και περισσότερες εταιρείες σπεύδουν να αποκτήσουν χώρους που θα χρησιμοποιούν ως γραφεία ή για άλλες δραστηριότητες, πληρώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλα ποσά στο real estate που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στο υπό ανάπτυξη metaverse.

Οι παγίδες

Μια μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το να περάσει κάποιος μόλις 20 λεπτά στην εικονική πραγματικότητα παρείχε περισσότερα από δύο εκατομμύρια μοναδικά αρχεία κίνησης του σώματος, ένα πραγματικό νέο ελντοράντο ψηφιακών δεδομένων για τις εταιρείες.

Ο Αλεξ Ράις, συνιδρυτής της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας HackerOne, πιστεύει ότι χρειάζεται πολλή σκέψη στον σχεδιασμό του metaverse προτού οποιαδήποτε εταιρεία σκεφτεί καν να αφήσει τους υπαλλήλους της να χαλαρώσουν σε αυτό.

Τα επαγγελματικά ραντεβού θα μπορούν να γίνονται μέσα στον κόσμο του metaverse

«Φανταστείτε κάτι αβλαβές, όπως μια συζήτηση που κάνουν στο (εικονικό) καπνιστήριο της εταιρείας δύο εργαζόμενοι, το οποίο όμως στο metaverse είναι ένας χώρος που παρακολουθείται και ελέγχεται πλήρως. Οι δύο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απολυθούν επειδή είπαν κάτι που θωρούσαν ότι ήταν στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής συνομιλίας αλλά το έκαναν σε έναν χώρο που επιτηρείται πλήρως».

Ο Τομ Φίσκ, ο συντάκτης του newsletter τεχνολογίας Immersive Wire, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την εργασία στο metaverse.

Η οικονομία

Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι είναι το metaverse, υπάρχουν ορισμένες ανοδικές προβλέψεις της αγοράς για το τι μπορεί να αξίζει. Η μεγάλη εταιρεία οικονομικών συμβουλών McKinsey εκτιμά ότι το metaverse θα έχει μέχρι το 2030 εμπορική αξία 5 τρισ. δολαρίων. Μία ακόμη μεγάλη εταιρεία οικονομικών συμβουλών, η Gartner, προβλέπει ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα περνά τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα στο metaverse μέχρι το 2026. Υπάρχουν εταιρείες, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, που έχουν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν εικονικό περιβάλλον εργασίας για τους υπαλλήλους της, στα πρότυπα του metaverse.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...