1242
|

Τα «gadget» του James Bond

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 21 Νοεμβρίου 2015, 11:09

Τα «gadget» του James Bond

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 21 Νοεμβρίου 2015, 11:09

Στις ταινίες του James Bond, η αγαπημένη μου στιγμή ήταν πάντα όταν έμπαινε μέσα στο εργαστήριο του θρυλικού Q (από τον Peter Burton (1962) που ενσάρκωσε τον πρώτο Q στην μεγάλη οθόνη έως τον νεότερο της παρέας, τον Ben Whishaw ) και άρχιζε να δείχνει στον πράκτορα, 007 τα νέα του οχήματα και ειδικά τα κατασκοπευτικά gadgets του. Στην παρέα αργότερα θα τσακωνόμασταν ποιος θα είχε ποιο και από ποια ταινία. Με τα gadgets της τελευταίας ταινίας να είναι σχεδόν πάντα πρώτα στις επιλογές όλων. Στην πραγματική ζωή βέβαια, για αρκετές δεκαετίες, πέρα από τα αυτοκίνητα των ταινιών, τα υπόλοιπα «εργαλεία» του Bond, ήταν απλά επιστημονική φαντασία. Αυτό όμως έχει αλλάξει εδώ και λίγο καιρό. Με αφορμή τη νέα ταινία με τον Βρετανό κατάσκοπο, Spectre, μαζέψαμε τα καλύτερα από όσα έχουμε δει και τα παρουσιάζουμε με τα αδελφάκια τους, από την πραγματική ζωή.

Πρώτο στην λίστα μας είναι το Seiko Η357 5040 που βλέπετε πάνω, στη φωτογραφία.. Στην ταινία του 1981, «Για τα μάτια σου μόνο» με τον Ροτζερ Μουρ, ο James φοράει το συγκεκριμένο ρολόι και το χρησιμοποιεί ως walkie-talkie. Σήμερα κάτι τέτοιο το βρίσκετε στα διάφορα καταστήματα παιχνιδιών. Τα «ενήλικα» αδελφάκια τους, παίρνουν τηλέφωνο, βγάζουν φωτογραφίες, μπαίνουν στο διαδίκτυο, μετράνε πόσο ασκηθήκατε μέσα στην ημέρα και άλλα.

Συνεχίζουμε πηγαίνοντας στο 1965 και στις αυτόματες μυστικές πόρτες που άνοιξε πατώντας ένα κουμπί ο Emilio Largo στην ταινία «Επιχείρηση Κεραυνός» (Thunderball). Σήμερα, σχεδόν όλοι όσοι έχουν και αυτοκίνητο διαθέτουν ένα τέτοιο κουμπάκι. Για την γκαραζόπορτα τους. Στην ίδια ταινία, ο Sean Connery κάνει μια θεαματική απόδραση χρησιμοποιώντας το Bell Rocket belt. Και παρακαλώ είναι από τα gadgets του Bond που υπήρχε από εκείνη την εποχή και δεν ήταν εφέ. Γνωστό και ως Lunar Flying Vehicle (LFV). Κατασκευασμένο από την NASA στα μέσα της δεκαετίας του 60. Μπορούσε να κρατήσει έναν άνθρωπο στον αέρα για 20 δευτερόλεπτα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και πλέον με περίπου 83.425 ευρώ μπορείτε να έχετε το δικό σας για να κάνετε βόλτες στον αέρα. Tα ιπτάμενα gadgets είχαν πάντα την τιμητική τους στις ταινίες του Bond. Το 1967 και στο «Ζεις μονάχα δυο φορές» (You Only Live Twice) ο γόης κατάσκοπος χρησιμοποιούσε το Gyroplane, για να εξοντώσει τους κακούς. Ένα μονοθέσιο ελικοπτεράκι που είχε από ρουκέτες μέχρι αυτόματα πυροβόλα. Πρόκειται για το Wallis WA-116 autogyro, γνωστό και ως «Little Nellie». Ένα ελικόπτερο που μπορούσε να σηκώσει δύο φορές το βάρος του, να πετάξει με 210 χιλιόμετρα την ώρα και να φτάσει τα 4100 μέτρα σε ύψος παρόλο που ζύγιζε 110 κιλά. Για να απογειωθεί χρειαζόταν διάδρομο απογείωσης 27 μέτρων περίπου και να πιάσει την ελάχιστη ταχύτητα των 20 χιλιομέτρων την ώρα. 

Το 1983 και στην ταινία «Επιχείρηση Οκτόπουσι» (Octοpussy) ο Bond χρησιμοποιεί το Acrostar Minijet. Πρόκειται για το Bede BD-5J, σχεδιασμένο από τον Jim Bede, πέταξε για πρώτη φορά το 1971 μετά από 10 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Το μικρό μονοθέσιο τζετ είχε αναδιπλούμενα φτερά και μπορούσε να φτάσει η ταχύτητά του τα 514 χιλιόμετρα την ώρα, σε ύψος 30.000 ποδιών (9100 μέτρα). Ο Bond αφού το έσκασε με αυτό, έκανε αναγκαστική προσγείωση σε ένα βενζινάδικο για να το «φουλάρει». Με μόλις 189.000 δολάρια, το Icon A5 Light Sport plane μπορεί να γίνει δικό σας. Και σε αντίθεση με τους προκατόχους του, προσγειώνεται και στο νερό. Επιπλέον είναι το μόνο αεροπλάνο, με δικό του αλεξίπτωτο, για πιθανές κακές στιγμές.

Το πιο γνωστό gadget από τις πρώτες ταινίες του Bond, ήταν η κατασκοπευτική φωτογραφική μηχανή. Μια λιλιπούτια Minox Camera, όπως αυτήν που χρησιμοποίησε στο «Στην υπηρεσία της αυτής μεγαλειότητος» (On Her Majesty’s Secret Service) (1969), και συγκεκριμένα την Minox A IIIs Camera. Στο παιχνίδι που κάναμε παιδιά, ήταν τρία σπιρτόκουτα ενωμένα με χαρτοταινία και ζωγραφισμένα με μαρκαδόρο. Σήμερα, οι επιλογές είναι ποικίλες. Από κεφαλάκι βίδας που κάνει εγγραφή σε 720p βίντεο, ένα κουμπί πουκαμίσουL ή ακόμα και ένα κόσμημα μπορεί να είναι φωτογραφική μηχανή. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα βρείτε ακόμα και ρέπλικες από τις ταινίες του James Bond.

Το 1971 στο «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» (Diamonds are Forever) με ένα κλεμμένο ποτήρι ο Sean Connery ξεγελάει την βιομετρική κλειδαριά. Αυτήν την τεχνολογία μπορείτε να την βρείτε σε κινητά, φορητούς υπολογιστές, ακόμα και σε εξώπορτες. Και φυσικά δεν ξεγελιούνται με το ίχνος ενός αποτυπώματος σε ένα ποτήρι.

Το 1977 και στην ταινία «Η κατάσκοπος που μ' αγάπησε» (The Spy Who Loved Me), το αυτοκίνητο του 007 ήταν μια Lotus Esprit. Με αυτήν οδήγησε στο νερό. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να δούμε κάτι τέτοιο σε αυτοκίνητο. Το 2013 ένας «πάνθηρας» έκανε την εμφάνισή του. Μέσα σε μόλις 15 δευτερόλεπτα μετατρέπεται από αυτοκίνητο off-road σε σκάφος. Κοστίζει περίπου 155.000 δολάρια. Πιάνει τα 125 χιλιόμετρα την ώρα στη στεριά και τα 72 στο νερό. Φοράει ένα κινητήρα V6 (3700). Το σασί του είναι από ατσάλι και το αμάξωμά του είναι από πολυεστέρα. 
Αν είστε λάτρεις της μοτοσυκλέτας δεν θα απογοητευτείτε καθώς υπάρχει μια μηχανή που μπορείτε να την πάρετε για βόλτες κυριολεκτικά μέσα στα κύματα. Η μοτοσυκλέτα του Robbie Maddison είναι ένα KTM 250 SX πάνω σε ένα πέδιλο για θαλάσσιο σκι. Δείτε την εδώ. Να και κάτι που δεν το έχουμε δει ποτέ σε ταινία του αγαπητού James Bond.

To 1999 και στην ταινία «Ο κόσμος δεν είναι αρκετός» (The World is Not Enough) είδαμε τον James Bond να χρησιμοποιεί στην BMW Z8 του, ολογραφική απεικόνιση καθώς οδηγούσε. Εσείς μπορείτε να έχετε τα ίδια και λίγο καλύτερα αποτελέσματα με το MINI Augmented Vision glasses. Δηλαδή, με τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Mini. Είναι εξοπλισμένα με Wi-Fi και GPS. Προβάλλονται όλες οι πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί ο οδηγός, μέσα στο οπτικό του πεδίο. Μέσω καμερών και αισθητήρων δίνεται η δυνατότητα στον οδηγό να βλέπει μέσα από το αυτοκίνητό του, χωρίς να τον εμποδίζει το αμάξωμα. Επίσης εξαφανίζουν και τις τυφλές γωνίες προστατεύοντάς σας από ατυχές στιγμές. Λειτουργούν και εκτός αυτοκινήτου, περίπου σαν τα γυαλιά της Google που χάθηκαν τόσο άδοξα (Google Glass).

To 2008 και στο «Quantum of Solace», αν και δεν είναι ακριβώς gadget που πήρε μαζί του, το αρχηγείο και η Μ βοηθάνε τον James Bond βρίσκοντας τους κακούς, ψάχνοντας διαδικτυακά σε όλες τις βάσεις δεδομένων με φωτογραφίες «κακών». Η πραγματική ζωή είναι αρκετά πιο τρομακτική και αυτό επειδή η αμερικάνικη Iarpa, το ερευνητικό παρακλάδι της δικής τους Ε.Υ.Π., δημιούργησε το σχέδιο Janus και το FINDER.  Το Janus έχει σχεδιαστεί ώστε να αναγνωρίζει άτομα από φωτογραφίες ή από στιγμιότυπα ροής βίντεο, ακόμα και όταν αυτές δεν είναι καλής ποιότητας ή τα άτομα σε αυτές δεν φαίνονται ανφάς ή φοράνε καπέλα, κουκούλες και γυαλιά ηλίου. Στην συνέχεια ενεργοποιείται το FINDER, το οποίο βρίσκει σε ποιο σημείο του πλανήτη τραβήχτηκε η φωτογραφία. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί λέγεται Geolocation(https://en.wikipedia.org/wiki/Geolocation).

Υπάρχουν βέβαια και αυτά που ακόμα περιμένουν τους αγαπητούς εφευρέτες να τα δημιουργήσουν, όπως τα γυαλιά ακτίνων Χ, λέιζερ που κόβει ατσάλι σαν να είναι βούτυρο, σε μέγεθος μιας πένας, παπούτσια αντιβαρύτητας, κραγιόν-χειροβομβίδα αερίου και τόσα άλλα. Αν και εκείνο το κάθισμα που εκτοξεύει τον καθήμενο σε αυτό, θα έκανε θραύση σε καταστάσεις κακιάς πεθεράς.

Αν θέλετε να ξαναθυμηθείτε όλα τα gadgets του James Bond, πατήστε εδώ και εδώ για να δείτε όλα τα αυτοκίνητά του. 

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News