185
Τα γραφεία του ΠΟΥ στην Ελβετία | REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Ο ΠΟΥ θα χρησιμοποιεί τη λέξη «mpox» για την ευλογιά των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 15:40
Τα γραφεία του ΠΟΥ στην Ελβετία
|REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Ο ΠΟΥ θα χρησιμοποιεί τη λέξη «mpox» για την ευλογιά των πιθήκων

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 15:40

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο προτιμώμενο όρο, «mpox», ως συνώνυμο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) και κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο αφού έλαβε παράπονα ότι η παρούσα ονομασία της ασθένειας είναι ρατσιστική και στιγματίζει.

«Και οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για έναν χρόνο ενόσω το ‘ευλογιά των πιθήκων’ θα καταργείται σταδιακά», ανέφερε ο οργανισμός για την παγκόσμια Yγεία.

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την εξεύρεση μιας νέας ονομασίας για την ασθένεια νωρίτερα εφέτος.

Μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις ήταν το «mpox» ή «Mpox» το οποίο προτάθηκε από την οργάνωση ανδρικής υγείας RÉZO μεταξύ άλλων. Ο διευθυντής της είπε τότε πως το ότι δεν θα έρχεται στο μυαλό η εικόνα του πιθήκου θα βοηθήσει τον κόσμο να πάρει σοβαρά την υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ευλογιά των πιθήκων, που ανακαλύφθηκε το 1958 και ονομάστηκε έτσι από το πρώτο ζώο το οποίο εμφάνισε συμπτώματα, διαδιδόταν κυρίως σε μια ομάδα χωρών στη δυτική και κεντρική Αφρική μέχρι φέτος. Τώρα, 110 χώρες έχουν αναφέρει κάπου 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 55 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News