559
φωτ. αρχείου | SOOC

Μητσοτάκης στο Roadshow Χ.Α. – Morgan Stanley: Χρειαζόμαστε δύο θητείες για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 14:00
φωτ. αρχείου
|SOOC

Μητσοτάκης στο Roadshow Χ.Α. – Morgan Stanley: Χρειαζόμαστε δύο θητείες για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 14:00

Κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνουν στο Λονδίνο το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, με τη συμμετοχή 240 επενδυτών, ο Πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και τις παρεμβάσεις της για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας,  υπογράμμισε ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023.

Κατά τη συνομιλία του με τον επικεφαλής της Morgan Stanley International, Φρανκ Πέτιτγκας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχουν θέσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης.

Οπως σημείωσε, με οδηγό την ανάπτυξη η Ελλάδα προβλέπεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, να έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019 στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος εξάλλου στις παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, επανέλαβε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξιοποίηση από τη χώρα μας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στο σχέδιό του να μετατραπεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων.

«Σε χρόνους εξπρές το “Σπίτι μου”»

Σε ανάρτησή του στα social media, o κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην εκκίνηση σε χρόνο ρεκόρ του προγράμματος «Σπίτι μου», για φθηνή, προσιτή και ποιοτική στέγη σε νέους και ευάλωτους.

«Οι νέοι μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, όχι χειρότερα. Και χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα τους για να το πετύχουν. Το φιλόδοξο πρόγραμμα για προσιτή στέγη στους νέους και πιο ευάλωτους πολίτες που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ γίνεται, με χρόνους εξπρές, νόμος του κράτους και ξεκινά. Ετσι, το σχέδιο «Σπίτι μου» θεσμοθετείται και επίσημα ως ανάχωμα στα ακριβά ενοίκια και τις υψηλές τιμές ακινήτων, ειδικά για ζευγάρια που σχεδιάζουν να αρχίσουν την κοινή τους ζωή», τονίζει ο Πρωθυπουργός και ακολούθως αναφέρεται στις τέσσερις επιμέους δράσεις που περιλαμβανει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο :

«Πρώτον, με χαμηλότοκα ή άτοκα τραπεζικά δάνεια που συγχρηματοδοτεί κατά 3/4 το κράτος προς 10.000 συμπολίτες μας 25 έως 39 ετών. Χάρη στην κρατική συμμετοχή το επιτόκιο θα είναι σταθερά κατά 75% φθηνότερο από τα αντίστοιχα εμπορικά επιτόκια. Μια πολύ σημαντική βοήθεια ειδικά στο σημερινό περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων. Έτσι οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν για το δικό τους πλέον σπίτι μηνιαία δόση χαμηλότερη του ενοικίου που θα πλήρωναν για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα.

»Δεύτερον, με την «Κοινωνική Αντιπαροχή». Την αξιοποίηση, δηλαδή, εκατοντάδων αδρανών ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως σύγχρονες κατοικίες με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα, σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών.

»Επίσης, με την ενοικίαση από το κράτος κατοικιών που, στη συνέχεια, θα φιλοξενούν ευάλωτους νέους ή νέα ζευγάρια για 3 χρόνια.

»Και, τέλος, η επιδότηση έως 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες κενών-δηλωμένων ως κλειστών διαμερισμάτων, έως 100 τ.μ. με στόχο να ανακαινιστούν και να διατεθούν, με ευνοϊκό ενοίκιο, σε νέους που αναζητούν κατοικία.

«Θυμίζω -καταλήγει στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός- ότι παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και προετοιμάζεται η εκκίνηση και για το ειδικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ για νέους» που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών που ανήκουν σε νέους, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω παλαιότητας.

»Πέντε πρωτοβουλίες, μία ακόμη τολμηρή απάντηση της Πολιτείας σε ένα πρόβλημα της εποχής.

»Η Ελλάδα αλλάζει. Βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες στη νέα γενιά. Με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια!

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News