643
Οικογενειακή φωτογραφία της Microsoft του 1978 - ο Μπιλ Γκέιτς διακρίνεται κάτω αριστερά |

Microsoft: εν αρχή δεν ήταν μόνον ο Μπιλ Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 13:00
Οικογενειακή φωτογραφία της Microsoft του 1978 - ο Μπιλ Γκέιτς διακρίνεται κάτω αριστερά
|

Microsoft: εν αρχή δεν ήταν μόνον ο Μπιλ Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 13:00

Μία ιστορική φωτογραφία των πρώτων υπαλλήλων της Microsoft, από το μακρινό 1978, δημοσιεύει η Corriere della Sera. Δείχνει τον ιδρυτή της εταιρείας, τον Μπιλ Γκέιτς, και τους αρχικούς συνεργάτες του. Διότι αυτός ο γίγαντας του κόσμου μας, κάποτε ήταν ένα μωρό σε έναν ψηφιακό κόσμο που μόλις γεννιόταν.

Ουσιαστικά αυτή η φωτογραφία «ξαναλέει» την ιστορία της Microsoft: δεν ήταν «η εταιρεία του Γκέιτς», αλλά γέννημα δημιούργημα μιας παρέας έντεκα νερντ τύπων της δεκαετίας του 1970.

Δεν ήταν από την αρχή μια υπερδύναμη, αλλά μια μικρή εταιρεία με προσωπικές φιλίες και αντιπαλότητες χωρίς να ξέρει πού πάει. «Είχαμε πει μεταξύ μας: “Κοίτα, αν είμαστε αρκετά επιτυχημένοι, ίσως να φτιάξουμε μια εταιρεία που θα μπορούσε να έχει και 35 υπαλλήλους”» είχε πει κάποτε ο Πολ Αλεν -διαχρονικό Νο2 της εταιρείας– για μια συζήτηση που είχε κάνει με τον μικρό Γκέιτς, με τον οποίο ήταν παιδικοί φίλοι.

Σήμερα η Microsoft έχει 103,3 δισ. δολάρια τζίρο και 124.000 υπαλλήλους. Κάποτε όμως ήταν μόνο 11 νοματαίοι.

Οι περισσότεροι από αυτούς, γρήγορα πήραν διαφορετικούς δρόμους και η «οικογενειακή φωτογραφία» άρχισε να χάνει μέλη καθώς η εταιρεία μεγεθυνόταν. Ο Μπιλ Γκέιτς, το ξανθό αγόρι που στέκεται κάτω αριστερά στην ομαδική φωτογραφία και με μία πρώτη ματιά δεν θα μπορούσες να προβλέψεις ότι εκείνος έμελλε να είναι ο πιο επιτυχημένος όλων, κατάφερε τελικά όχι μόνο να μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας –επισκιάζοντας ακόμα και τον φίλο του, επίσης διάσημο και πρόσφατα χαμένο Πολ Αλεν– να γράψει Ιστορία και να διαμορφώσει τον κόσμο όπως είναι σήμερα.

Ποιοι ήταν όμως οι άλλοι δέκα;

Ας δούμε την ιστορία ενός εκάστου στο πέρασμα του χρόνου.

Πολ Αλεν, ο συνιδρυτής

Η υπ’ αρίθμ. 2 διασημότητα της φωτογραφίας, συνιδρυτής της Microsoft, αδελφικός φίλος του Μπιλ Γκέιτς. Ανθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα – από την αστρονομία μέχρι τον αμερικανικό αθλητισμό. Οι γενναιόδωρες φιλανθρωπίες ήταν από τις αγαπημένες του ενασχολήσεις. Καρκινοπαθής, απεβίωσε τον περασμένο Οκτώβριο.


Μπομπ Ο’Ρίαρ

Tότε ήταν ήδη ένας έμπειρος, με προϋπηρεσία στη NASA. Υπήρξε επικεφαλής του τμήματος των μαθηματικών στην εταιρεία Redmond προτού επιστρέψει στο Τέξας, το 1993, για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία.


Μπομπ Γκρίνμπεργκ

Εμεινε στη Microsoft έως το 1981. Επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση Coleco και παρήγαγε εμπορικά επιτυχημένες κούκλες.


Μαρκ Μακ Ντόναλντ

Υπήρξε ο πρώτος υπάλληλος στο μισθολόγιο της Microsoft. Εφυγε το 1984 και επανήλθε το 2000 όταν η εταιρεία στην οποία εργαζόταν αγοράστηκε από τον Γκέιτς. Οι δρόμοι τους χώρισαν ξανά το 2011.


Μάρλα Γουντ

Λογίστρια, με δύο έτη υπηρεσίας στη Microsoft. Κατηγόρησε τον Γκέιτς για διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Παντρεύτηκε, γέννησε και αποστρατεύτηκε από την εργασία.


Στιβ Γουντ

Σύζυγος της προηγουμένης. Εργάστηκε στην εταιρεία έως το 1980. Κατόπιν συνεργάστηκε με τον Πολ Αλεν.


Τζιμ Λέιν

Στη Microsoft έως το 1985. Κρίσιμος ο ρόλος του στη συνεργασία της Microsoft με την Intel.


Αντρέα Λιούις

Κειμενογράφος των εγχειριδίων χρήσεως της εταιρείας έως το 1983. Συνέχισε την καριέρα της ως δημοσιογράφος.


Γκόρντον Λέτγουιν

Εως το 1993 στην εταιρεία. Κατόπιν αποτραβήχτηκε σε ράντσο της Αριζόνας.


Μπομπ Γουάλας

Ο δεύτερος της παρέας που δεν υπάρχει πια: πέθανε το 2002 από πνευμονία.


Και μία ομαδική φωτογραφία όλων των παλαιών συνεργατών, με απόσταση τριάντα χρόνων από την πρώτη τους, το 2008.

Τη θέση του εκλιπόντος Γουάλας έχει πάρει (στο κέντρο με τα άσπρα μαλλιά) η Μίριαμ Λούμποου, η πρώτη λογίστρια της εταιρείας.