297
Ο Νάρκισσος στη βίλα της Πομπηίας ανακαλύφθηκε πρόσφατα και συντηρήθηκε ώστε να είναι έτοιμος να αντικρίσει τα φώτα της δημοσιότητας | EPA/POMPEII PRESS OFFICE

Πομπηία: Ενας εντυπωσιακός Νάρκισσος στο φως μετά από 1.940 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 10:59
Ο Νάρκισσος στη βίλα της Πομπηίας ανακαλύφθηκε πρόσφατα και συντηρήθηκε ώστε να είναι έτοιμος να αντικρίσει τα φώτα της δημοσιότητας
|EPA/POMPEII PRESS OFFICE

Πομπηία: Ενας εντυπωσιακός Νάρκισσος στο φως μετά από 1.940 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 10:59

Μία νέα εντυπωσιακή και καλοδιατηρημένη τοιχογραφία ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία, η οποία απεικονίζει τον Νάρκισσο να κοιτά την αντανάκλαση του εαυτού του στο νερό.

Η ανακάλυψη έγινε στην ίδια βίλα, στην οποία τον περασμένο Νοέμβριο, βρέθηκε μία άλλη υπέροχη τοιχογραφία, με την ερωτική συνεύρεση της Λήδας, μυθικής βασίλισσας της Σπάρτης με τον κύκνο-Δία, έναν από τους αγαπημένους μύθους της αρχαιότητας.

Ο μύθος του Νάρκισσου ήταν εξίσου αγαπημένο θέμα στην Ρώμη του πρώτου αιώνα μ.Χ.

«Η ομορφιά αυτών των δωματίων μας υποχρεώνει να προσαρμόσουμε το έργο μας και να συνεχίσουμε τις ανασκαφές», εξηγεί η υπεύθυνη αρχαιολόγος Αλφονσίνα Ρούσο.

«Στο μέλλον θα μπορέσουμε να ανοίξουμε, έστω ένα μέρος της βίλας, στο κοινό. Η ανασκαφή γίνεται δυνατή χάρη στο ευρύτερο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Πομπηία, με σκοπό την ανάδειξη και σταθεροποίηση των μνημείων», προσθέτει η ίδια.

H Αλφονσίνα Ρούσο μπροστά στην τοιχογραφία με τη Λήδα και τον κύκνο (ΕPA/POMPEII PRESS OFFICE)

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης στο αίθριο της ίδιας κατοικίας δεκάδες γυάλινα σκεύη, οκτώ βάζα από τερακότα και ένα χάλκινο χωνί, σε χώρο κάτω από το κλιμακοστάσιο.

Η αρχαία Πομπηία καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία σκότωσε περισσότερους από 2.000 κατοίκους της πλούσιας πόλης. Τα καλοδιατηρημένα, χάρη στην ηφαιστειακή τέφρα, ερείπια δέχονται τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Αρχαιολόγος πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης σε τοίχο της βίλας EPA/POMPEII PRESS OFFICE

Το 2013, η Ουνέσκο ζήτησε επιτακτικά την συντήρηση των ερειπίων, που βρίσκονταν σε κακή κατάσταση και το ιταλικό κράτος ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανασκαφών και εργασιών, κατά το οποίο έχουν έρθει στο φως νέα σπουδαία ευρήματα.

Η τοιχογραφία της Λήδας με τον κύκνο βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο EPA/POMPEII PRESS OFFICΕ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...