273
Αυτή που λογίζεται ως υγιεινή διατροφή, δεν είναι ωφέλιμη σε όλα | Shutterstock

Μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό έχουν οι χορτοφάγοι

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 17:54
Αυτή που λογίζεται ως υγιεινή διατροφή, δεν είναι ωφέλιμη σε όλα
|Shutterstock

Μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό έχουν οι χορτοφάγοι

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 17:54

Η διατροφή που δεν είναι απλώς τάση, αλλά τείνει να κυριαρχήσει και ακόμα και αρκετοί γιατροί τάσσονται υπέρ της, τελικά δεν έχει μόνο οφέλη στην υγεία, όπως πολλοί πιστεύουν.

Οσοι είναι χορτοφάγοι, έχουν σίγουρα μειωμένη χοληστερίνη και όπως έχει αποδειχθεί λιγότερα εμφράγματα, αναφέρει το BBC. Αναμενόμενο θα ήταν να έχουν και λιγότερα εγκεφαλικά. Δυστυχώς όμως η βιολογία δεν είναι μαθηματικά και κάτι τέτοιο όχι απλώς δεν ισχύει, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο.

Σε μελέτη που έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, αναλύθηκαν τα δεδομένα από 48.000 άτομα άνω των 18 ετών και αυτό που αποδείχθηκε, είναι ότι η διατροφή αυτή, είτε βίγκαν, είτε βετζετέριαν, αύξανε τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για την ακρίβεια τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χορτοφάγοι έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισόδιου σε σχέση με τους κρεατοφάγους, γεγονός που αποδίδεται στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και ποικίλων θρεπτικών συστατικών που έχει το κόκκινο κρέας.

Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ήταν τα 45 έτη και η έρευνα διήρκεσε οκτώ χρόνια. Ολοι όσοι πήραν μέρος δεν είχαν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: τους καταναλωτές κρέατος, τους ψαροφάγους και τους αποκλειστικά χορτοφάγους.

Οι επιστήμονες αφού έλαβαν υπόψη και τους παράγοντες κινδύνου από το ιατρικό ιστορικό, όπως είναι το κάπνισμα, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και η έλλειψη σωματικής άσκησης, διαπίστωσαν ότι οι ψαροφάγοι και οι χορτοφάγοι είχαν 13% και 22% αντίστοιχα μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.

Ωστόσο, οι ερευνητές αφού ξεκαθάρισαν όλους τους παράγοντες και κωδικοποίησαν τα δεδομένα τους, διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους λάτρεις του κρέατος.