519
Η ερωτική απογοήτευση είναι από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς | Shutterstock

Μπορεί μία καρδιά πραγματικά να ραγίσει;

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 11:00
Η ερωτική απογοήτευση είναι από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς
|Shutterstock

Μπορεί μία καρδιά πραγματικά να ραγίσει;

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 11:00

«Κατέληξε. Αιτιολογία συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς». Αυτή ήταν η τελευταία διάγνωση για μία 93χρονη από τη Βρετανία, της οποίας η καρδιά «ράγισε» και«έσπασε» από τον τρόμο, όταν αντιλήφθηκε ληστές να μπαίνουν στο σπίτι της.

Οι τρεις άντρες είχαν παραβιάσει τον προσωπικό χώρο της ηλικιωμένης, παριστάνοντας τους αστυνομικούς. Αρπαξαν μπροστά στα μάτια της τα κοσμήματα, το πορτοφόλι, τις τραπεζικές κάρτες, ακόμα και το ρολόι που φορούσε ο άντρας της πριν πεθάνει.

Η απειλή που δέχτηκε για τη ζωή της, αλλά και η παραβίαση του χώρου της, ήταν η αιτία για να εκδηλώσει μετατραυματικό στρες. Τις επόμενες ημέρες δεν μπορούσε να κοιμηθεί και έτρεμε ασταμάτητα.

Λόγω ηλικίας και συμπτωμάτων νοσηλεύτηκε και μετά από εξετάσεις, οι γιατροί διέγνωσαν «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», όπως αναφέρει η βρετανική «Telegraph». Η γυναίκα εν τέλει απεβίωσε. Η απορία που δημιουργήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, ήταν αν όντως υπάρχει ραγισμένη καρδιά και το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Σύνδρομο Τακοτσούμπο

Δεν πρόκειται για κανονική καρδιολογική ασθένεια, αλλά για κάτι που μπορεί να εμφανιστεί και να εξαφανιστεί, χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι. Τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις…

Το σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς» ή Τακοτσούμπο είναι ως γενικότερη έννοια μια μυοκαρδιοπάθεια. Πρόκειται για προσωρινή αδυναμία του καρδιακού μυός να δουλέψει σωστά, ώστε να αντλήσει το αίμα που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ίδια με το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μοιάζει, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς εκδηλώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις όταν τρομάξουμε με κάτι. Οχι μόνο αρνητικό, αλλά και θετικό που είναι έντονο και απρόσμενο. Η είδηση προκαλεί τον σπασμό μιας μεγάλης καρδιακής αρτηρίας και εμποδίζει τη φυσιολογική ροή αίματος προς τον καρδιακό μυ.

Πώς γίνεται αυτό; Σε μελέτη που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ροστόκ στη Γερμανία, αναφέρουν ότι κατόρθωσαν να αποκαλύψουν για ποιο λόγο μπορεί μια καρδιά να ραγίσει.

Μια είδηση που προκαλεί απότομο ψυχικό σοκ, κάνει τον οργανισμό να παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες των ορμονών του στρες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί συστολή στις κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει στένωση σε μια από τις αρτηρίες (στεφανιαίες) της καρδιάς , προκαλώντας απότομη αλλαγή του καρδιακού ρυθμού, σαν κι αυτόν που συμβαίνει όταν παθαίνει κάποιος έμφραγμα λόγω θρόμβου (καρδιακή προσβολή).

Μάλιστα, στην περίπτωση της ραγισμένης καρδιάς, τα συμπτώματα μιμούνται αυτά του εμφράγματος του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή). Ο ασθενής αισθάνεται ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αρχίζει να εκδηλώνει πόνους στο στήθος (στηθάγχη) και αισθάνεται αδύναμος.

Για έναν περίεργο λόγω όμως, στο υπερηχοκαρδιογράφημα σχηματίζεται μια εικόνα που θυμίζει ιαπωνικό χταπόδι (Takotsubo), κάτι το οποίο οδήγησε στην αντίστοιχη ονομασία της μυοκαρδιοπάθειας (το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς λέγεται και μυοκαρδιοπάθεια Τακοτσούμπο).

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα που η καρδιά τους ραγίζει, αναρρώνουν. Παρόλο που δεν εμφανίζεται ως σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη, κάνοντας την καρδιά πιο αδύναμη στο μέλλον.

Οι ερευνητές έχουν βρει επίσης ότι από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Ραγισμένες καρδιές ονομάστηκαν επειδή ενδοκαρδιακές βιοψίες, έχουν αποκαλύψει ζώνες συσπάσεων στην εγγύτητα των καρδιακών νεύρων, οι οποίες μοιάζουν με ρωγμές. Κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δούμε ποτέ καμία καρδιά ραγισμένη σαν γυαλί, έτοιμη να κοπεί στα δύο, ακόμη και στην περίπτωση που θα μπορούσαμε να μπούμε μέσα στα χειρουργεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...