374
Ενας από τους μηχανικούς λύκους που προστατεύουν την πόλη Takikawa από τις αρκούδες | Reuters

Λύκοι-σκιάχτρα εναντίον αρκούδων

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 09:35
Ενας από τους μηχανικούς λύκους που προστατεύουν την πόλη Takikawa από τις αρκούδες
|Reuters

Λύκοι-σκιάχτρα εναντίον αρκούδων

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 09:35

Οι Αρχές μιας ιαπωνικής πόλης τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία μεγάλους μηχανικούς λύκους με τρομακτική όψη που αλυχτάνε για να φοβίσουν τις αρκούδες που ζουν στην περιοχή, ώστε να μην πλησιάζουν στις κατοικημένες περιοχές.

Η ιαπωνική πόλη Takikawa βρίσκεται στο νησί Χοκάιντο και έχει περίπου 40.000 κατοίκους. Εδώ και λίγο καιρό οι αρκούδες που ζουν στην περιοχή αναζητώντας τροφή πλησιάζουν την πόλη και οι κίνδυνοι να υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις ερχόμενες σε επαφή με ανθρώπους είναι πολλοί. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία περίπου 160 επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους και πριν από λίγες εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες από τέτοιες επιθέσεις.

Αναζητώντας τρόπους επίλυσης του προβλήματος, οι Αρχές της Takikawa αποφάσισαν να τοποθετήσουν… σκιάχτρα σε διάφορα σημεία στα περίχωρα της πόλης τα οποία θα προκαλούν φόβο στις αρκούδες για να μην πλησιάζουν περισσότερο. Βέβαια, τα συνηθισμένα σκιάχτρα με ανθρώπινη μορφή που τοποθετούν οι αγρότες στα χωράφια τους για να φοβίζουν πτηνά μάλλον δεν θα λειτουργούσαν απέναντι στις αρκούδες.

Εχουν κατασκευαστεί και ρομποτικοί λύκοι, που η αλήθεια είναι μοιάζουν περισσότερο με τέρατα, για τον εκφοβισμό, όχι μόνο των αρκούδων, αλλά και διαφόρων ζώων που απειλούν καλλιέργειες. Credit: coccochan0213/Twitter

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, τα σκιάχτρα είναι μεγάλου μεγέθους μηχανικοί λύκοι με ιδιαίτερα άγρια όψη.

Τους λύκους-σκιάχτρα δημιούργησε η εταιρεία Ohta Seiki και εκτός από την άγρια όψη, τα μάτια τους είναι λαμπάκια κόκκινου χρώματος που αναβοσβήνουν, ενώ όταν οι αισθητήρες τους εντοπίσουν κάποια κίνηση γυρίζουν το κεφάλι τους προς εκείνο το σημείο, δείχνοντας τα μεγάλα δόντια τους και βγάζοντας διαφόρων ειδών ήχους.

Ο ψεύτικος λύκος είναι προγραμματισμένος να βγάζει 60 ήχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται γρυλίσματα, ανθρώπινες φωνές ακόμη και πυροβολισμοί. Οι ήχοι μπορούν να ακουστούν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ώστε σε περίπτωση που πλησιάζει κάποια αρκούδα να αποθαρρύνεται και να αλλάζει κατεύθυνση. Η μεγάλη ποικιλία στους ήχους έγινε ώστε να μην είναι συνέχεια οι ίδιοι και οι αρκούδες τους συνηθίσουν ή αντιληφθούν κάποια στιγμή ότι δεν είναι πραγματικοί. Εκτός από τους στατικούς μηχανικούς λύκους, η εταιρεία έχει κατασκευάσει και ρομποτικούς που μπορούν να κινούνται στο έδαφος. Αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην προστασία καλλιεργειών από διάφορα ζώα. Να σημειωθεί ότι οι λύκοι έχουν εξαφανιστεί από την Ιαπωνία εδώ και έναν αιώνα.