499
Στιγμιότυπο από την προσπάθεια του Γουίλ Μπόσι να αναρριχηθεί χωρίς εξοπλισμό στον γρανιτένιο βράχο | photo rock

Το γρανιτένιο «Εβερεστ» κατακτήθηκε με… τρισδιάστατο εκτυπωτή

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:18
Στιγμιότυπο από την προσπάθεια του Γουίλ Μπόσι να αναρριχηθεί χωρίς εξοπλισμό στον γρανιτένιο βράχο
|photo rock

Το γρανιτένιο «Εβερεστ» κατακτήθηκε με… τρισδιάστατο εκτυπωτή

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:18

Με ύψος μόλις τέσσερα μέτρα, μια πλάκα από ροζ γρανίτη σε μια ερημική τοποθεσία της Φινλανδίας δεν είναι ιδιαίτερα επιβλητική. Ωστόσο, ο επικλινής γρανιτένιος ογκόλιθος που ονομάζεται Burden of Dreams προσελκύει επί χρόνια τους κορυφαίους αθλητές ελεύθερης αναρρίχησης στον κόσμο, αφού όποιος καταφέρνει να αναρριχηθεί σε αυτόν γράφει το όνομά του με χρυσά γράμματα στον κόσμο της ελεύθερης αναρρίχησης.

Ο πρώτος που κατάφερε να ολοκληρώσει μια αναρρίχηση στο Burden of Dreams ήταν ο Φινλανδός Νάλε Χουκατάιβαλ. Επειτα από τρία χρόνια και περίπου 4.000 προσπάθειες, ο Χουκατάιβαλ κατάφερε το 2016 να γίνει ο πρώτος που ανέβηκε τον γρανιτένιο βράχο.

Ο Βρετανός Γουίλ Μπόσι έγινε πρόσφατα ο δεύτερος που το καταφέρνει, και μάλιστα προσπαθώντας για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, o 24χρονος Μπόσι τα κατάφερε με τη βοήθεια της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ο βρετανός αναρριχητής Αϊνταν Ρόμπερτς προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανεβεί τον ογκόλιθο, αλλά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας πραγματοποίησε σαρώσεις με το κινητό του τηλέφωνο και όταν επέστρεψε στο σπίτι του στο Σέφιλντ εκτύπωσε ένα φυσικού μεγέθους τριών διαστάσεων αντίγραφο του ογκόλιθου.

Είναι μια πρακτική που δεν συνηθίζεται σε extreme sports, για την ακρίβεια είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Ο Μπόσι αποφάσισε να πάει στο Σέφιλντ και να ξεκινήσει προπονήσεις στο τυπωμένο αντίγραφο. Οπως αναφέρει, από τη δεύτερη κιόλας προσπάθεια συνειδητοποίησε ότι είναι εφικτό να τα καταφέρει.

Αφού έκανε μερικές προπονήσεις στον εκτυπωμένο ογκόλιθο, αποφάσισε να πάει να δοκιμάσει την τύχη του στον αληθινό. Σκέφτηκε πως το μυστικό δεν κρυβόταν στη μυϊκή και γενικότερα τη σωματική του ενδυνάμωση και προετοιμασία, αλλά στις μανούβρες και στις κινήσεις που έπρεπε να κάνει για να προχωρά στην αναρρίχηση.

Για να τα καταφέρει, ο Μπόσι προπονήθηκε σε ένα τρισδιάστατο αντίγραφο του βράχου (photo print)

Ο Μπόσι αποφάσισε επίσης ότι δεν θα έκανε περισσότερες από πέντε προσπάθειες για να ανεβεί τον ογκόλιθο. «Μετά από πέντε προσπάθειες, είσαι τόσο κουρασμένος και ο βράχος σού κάνει πλέον τόση ζημιά στο σώμα και κόβει τόσο πολύ το δέρμα σου, ώστε καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της προσπάθειας» λέει ο Μπόσι και συμφωνεί μαζί του ο Ματ Μπερντ, παραγωγός του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για την προσπάθεια αναρρίχησης του Μπόσι στο Burden of Dreams, το οποίο κάνει πρεμιέρα στο YouTube στις 6 Ιουνίου.

«Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει την προσπάθεια αναρρίχησης είναι η θερμοκρασία. Εάν επικρατεί ζέστη, ο βράχος χάνει την τριβή του, και αν είναι πολύ κρύος και τα χέρια σου είναι λίγο μουδιασμένα, τότε επίσης δεν έχεις το ίδιο κράτημα. Ημουν εκεί για έναν μήνα, πλησίαζε η άνοιξη. Είχε αρχίσει να έχει ζέστη σχεδόν όλη την ημέρα. Καθώς ο ήλιος έδυε, έπρεπε να πάμε με φώτα και μετά να προσπαθήσουμε ξανά τη νύχτα, που ήταν πιο δροσερά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο και αυτό που πρέπει να κάνεις είναι απλώς να αποκτήσεις το καλύτερο δυνατό κράτημα. Τα σημεία από όπου μπορείς να κρατηθείς στον βράχο είναι μικροσκοπικά και γι’ αυτό η αναρρίχησή του αμφισβητεί τα όρια του δυνατού» εξηγεί ο Μπόσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...