761
Ο Γιώργος Καμίνης και η Πέγκυ Αντωνάκου, της Microsoft, σε μία από τις αίθουσες του ιστορικού κτιρίου όπου γίνονται μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων | George Vitsaras / SOOC

Το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη έχει πια μια «ψηφιακή ζωή»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 18:22
Ο Γιώργος Καμίνης και η Πέγκυ Αντωνάκου, της Microsoft, σε μία από τις αίθουσες του ιστορικού κτιρίου όπου γίνονται μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων
|George Vitsaras / SOOC

Το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη έχει πια μια «ψηφιακή ζωή»

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 18:22

«Σ’ αυτό το σπίτι έζησε και το χρησιμοποίησε σαν αρχηγείο, η ηρωίδα της Κατοχής Λέλα Καραγιάννη “Μπουμπουλίνα”. Εκτελέσθηκε στις 8-9-1944».

Οι περισσότεροι Αθηναίοι γνωρίζουν την ύπαρξη της οικίας Λέλας Καραγιάννη. Η διώροφη μονοκατοικία, στη συμβολή της ομώνυμης οδού με την Σταυροπούλου, κοντά στην Πλατεία Αμερικής, λειτούργησε ως αρχηγείο της αντιναζιστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» ενώ σήμερα βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλες μονοκατοικίες, ένα σχολείο και μικρά μαγαζιά.

img_47641519735574
Η πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου

Το ιστορικό κτίριο που αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα μνημείο κληρονομιάς για την Αθήνα, πλέον απέκτησε και επίσημα μια νέα ζωή. Λίγα μέτρα από τη φασαρία της Πατησίων και μέσα στην ησυχία μιας όμορφης γειτονιάς, η μονοκατοικία ανοίγει τις πόρτες της στους πολίτες και μετατρέπεται σε ένα «σχολείο» ψηφιακών δεξιοτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο, η ιστορική οικία αποκτά ξανά ζωή και ταυτόχρονα δίνει ζωή σε μια περιοχή που το έχει ανάγκη: αυτήν γύρω από την πλατεία Αμερικής. Πρόκειται για μία σύμπραξη του δήμου Αθηναίων με την εταιρία Microsoft και την οργάνωση Social Innov, μέσω της οποίας περισσότεροι από 4.000 πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα πληροφορικής και ψηφιακών μέσων.

Η παρουσίαση του προγράμματος «Start Project» έγινε το μεσημέρι της τελευταίας Τρίτης του Φλεβάρη. Ηταν μια ανοιξιάτικη ημέρα που έφερε αρκετό κόσμο έξω από το κτίριο στην οδό Λέλας Καραγιάννη. Ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν εκεί μαζί με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων, δημοσιογράφους αλλά και απλούς πολίτες που ήρθαν να δουν από κοντά την παρουσίαση της νέας σελίδας του ιστορικού κτιρίου.

img_47641519735574(3)
Ψηφιακά μαθήματα για όλους στην οικία της Λέλας Καραγιάννη

Τη νέα εποχή για το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος τόνισε ότι «οι πολίτες της Αθήνας πρέπει να έχουν πρόσβαση στα νέα εργαλεία που οδηγούν στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης».  Ο Γιώργος Καμίνης πρόσθεσε: «Στην ιστορική κατοικία της ηρωίδας της Αντίστασης, Λέλας Καραγιάννη, το ένδοξο παρελθόν έρχεται να συναντήσει το μέλλον των τεχνολογικών προκλήσεων. Με την ενεργή υποστήριξη της Microsoft στην ψηφιακή εκπαίδευση των κατοίκων της πόλης μας, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι οι συνεργασίες είναι ο καλύτερος, αν όχι ο μόνος δρόμος, για να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις».

Στο κτίριο έχουν ήδη διαμορφωθεί δύο αίθουσες με 10 υπολογιστές σε κάθε μία για εκπαιδευτική χρήση, ένα εργαστήριο με τρισδιάστατο εκτυπωτή καθώς και μία αίθουσα ομιλιών. Τα μαθήματα είναι δωρεάν, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος δεξιοτήτων: εισαγωγή στη χρήση του Διαδικτύου, στους υπολογιστές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον προγραμματισμό, κατασκευή ιστοσελίδων και άλλα.

img_47641519735574(2)
Ο δήμαρχος και η επικεφαλής της ελληνικής Microsoft επικυρώνουν τη συνεργασία τους με μια χειραψία

Όπως δήλωσε η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πέγκυ Αντωνάκου, «το Start Project για εμάς ήταν ένα όνειρο, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Ξέρετε, ένα κτίριο μπορεί να αλλάξει γειτονιά, μια γειτονιά μπορεί να αλλάξει την πόλη και μια πόλη μια ολόκληρη χώρα».

Η κυρία Αντωνάκου πρόσθεσε: «Εμείς από τον χώρο της τεχνολογίας έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε πως όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε αυτή, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ειδικά στην Κυψέλη, συνυπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, πολιτισμούς. Όλοι, ανεξαιρέτως έχουν δικαίωμα στη γνώση. Είμαι σίγουρη ότι με το START θα βοηθήσουμε τους νέους της πόλης να δημιουργήσουν το μέλλον που ονειρεύονται».

Ο Φίλιππος Ζακόπουλος, από την οργάνωση Social Innov, μας μίλησε σε μία από τις αίθουσες του κτιρίου όπου γίνονται τα μαθήματα. «Εμείς συνεργαζόμαστε με τον Δήμο αλλά και την Microsoft προκειμένου να χτίσουμε ένα κέντρο ψηφιακού πολιτισμού. Πρακτικά θα γίνονται μαθήματα αλλά και δράσεις με στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τι είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες» μας είπε. Τα μαθήματα έχουν αρχίσει από τις αρχές της χρονιάς και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά: «ο κόσμος έχει ανάγκη τέτοιες δράσεις. Ειδικά σε αυτήν την γειτονιά δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και είναι καλή η σύμπτωση. Αρχικά είχαμε αρκετούς ανθρώπους από την γειτονιά και σιγά σιγά περιμένουμε και περισσότερο κόσμο».

Οσο για τον αριθμό των συμμετεχόντων; «Εχουμε ήδη ξεπεράσει τα 200 με 300 άτομα» μας ενημέρωσε ο κ. Ζακόπουλος. «Στόχος μας είναι έχουμε τρεις με τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους αφού τα μαθήματα είναι μικρής διάρκειας».

Αυτό που τόνισαν όλοι είναι ότι τα μαθήματα απευθύνονται στους πάντες χωρίς καμία διάκριση. «Δεν κοιτάζουμε ηλικία, εθνικότητα, θρησκεία και χρώμα» ξεκαθάρισε αρκετές φορές ο κ. Καμίνης, με την κυρία Αντωνάκου από την Microsoft να συμφωνεί ενώ το ίδιο τόνισε και ο κ. Ζακόπουλος: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς που θα δείξουν ενδιαφέρον, από σχολεία μέχρι στέκια μεταναστών. Στόχος μας είναι αυτά τα μαθήματα να “ανοίξουν” σε όλη την κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News