346
Σημαντικό, εκτός από αερόβια άσκηση, να κάνουμε και βάρη, λένε οι επιστήμονες | Shutterstock

Η γυμναστική με βάρη μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 13:31
Σημαντικό, εκτός από αερόβια άσκηση, να κάνουμε και βάρη, λένε οι επιστήμονες
|Shutterstock

Η γυμναστική με βάρη μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 13:31

Μπορεί οι περισσότερες μελέτες να αναδεικνύουν τα οφέλη της αερόβιας άσκησης και να αγνοούν την προπόνηση με βάρη, αλλά, όπως φαίνεται, πέρα από φουσκωμένους μυς και γερά οστά, έχει να προσφέρει πολλά και στην υγεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη του είδους της έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, αν συνδυαστούν βάρη και αερόβια άσκηση, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα.

Με βάση όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine, οι ενήλικες θα πρέπει να ασκούνται με μέτρια ένταση για τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα ή να κάνουν έντονη προπόνηση για 1,5 ώρα την εβδομάδα.

Επίσης, όπως γράφει ο Guardian, είναι σημαντικό για την υγεία να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα πόδια, τους γοφούς, την πλάτη, την κοιλιά, το στήθος, τους ώμους και τα χέρια, τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ εξέτασαν τα δεδομένα από περίπου 100.000 ενήλικες, οι οποίοι συμμετείχαν σε μία μεγάλη μελέτη προσυμπτωματικού ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη και έδωσαν στους επιστήμονες αναλυτικές πληροφορίες για οποιονδήποτε τύπο άσκησης είχαν κάνει στη ζωή τους.

Το 23% από αυτούς ανέφερε ότι έκανε άρση βαρών συστηματικά και το 16% μία έως έξι φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ερευνητές θεώρησαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) ήταν «επαρκώς δραστήριο», με το 24% να πληροί τις οδηγίες αερόβιας δραστηριότητας και το 8% να τις υπερβαίνει.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (περίπου 10 χρόνια), πέθαναν 28.477 συμμετέχοντες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που έκαναν άρση βαρών είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από άλλες αιτίες (όχι δηλαδή λόγω γήρατος).

Οσοι έκαναν συστηματικά άρση βαρών, είχαν ακόμη μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας, που έφτανε στο 14%, ενώ όσοι συνδύαζαν και την αερόβια άσκηση μαζί, είχαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αφού είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι πιθανότητα θα ωφεληθούν από την προσθήκη ασκήσεων με άρση βαρών. Και είναι κάτι που θα τους ωφελήσει τόσο στο μυοσκελετικό σύστημα, όσο και στο να ζήσουν με υγεία περισσότερα χρόνια», υπογραμμίζουν οι ειδικοί στη μελέτη τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News