341
Ο Αντρές με φόντο έναν πίνακά του που θυμίζει Πικάσο | Instagram

Ιδού ο Αντρές, ο μικρός Πικάσο

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 13:01
Ο Αντρές με φόντο έναν πίνακά του που θυμίζει Πικάσο
|Instagram

Ιδού ο Αντρές, ο μικρός Πικάσο

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 13:01

O Αντρές Βαλέντσια είναι 10 ετών, από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Ο μικρός έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνικών κύκλων στις ΗΠΑ διότι σχεδιάζει έργα μοντέρνας μάλλον παρά σύγχρονης Τέχνης, αντιγράφοντας το στυλ του Πικάσο της περιόδου «Γκερνίκα».

Το ευχάριστο για τους γονείς του πιτσιρικά είναι ότι οι πίνακές του πουλάνε. Τα σουρεαλιστικής νοοτροπίας έργα, φτιαγμένα από κερί, λάδι και ακρυλικό σε καμβά, έχουν πωληθεί ακριβά, ποτέ δεν έπιασε κάποιο από αυτά λιγότερα από 50.000 δολάρια. Για την ακρίβεια, συχνά πουλάει κομμάτια για 150.000 δολάρια. Και δεν τα πουλάει σε όποιον και όποιον.

Στην έκθεση Art Basel στο Μαϊάμι Μπιτς τα αγόρασαν γνωστοί συλλέκτες, ο Τόμι Μότολα και η Τζέσικα Γκόλντμαν Σρέμπνικ. Το πλέον πρόσφατο έργο του Αντρές που πουλήθηκε βγήκε σε δημοπρασία σε φιλανθρωπικό γκαλά, στο Κάπρι της Ιταλίας, και συγκέντρωσε 230.000 δολάρια.

Ο μικρός είναι γιος δικηγόρου και σχεδιάστριας κοσμημάτων. Oπως καταλαβαίνετε, η μαμά του τον έφερε σε επαφή με τον χώρο της Τέχνης και με τα πρόσωπα της Τέχνης: δηλαδή με τον νεοϋορκέζο γκαλερίστα Μπέρνι Τσέιζ. Αυτός καθιέρωσε τον Αντρές. Θρυλείται ότι μεταξύ τους διημείφθη ο παρακάτω διάλογος όταν ήταν ο Αντρές 8 ετών.

Γκαλερίστας: «Σου δίνω 100 δολάρια για αυτήν εδώ την ακουαρέλα σου».

Πιτσιρικάς: «Θέλω πέντε χιλιάδες».

Δεν μας λέει το παραμύθι αν το παιδί περίμενε να τον πάρουν στα σοβαρά, γεγονός όμως είναι ότι τότε εισέπραξε την πρώτη επιταγή του. Τώρα, χάρις στον Τσέιζ, ο Αντρές έκανε το ντεμπούτο του στην Art Basel Miami, μία από τις πιο σημαντικές εμπορικές εκθέσεις του κλάδου των εικαστικών.

Οι θαυμαστές του δηλώνουν: «Ολοι θέλουν χαρούμενη τέχνη μετά την πανδημία. Και ποιος είναι πιο χαρούμενος από έναν δεκάχρονο καλλιτέχνη;…» Μεταξύ των πελατών του μικρού υπάρχουν γνωστά ονόματα φιλοτέχνων, όπως η Σοφία Βεργκάρα και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ.

Το μαύρο αστείο για τους φίλους της αφαιρετικής Τέχνης είναι ότι επαληθεύονται οι επικριτές της, αυτοί που ισχυρίζονται ότι ακόμα και ένα παιδί θα μπορούσε να την κάνει, χωρίς να έχει ιδέα από αρμονία σύνθεσης και χρωμάτων, από παραστατικότητα, κ.λπ. Ε, το παιδί όχι μόνο την κάνει, αλλά πουλάει και τρελά.

Δείτε ένα βίντεο με τον μικρό επί το καλλιτεχνικόν έργον:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News