504
|

«Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Φεβρουαρίου 2020, 16:43

«Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Φεβρουαρίου 2020, 16:43

Περίπου 10.000 άνθρωποι κάθε χρόνο εκδηλώνουν καρκίνο του πνεύμονα και από αυτούς δεν θα τα καταφέρει να ζήσει πάνω από πέντε χρόνια το 70,8%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018, που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που είναι η 4η Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι άκρως απογοητευτικά και ακολουθούν τα ποσοστά καπνιστών. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, καπνίζει το 37% των ενηλίκων και 15.000 άτομα πεθαίνουν λόγω του εθισμού τους στο τσιγάρο και φυσικά λόγω των νοσημάτων που προκαλεί (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο κ.ά.).

Στους άνδρες ο πιο συχνός παραμένει ο καρκίνος του πνεύμονα (7.862 περιστατικά, 20% της νόσου), ενώ ακολουθεί ο καρκίνος του προστάτη με ποσοστό 16,6% (6.454 άτομα). Ακολουθεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, που σχετίζεται επίσης με το κάπνισμα, ενώ ακολουθεί του παχέος εντέρου με 10,7% και του νεφρού με μόλις 3,9%.

Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού καταμετρά 7.734 άτομα τον χρόνο (27,2%), ακολουθεί του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας με 7,9%, του πνεύμονα με 7,4% και του θυρεοειδούς με 4,2%.

Παράλληλα, ενώ γίνεται παγκοσμίως μια συντονισμένη προσπάθεια σε επίπεδο δημόσιας υγείας, η αντιμετώπιση κάποιων τύπου καρκίνου «χαρακτηρίζει» με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η Παγκόσμια Ετήσια Εκθεση του Καρκίνου, στην οποία αναφέρεται ότι ενώ έχει γίνει παγκόσμια προσπάθεια για την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του νεφρού, στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτο ότι οι νεκροί αυξάνονται.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας Ιωάννη Καραϊτιανό, στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά «δυστυχώς στη χώρα μας διατίθεται πολύ μικρό ποσοστό (0,5%) της συνολικής δαπάνης για την αντιμετώπιση του καρκίνου».

Σε πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, φάνηκε ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό «απαράδεκτα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα».

Αντίθετα, το 50% των περιστατικών καρκίνου διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από δύο μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

«Το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με απλές βελτιώσεις στον τρόπο ζωής, δηλαδή με πιο υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ως χώρα, θεσμοθετούμε αυτήν την περίοδο και μετά από χρόνια αδράνειας, συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τους πιο συχνούς και απειλητικούς για τη ζωή καρκίνους, με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με την ελπίδα ότι η κατάσταση στη χώρα μας έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

Σήμερα ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 υπολογίζονται σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια.

Υπολογίζεται ακόμη ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News