624
. | Shutterstock

ΕΟΦ: Κανένα πρόβλημα στα φάρμακα δεν θα προκαλέσει το Brexit

.
|Shutterstock

ΕΟΦ: Κανένα πρόβλημα στα φάρμακα δεν θα προκαλέσει το Brexit

Κανένα φάρμακο δεν πρόκειται να λείψει σε έλληνες ασθενείς, ακόμη και αν η αποχώρηση της Βρετανίας γίνει χωρίς συμφωνία. Αυτό επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο Protagon.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου. Το θέμα ανέκυψε μετά από επιστολή του γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν προς την Κομισιόν.

Ο Σπαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαδικασίες που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση του άτακτου Brexit. Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, στην επιστολή του κάνει λόγο για «δεκάδες χιλιάδες ιατροφαρμακευτικά προϊόντα που ενδέχεται να απολέσουν την έγκρισή τους, εάν δεν βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με εφαρμόσιμες διαδικασίες».

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί επειδή η Βρετανία είναι μία από τις δύο βασικές χώρες που κάνουν ελέγχους και δίνουν εγκρίσεις σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία ακολούθως κυκλοφορούν στις χώρες της ΕΕ, χωρίς να έχουν πάρει άδεια από την κάθε χώρα ξεχωριστά (διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης). Τώρα, που η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, οι εγκρίσεις της δεν θα έχουν ισχύ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όχι όμως ότι δεν ισχύουν όσες εγκρίσεις είχαν δοθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα. Όσον αφορά τις βρετανικές φαρμακοβιομηχανίες, θα ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθούν οι άλλες εταιρείες που δεν ανήκουν στην ΕΕ (Ελβετία, ΗΠΑ κ.λπ), οι οποίες είναι γνωστές. Σε περίπτωση που μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρα της ΕΕ, προβλέπεται ειδικό χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή τους.

Στην Ελλάδα οι αξιολογήσεις

Όπως λέει ο κ. Γιαννόγλου, η Βρετανία σταματά να κάνει αξιολογήσεις σε κάθε περίπτωση. «Το θετικό είναι ότι πλέον και η χώρα μας βρίσκεται σε φάση που μπορεί να κάνει αξιολογήσεις. Ήδη η επιτροπή αξιολόγησης εξελίσσεται σε Οργανισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια τον όγκο των αιτήσεων». Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα στη χώρα μας μπορούν να λάβουν έγκριση από το νέο Οργανισμό του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται στα σκαριά. Και οι αξιολογήσεις αυτές θα έχουν ισχύ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως γινόταν με τη Βρετανία.

Οδηγίες από τον ΕΜΑ

Την ίδια στιγμή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναλύει πώς θα προληφθούν και θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες ελλείψεις φαρμάκων λόγω του Brexit σε οποιαδήποτε περίπτωση. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ΕΜΑ που συνέταξαν το έγγραφο, τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας θα ακολουθήσει μία μεταβατική περίοδος.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στην περίπτωση που η αποχώρηση γίνει χωρίς συμφωνία, το ευρωπαϊκό Δίκαιο θα πάψει να ισχύει στη Βρετανία. Ο ΕΜΑ διευκρινίζει πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες – μέλη βρίσκονται σε συνεννόηση από τον Μάιο του 2017, δίνοντας τις αναγκαίες συμβουλές στις επιχειρήσεις στο πώς να προχωρήσουν στις αλλαγές αυτές. Οι ευρωπαϊκές αρχές καλούν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσουν την προετοιμασία.

Στην περίπτωση που δεν προλάβουν να προσαρμοστούν έγκαιρα, όσες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους μέχρι να προβούν στις απαιτούμενες αλλαγές. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις όμως, οι εταιρείες μπορούν να λάβουν προσωρινή εξαίρεση για μία από τις απαιτούμενες αλλαγές.

Οι βρετανικές φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα

Σημαντική είναι η παρουσία των δύο μεγάλων βρετανικών φαρμακοβιομηχανιών και στη χώρα μας.

Η πρώτη είναι η GlaxoSmithKline, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70 σε τρεις κύριους τομείς: τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα εμβόλια και τα καταναλωτικά προϊόντα υγείας. Στον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων, κυκλοφορεί περισσότερα από 50 καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση μιας σειράς σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το Άσθμα, ο ιός HIV, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος κ.ά. Διαθέτει, επίσης, στην ελληνική αγορά ένα ορφανό φάρμακο για την αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης.

Η δεύτερη είναι η AstraZeneca, η οποία επενδύει εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην ελληνική οικονομία και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε έλληνες επαγγελματίες σε όλη τη χώρα. Στο διάστημα αυτό εισήγαγε 43 καινοτόμα φάρμακα, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης φαρμακευτικής αντιμετώπισης ορισμένων σοβαρών παθήσεων, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...