573
Η ομιλία της Τερέζα Μέι στη Βουλή δεν έπεισε τους βουλευτές: 344 τής είπαν «όχι» | Reuters TV via REUTERS

Brexit: Τρίτη ήττα για την Τερέζα Μέι – προς άτακτη έξοδο η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 17:13
Η ομιλία της Τερέζα Μέι στη Βουλή δεν έπεισε τους βουλευτές: 344 τής είπαν «όχι»
|Reuters TV via REUTERS

Brexit: Τρίτη ήττα για την Τερέζα Μέι – προς άτακτη έξοδο η Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 17:13

Οσοι ήλπιζαν ότι θα σημειωνόταν ένα θαύμα και η Βουλή των Κοινοτήτων θα υπερψήφιζε τελικά τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit, βγάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο από το πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο, διαψεύστηκαν.

Οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά τη συμφωνία με ψήφους 344 «όχι» έναντι 286 «ναι» κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα 29η Μαρτίου (ημερομηνία που είχε οριστεί αρχικά για την έξοδο από την ΕΕ, προτού δοθεί παράταση) θα είναι η 12η Απριλίου. Και αυτή τη φορά η σύγκρουση μπορεί να είναι μοιραία.

Οπως αναμενόταν, οι Εργατικοί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έθεσαν εκ νέου το θέμα της διεξαγωγής γενικών εκλογών και η στερλίνα σημείωσε πτώση.

Η πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών είχε δεσμευτεί να εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ εφόσον θα ψηφιζόταν η συμφωνία της αλλά τελικά δεν έπεισε τους «σκληρούς» των κομμάτων.

Πριν από την ψηφοφορία, στην ομιλία της στο κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η συμφωνία της είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί το Σώμα ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί.

«Λέω στα μέλη το εξής – αν θέλετε να προχωρήσετε στο Brexit, αυτή είναι η στιγμή. Αν θέλετε με πάθος να εξασφαλίσετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίξτε αυτή τη συμφωνία… Είναι το σωστό για τη χώρα μας».

Τριακόσιοι σαράντα τέσσερις βουλευτές δεν την άκουσαν και καταψήφισαν την πρότασή της.

Ετσι η Βρετανία βιώνει ένα πολιτικό παράδοξο: οι βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές του 2017, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, έχουν απορρίψει όλες τις προτάσεις για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και το ενδεχόμενο παραμονής στην ΕΕ!

Μέι: «Οι επιπτώσεις της απόφασης είναι σοβαρές»

Μετά την ψηφοφορία, η Μέι δήλωσε ότι η «σοβαρή» απόφαση των βουλευτών να απορρίψουν τη συμφωνία της για το Brexit για τρίτη φορά σημαίνει ότι το κοινοβούλιο έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές. Φοβάμαι ότι φθάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο (ενός Brexit) χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον», πρόσθεσε.

Εκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Eνωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την EE, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την τρίτη αποτυχημένη απόπειρα να ψηφιστεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στην Μέι προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό».

«Το σενάριο (για έξοδο) χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι πλέον πιθανό σενάριο. H ΕΕ προετοιμάζεται για αυτό από τον Δεκέμβριο του 2017. Τώρα είναι τελείως έτοιμη. Θα παραμείνουμε ενωμένοι», ήταν το μήνυμα των Βρυξελλών, που επεσήμαναν ότι στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας η Βρετανία χάνει τα όποια επί μέρους οφέλη είχαν συμφωνηθεί με τη Μέι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...