385
Το τεστ γίνεται μέσω εφαρμογής σε τάμπλετ | Shuttestock

Εντοπίζει τα σημάδια της άνοιας ακόμα και στους 30ρηδες!

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 17:11
Το τεστ γίνεται μέσω εφαρμογής σε τάμπλετ
|Shuttestock

Εντοπίζει τα σημάδια της άνοιας ακόμα και στους 30ρηδες!

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 17:11

Τα περισσότερα άτομα με άνοια δεν έχουν διαγνωστεί, ακόμη και όταν φτάσουν στην ηλικία των 80 ετών, καθώς μέχρι τότε η οικογένειά τους δεν έχει παρατηρήσει ότι υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα στις νοητικές λειτουργίες τους ή απλώς αδιαφορούν.

Τώρα, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, το παιχνίδι θα μπορούσε να αλλάξει με το νέο σύστημα έγκαιρης «διάγνωσης» CognΙCA, καθώς από την ηλικία των 30 ετών, θα μπορούμε να μάθουμε εάν θα εκδηλώσουμε στο μέλλον άνοια.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα καμπανάκι στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στις εγκεφαλικές λειτουργίες και τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι δύο. Το πρώτο ότι μπορεί να διαγνώσει πολλά χρόνια πριν ότι θα εκδηλωθεί άνοια και το δεύτερο ότι γίνεται με τη χρήση ενός τάμπλετ, μόλις σε πέντε λεπτά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές στοχευμένες μελέτες στην αναζήτηση βιοδεικτών για την άνοια. Και όπως ανακαλύπτεται, πολλοί δείκτες είναι παρόντες ακόμη και από την ηλικία των 30 ετών», λέει ο Χάρισον Ντένινγκ, επικεφαλής ερευνητής του βρετανικού οργανισμού για την άνοια Dementia UK.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος γνωρίζει από την ηλικία των 30 ετών ότι στο μέλλον θα αναπτύξει άνοια, θα μπορεί να κάνει και τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να καθυστερήσει την κατάσταση, αλλά και να μειωθούν τα συμπτώματα.

Το τεστ χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορα νοσοκομεία της Βρετανίας ενώ, μόλις πρόσφατα, έλαβε έγκριση και από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Προειδοποίηση

Το τεστ αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cognetivity Neurosciences με έδρα στο Λονδίνο και τα πλεονεκτήματά του είναι πολύ δυνατά.

Εχει υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση πρώιμου σταδίου γνωσιακής εξασθένησης. Αν διαγνωστεί νωρίς η κατάσταση αυτή, μπορεί να γίνει πρώιμη παρέμβαση με θεραπεία ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας.

Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί χωρίς την επίβλεψη ειδικού, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τα συστήματα Υγείας και καθιστώντας το ιδιαίτερα κατάλληλο για αξιολογήσεις, όταν η πρόσβαση σε περίθαλψη μπορεί να είναι περιορισμένη, είτε επειδή κάποιος ζει μακριά από νοσοκομείο και δεν μπορεί να μετακινηθεί, είτε λόγω της πανδημίας, καθώς στις περισσότερες χώρες οι ιατρικές πράξεις περιορίζονται στα απαραίτητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cognetivity, Σίνα Χαμπίμπι, δήλωσε ότι η εταιρεία θα αρχίσει τώρα να επεκτείνει την παρουσία της στις ΗΠΑ, με τη δημιουργία περιφερειακών γραφείων που θα βοηθήσουν στην εμπορική ανάπτυξη της CognICA, προσθέτοντας στις τρέχουσες τοποθεσίες της και το Ιατρικό Κέντρο του Τέξας, αλλά και τη Silicon Valley στην Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News