486
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic

Εμβόλιο Pfizer: Τα αντισώματα πέφτουν σε δύο μήνες, η προστασία παραμένει για τουλάχιστον έξι

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 17:38
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Dado Ruvic

Εμβόλιο Pfizer: Τα αντισώματα πέφτουν σε δύο μήνες, η προστασία παραμένει για τουλάχιστον έξι

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 17:38

Μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, τα αντισώματα που προστατεύουν από τη λοίμωξη Covid-19 αρχίζουν να μειώνονται ύστερα από περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες από το Ισραήλ και το Κατάρ.

Αυτό άλλωστε έχει προκύψει και από έρευνες που έχουν γίνει σε υγειονομικούς στη χώρα μας, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το Protagon (εδώ).

Ωστόσο, το συγκεκριμένο εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό τουλάχιστον ένα εξάμηνο έναντι του κινδύνου νοσηλείας, της βαριάς νόσησης και του θανάτου, όπως δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με το CNN, τα ευρήματα αυτά φαίνεται να ενισχύουν την άποψη ότι ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, κάτι που, μόλις χθες, επεσήμαναν για ακόμη μία φορά έλληνες επιστήμονες (εδώ).

Τα αποτελέσματα της ισραηλινής μελέτης δείχνουν ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε 4.868 υγειονομικούς, στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, εμφάνιζαν ταχεία μείωση τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση (και με πιο αργό ρυθμό στη συνέχεια).

Η μείωση καταγράφηκε περισσότερο σε άνδρες, σε άτομα άνω των 65 ετών και σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Εξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, οι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν σημαντικά χαμηλότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, στους άνω των 65 ετών από ό,τι στους 18 έως 45 ετών, καθώς και σε εκείνους με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η ανοσία διαρκεί περισσότερο στους εμβολιασμένους σε σχέση με όσους απέκτησαν φυσική ανοσία έπειτα από λοίμωξη Covid-19. Μάλιστα, η ανοσία φάνηκε ότι είναι ακόμη ισχυρότερη σε όσους ανάρρωσαν και ακολούθως εμβολιάστηκαν.

Στην έρευνα από το Κατάρ, οι ειδικοί κατέδειξαν ότι η προστασία του εμβολίου αυξάνει γρήγορα μετά την πρώτη δόση και κορυφωνόταν τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, ενώ στη συνέχεια σταδιακά εξασθενούσε.

Ωστόσο, πρακτικά και πέρα από τον αριθμό αντισωμάτων, η προστασία από τον κίνδυνο βαριάς νόσησης, νοσηλείας και θανάτου αυξάνεται γρήγορα και φθάνει το 96%, ή και περισσότερο, τους πρώτους δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση, παραμένοντας σε αυτό το υψηλό επίπεδο τουλάχιστον έξι μήνες.

Αυτό φάνηκε από τις μολύνσεις σε εμβολιασμένους, και όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, αυτές οι λοιμώξεις αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος ο εμβολιασμένος νοσεί σοβαρά.

Οπως σχολιάζουν επιστήμονες, αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά που αλλάζει, καθώς όσοι εμβολιάζονται είναι φυσικό να αισθάνονται περισσότερο ελεύθεροι και έτσι μολύνονται, με κάποιους εξ αυτών να νοσούν με συμπτώματα.

Οι ερευνητές από το Κατάρ εκτίμησαν ότι «αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού μπορεί να χάσει την προστασία του έναντι λοίμωξης μετά τους έξι μήνες, κάτι που ίσως αυξήσει τις πιθανότητες για νέα πανδημικά κύματα».

Η Pfizer, πάντως, έχει ανακοινώσει ότι η ανοσία από τις δύο δόσεις του εμβολίου της αρχίζει να εξασθενεί ύστερα από λίγους μήνες και θεωρεί ότι αυτό δικαιολογεί τη χορήγηση ενισχυτικής, τρίτης δόσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News