478
Πολίτης περιμένει να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι (φωτογραφία αρχείου) | Menelaos Myrillas /SOOC

Ερχεται τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό για τους άνω των 60 ετών

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 6 Σεπτεμβρίου 2021, 16:15
Πολίτης περιμένει να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι (φωτογραφία αρχείου)
|Menelaos Myrillas /SOOC

Ερχεται τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό για τους άνω των 60 ετών

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 6 Σεπτεμβρίου 2021, 16:15

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν για την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, ωστόσο όλα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα καταλήξει σε καινούργιες, ενημερωμένες συστάσεις, οι οποίες θα προκύψουν από τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αλλωστε, η ανησυχία για τη μείωση των αντισωμάτων σε έρευνες που γίνονται σε εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία μετά το πέρας των έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, είναι έντονη μεταξύ των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Κι αυτό διότι όπως φαίνεται από τις έρευνες που γίνονται στους εργαζομένους στα νοσοκομεία, τα αντισώματα όσων είχαν εμβολιαστεί πριν από έξι μήνες μειώνονται κάθετα με την πάροδο του χρόνου.

Για παράδειγμα, 50χρονος εμβολιασμένος υγειονομικός στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» είχε περισσότερα από 13.000 αντισώματα δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του. Εναν μήνα αργότερα, τα αντισώματα είχαν φτάσει λίγο κάτω από τα 2.700. Εξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, τα αντισώματα ήταν μόλις 497.

Αριθμός αντισωμάτων υγειονομικού υπαλλήλου έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer

Βέβαια, ανοσία υπάρχει όταν κάποιος έχει περισσότερα από 50 αντισώματα. Δυνητικά, όμως, δεν είναι τόσο ισχυρή εν συγκρίσει με τα αυξημένα. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην ανοσία, όπως έχουν εξηγήσει πολλές φορές οι επιστήμονες, διαδραματίζουν και άλλοι μηχανισμοί του οργανισμού, όπως η κυτταρική μνήμη, η οποία δεν μπορεί να μετρηθεί με κάποια εργαστηριακή μέθοδο.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει ανακοινώσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για να πραγματοποιηθεί ενισχυτική δόση του εμβολίου, θα πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA).

Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, όμως, η EMA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) πέταξαν το μπαλάκι στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και τις άφησαν να αποφασίσουν εάν θα πραγματοποιήσουν ενισχυτική δόση ή όχι, δίχως να δώσουν έγκριση (εδώ).

Σε συμπληρωματική ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η ΕΜΑ, αναφέρει ότι η αξιολόγηση για την τρίτη δόση έχει ξεκινήσει και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και θα προκύψει εάν χρειάζεται για κάποιες ομάδες συμπληρωματική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η ΕΜΑ υπογράμμιζε ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επείγουσα χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα και στον γενικό πληθυσμό.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση για να λάβουν την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου υγιή άτομα άνω των 60 ετών. «Η πρώτη ομάδα στην οποία θα χορηγηθεί η ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και λογικά αργότερα θα ακολουθήσουν και οι πολίτες άνω των 60 ετών. Υπηρεσιακά οφείλουμε να είμαστε και είμαστε σε ετοιμότητα», εξηγεί στο Protagon ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, ο ίδιος διευκρινίζει ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...