408
Γιατρός βοηθά ασθενή σε ΜΕΘ να έρθει σε επαφή με τους δικούς του ανθρώπους μέσω τάμπλετ | Alexandros Michailidis /SOOC

Covid-19: Σε πέντε γονίδια κρύβεται το μυστικό της επιθετικότητάς της

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 09:00
Γιατρός βοηθά ασθενή σε ΜΕΘ να έρθει σε επαφή με τους δικούς του ανθρώπους μέσω τάμπλετ
|Alexandros Michailidis /SOOC

Covid-19: Σε πέντε γονίδια κρύβεται το μυστικό της επιθετικότητάς της

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

Τον γενετικό γρίφο που επιτρέπει σε κάποιους νέους και υγιείς να παραμείνουν ασυμπτωματικοί από το χτύπημα του κορονοϊού, ενώ κάποιους άλλους τους οδηγεί στην Εντατική, φαίνεται ότι έλυσαν ειδικοί στη Βρετανία. Στη μελέτη συμμετείχαν και έλληνες επιστήμονες.

Σύμφωνα με το Reuters, όχι μόνο ένα, αλλά πέντε γονίδια συνδέονται με υψηλό ποσοστό κινδύνου βαριάς νόσησης από λοίμωξη Covid-19. Μάλιστα, στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση βαριά ασθενών.

Οι ερευνητές αναζήτησαν το πρόβλημα στο DNA 2.700 ατόμων με κορονοϊό, οι 208 από τους οποίους νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, πέντε είναι τα ένοχα γονίδια για πρόκληση βαριάς μορφής λοίμωξης Covid και ονομάζονται FNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 και CCR2.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό σε αυτήν την έρευνα είναι ότι «τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν άμεσα ποια φάρμακα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για κλινικές δοκιμές», εξηγεί ο Κένεθ Μπέιλι, ακαδημαϊκός σύμβουλος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και υπεύθυνος της μελέτης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Nature, τα εν λόγω ευρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τους ειδικούς στην αναζήτηση πιθανών φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη Covid.

Οι γενετικοί παράγοντες σχετίζονται με γονίδια που εμπλέκονται στις διαδικασίες φλεγμονής στους πνεύμονες και στην αντίδραση του οργανισμού στην εισβολή των ιών. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι η σοβαρή λοίμωξη Covid-19 συνδέεται με τουλάχιστον δύο βιολογικούς μηχανισμούς. Αφενός μεν με την εγγενή αντιική άμυνα του οργανισμού και αφετέρου τη φλεγμονώδη διαδικασία. Και πάνω σε αυτές τις δύο διαδικασίες θα πρέπει να επικεντρωθούν οι έρευνες για νέα φάρμακα.

Ο δρ Μπέιλι τόνισε ότι «όπως στη σήψη και τη γρίπη, έτσι και στην Covid-19, η βλάβη προκαλείται στους πνεύμονες από την υπεραντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι από τον ιό».

Φάρμακα για την… αρθρίτιδα;

Η μελέτη εκτιμά ότι απαιτούνται κλινικές δοκιμές των φαρμάκων της κατηγορίας των αναστολέων JAK, όπως είναι η μπαρισιτινίμπη της εταιρείας Lilly (για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας), που στοχεύει στο γονίδιο ΤΥΚ2 ή ενός μονοκλωνικού αντισώματος που μπλοκάρει το γονίδιο CCR2 και έχει ήδη δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές αρχικής φάσης, επίσης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν οι έλληνες ειδικοί στη βιοπληροφορική, ο Αθανάσιος Κουσάθανας (απόφοιτος του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και ο Λουκάς Μουτσιανάς (απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι επικεφαλής βιοπληροφορικής στη Genomics England, η οποία ανήκει στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...