489
Ο Φέρι σε πρόσφατη ζωντανή του εμφάνιση | Reuters

Ο Μπράιαν Φέρι καταλαβαίνει τώρα καλύτερα τη μουσική

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2019, 11:10
Ο Φέρι σε πρόσφατη ζωντανή του εμφάνιση
|Reuters

Ο Μπράιαν Φέρι καταλαβαίνει τώρα καλύτερα τη μουσική

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2019, 11:10

Αν μπορούσαμε να προσωποποιήσουμε με κάποιον τρόπο την παλιά ελληνική κομεντί «Η διακριτική γοητεία των αρσενικών», δεν υπάρχει ιδανικότερος άντρας από τον Μπράιαν Φέρι.

Ο ακαταμάχητος τραγουδιστής των Roxy Music μεγάλωσε ακούγοντας τζαζ δίσκους και, μιλώντας στην ιταλική Repubblica, θεωρεί πως καταλαβαίνει καλύτερα την μουσική στα 73 του χρόνια απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερος.

Το φτωχόπαιδο από τα ανθρακωρυχεία του Νιούκασλ που η πρώτη του δουλειά ήταν να μοιράζει εφημερίδες δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται και να γράφει μουσική έχοντας κατά νου την χαρακτηριστική τζαζ «μπλε νότα» (blue note, όπως η ομώνυμη δισκογραφική εταιρεία και η νότα που παρεκκλίνει, για εκφραστικούς σκοπούς, τονικά από τις υπόλοιπες).

Και έχοντας αυτό κατά νου προφανώς, κυκλοφόρησε πέρσι τον… νιοστό δίσκο της καριέρας του, με τίτλο «Bitter-Sweet, ένα άλμπουμ που εξερευνά για ακόμη μια φορά τις τζαζ επιρροές του.

«Το πλεονέκτημα του να γερνάς έγκειται στο ότι μπορείς να ακούς και καλύτερα αλλά και καλύτερη μουσική: όταν ήμουν παιδί ήταν πολύ δημοφιλής στην Αγγλία η τζαζ της Νέας Ορλεάνης. Είχα ήδη κάνει ένα παρόμοιο άλμπουμ πριν από λίγα χρόνια, με τίτλο “The jazz age” όπου εξερευνούσα το πώς θα μπορούσαν να ακούγονται τα τραγούδια των Roxy Music στην εποχή της αμερικανικής τζαζ του 1920. Με το τελευταίο άλμπουμ περνάω κάποια από τα γνωστότερα τραγούδια μου μέσα από ένα πιο ευρωπαϊκό μουσικό φίλτρο, αυτό της εποχής της Βαϊμάρης στη Γερμανία, του Μεσοπολέμου», τονίζει ο βρετανός τραγουδιστής.

«Ούτως ή άλλως, η περίοδος αυτή μου έρχεται τελευταία στο νου, καθώς τότε επικρατούσε, όπως και τώρα, μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό χάος που οδήγησε αφενός σε μια σημαντικότατη καλλιτεχνική ζύμωση και αφετέρου, δυστυχώς, σε δικτατορικά καθεστώτα. Ελπίζω να μην συμβεί το τελευταίο στην δική μας περίπτωση. Είμαι αισιόδοξος πως η ανθρώπινη φύση ξέρει να μαθαίνει από τα λάθη της προκειμένου να μην τα επαναλάβει. Φυσικά, αν μου έλεγαν πριν από λίγα χρόνια ότι ο κόσμος μας θα καταντήσει έτσι, δεν θα το πίστευα. Αλλά η ζωή πάντα μας εκπλήσσει», προσθέτει.

Ο Φέρι μίλησε και για την πρόσφατη ένταξη, στις 29 Μαρτίου, των Roxy Music στο Rock and Roll Hall of Fame.

Τους Roxy Music «ενέταξαν» οι Duran Duran, οι οποίοι τόνισαν πως «σε διάστημα 12 χρόνων, οι Roxy Music ηχογράφησαν οκτώ άλμπουμ στο στούντιο, κάθε ένα τους ένα αριστούργημα».

«Ζήσαμε μια βραδιά γεμάτη με ένα πολύ όμορφο συναίσθημα, πρέπει να παραδεχτώ, ίσως και περισσότερο του αναμενόμενου. Αλλά πήγε καλά επειδή είχα την παλιά μπάντα μαζί μου, τον Αντι Μακέι και τον Φιλ Μανζανίρα, από την αυθεντική σύνθεση έλειπαν μόνο ο Πολ Τόμσον και ο Μπράιαν Ινο που είχαν άλλες δεσμεύσεις», σημειώνει.

Τέλος, στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή ξανά μια επανασύνδεση του συγκροτήματος, που παραμένει ανενεργό εδώ και οκτώ χρόνια, ο Φέρι παραδέχεται μεν πως «[στην εμφάνιση μας στην τελετή] φάνηκε πως είναι σαν να μην έχουν περάσει καν… οκτώ λεπτά από την τελευταία μας φορά», παραλείποντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αν είναι στα σκαριά ένα επικείμενο reunion των Roxy Music.