1423
To νέο αριστερά και δεξιά ο θρύλος... | HDblog

Μπορείς να συμβιώσεις, πια, με ένα Nokia 3310;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 3 Ιουνίου 2017, 09:00
To νέο αριστερά και δεξιά ο θρύλος...
|HDblog

Μπορείς να συμβιώσεις, πια, με ένα Nokia 3310;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 3 Ιουνίου 2017, 09:00

Καταρχάς, να κάνουμε τις συστάσεις στους νεότερους, οι οποίοι δεν είχαν την τύχη και την τιμή να το γνωρίσουν από κοντά – παρά μόνο να ακούσουν για αυτό. Πρόκειται, λοιπόν, για μια μυθική συσκευή η οποία στις μέρες της ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά, με περισσότερες από 126 εκατομμύρια πωλήσεις όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το 2000. Τώρα, δεκαεπτά χρόνια μετά, μπορείς να βρεις κάποια μεταχειρισμένα σε αγγελίες ή σε κάποιο συρτάρι ενός σπιτιού – μαζί με τον φορτιστή τους, φυσικά. Κάποιος τα άφησε εκεί, αλλά αυτά μπορούν και λειτουργούν ακόμα, θαύμα-θαύμα.

Είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να ψέξει την ανθεκτικότητα ενός Nokia, πόσο μάλλον του 3310 το οποίο, με εξαιρετικά απόλυτους τεχνολογικούς όρους και ατελείωτα crash test, είναι «σκυλί». Δεν πάθαινε τίποτε. Εφευγε από ανοιχτή τσάντα κάτω στον δρόμο, το πατούσε και κάποιος περαστικός, αλλά συνέχιζε να δουλεύει. Στην καφετέρια έπεφτε επάνω του φραπόγαλο και ένα ποτήρι νερό, το φυσούσες με το στόμα σου και, ως δια μαγείας, όλα καλά! Είχε «πολύ καλό σήμα», για την ακρίβεια η λήψη του ήταν κορυφαία. Ποιο, όμως, ήταν το highlight του; Μα, το παιχνίδι «Φιδάκι», το οποίο έκαψε εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ αντίστοιχοι αντίχειρες ακόμα θυμούνται, μηχανικά, εκείνη την κίνηση.

Τώρα, το «θρυλικό» 3310 βγήκε ξανά στην αγορά, με μία φρέσκια και βελτιωμένη έκδοση και με νέα χαρακτηριστικά. Μπορεί, όμως, να συμβαδίσει με την τεχνολογική εποχή που ζούμε, να κοντράρει στα ίσια τα ios ή android smartphones; Βασικά, μπορεί να το έχεις, όπως παλιά, ως κύρια τηλεφωνική συσκευή;

Ακριβώς την ίδια απορία είχε και ο Τιμ Ντάουλινγκ του Guardian και τις παραπάνω απορίες δεν μπορείς να τις λύσεις εάν δεν συμβιώσεις μαζί του για μερικές ημέρες. Εάν το πάρεις στα χέρια σου, διαπιστώνεις αμέσως ότι είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από το παλιό μοντέλο. Διαθέτει έγχρωμη οθόνη 2,4”, Bluetooth, ραδιόφωνο, mp3 player, κάμερα 2 megapixel, υποστηρίζει κάρτα μνήμης miscoSD για επέκταση μνήμης έως 32 GB και υποστήριξη δικτύων 2G GSM 900/1800 MHz. Ωπα; Πού είναι το 3G, παιδιά; Πώς θα μπαίνω στο Ιντερνετ;

Είναι γεγονός ότι όταν το 3310 έκανε καριέρα, δεν υπήρχε Twitter, Instagram, Facebook, μην τα πολυλογούμε, η ατάκα «κοινωνικά δίκτυα» ακουγόταν σαν μια οργάνωση, μια ΜΚΟ, που έπαιρνε επιχορήγηση από την Ευρώπη για να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, σε κάποια κατασκήνωση. Εννοείται ότι όταν περίμενες κάποιο μήνυμα από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ένα email, δεν έβγαινες από το σπίτι, μέχρι να έρθει. Τώρα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως θα έκανες με το σημερινό σου smartphone, δεν υφίσταται. Στη Σουηδία, λέει, κυκλοφορεί σήμερα ένα 3310 που είναι πιο ακριβό από το υπάρχον, σχεδόν τα διπλάσια χρήματα, και μπορεί να συνδεθεί με το διαδίκτυο. Το απλό, όμως, που κάνει περίπου 50 ευρώ, το κομμάτι «Ιντερνετ» το αποφεύγει με διπλό σπάσιμο στον αέρα – αν και έχει προεγκαταστημένο τον web browser Opera Mini για «σερφάρισμα».

Για να γράψεις, επίσης, ένα γραπτό μήνυμα, θα σου πάρει περισσότερο χρόνο από εκείνον που διαθέτεις το 2017. Σήμερα, πατάς στις οθόνες αφής τα γράμματα που θέλεις, σου βγάζει και ορθογραφική διόρθωση, αλλά και προτάσεις λέξεων, βάσει άλλων μηνυμάτων που έχεις γράψει και τελειώνεις αμέσως. Με το 3310 δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν γράμματα σε ένα πλήκτρο, το οποίο σημαίνει ότι για να βρεις, για παράδειγμα, το «s», θα πρέπει να πατήσεις το πλήκτρο «7» επί τέσσερις φορές. Και κάπως έτσι αναδύεται στην επιφάνεια της ζωής σου -ξανά- εκείνο το ξεχασμένο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ. Τα ψώνια σου δεν τα έχεις αποθηκεύσει σε κάποιο memo μέσα στο smartphone σου, πήρες χαρτί και μολύβι και έκανες τη λίστα. Αφού κατάφερες να διαβάσεις τα γράμματα-Γραμμική Β’ που έκανες, τα ψώνισες όλα και περιμένεις στην ουρά του ταμείου για να πληρώσεις. Αλλες φορές, δεν θα είχες κανένα πρόβλημα. Θα είχες βγάλει από την τσέπη το κινητό, θα είχες δει τα μέιλ σου, θα είχες συνομιλήσει με «φίλους» σε κάθε ακάουντ που διαθέτεις στα σόσιαλ μίντια, ίσως να είχες δει και ένα βίντεο με ένα μικρό λάμα που ψάχνει παρένθετη μητέρα. Τώρα, με αυτό το νέο Nokia, παίζεις μερικούς γύρους «Φιδιού», αλλά καταντά μονότονο.

καεντρικ
Διατηρεί οπτική συνάφεια με το παρελθόν (του) (Νokia)

Την ίδια στιγμή, το  3310 σε ρίχνει πιο βαθιά στα κύματα του ιντερνετικού σερφαρίσματος, αφού περνάς πολύ χρόνο εκεί, ψάχνοντας πληροφορίες για αυτή τη συσκευή σε λάπτοπ, pc ή «ταμπλέτα», που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη. Οι απορίες ποικίλλουν, από τον βαθμό διεισδυτικότητας που έχει ο καθένας από εμάς στην τεχνολογία. Υπάρχουν κάποιοι που θα ρωτήσουν στο παραθυράκι του Google «Πώς μπορώ να βάλω τον ήχο κλήσεων πιο δυνατά;», μέχρι «Πώς μπορώ να κερδίσω το Φίδι;». Και αν αυτά ακούγονται αστεία, το πιο σοβαρό της υπόθεσης είναι ότι τις καλύτερες ιδέες για αυτό το τηλέφωνο θα σου τις δώσουν φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοί σου. Μία δωρεάν συμβουλή που μπορώ να δώσω, είναι ότι θα πρέπει να απενεργοποιήσεις το iMessage στο «πραγματικό» σου τηλέφωνο, αλλιώς όλοι οι Apple-φίλοι σου θα σου στέλνουν μηνύματα που δεν μπορείς να λάβεις.

Για να πας σε μια περιοχή που δεν γνωρίζεις, με το 3310 ανά χείρας, χρειάζεσαι: ένα κομμάτι χαρτιού που θα έχεις σημειώσει τη διεύθυνση, εκτύπωση των στοιχείων της εκδήλωσης και έναν εκτυπωμένο χάρτη με τους γύρω δρόμους. Εκεί, όμως, θα δείξεις με περηφάνια το 3310. «Εχει το Φίδι;», θα σε ρωτήσουν πολλοί, ενώ οι περισσότεροι θα θέσουν την ίδια απορία, λες και είχαν κάνει πρόβα για αυτό: «Πόσο διαρκεί η μπαταρία;». Επειδή τα smartphones είναι υπέροχα, αλλά «πεινάνε», συνέχεια θέλουν φόρτιση. Στην επιστροφή για το σπίτι, μέσα στον συρμό θα παίξεις πάλι λίγο «Snake», σαν ένας επαναλαμβανόμενος τεχνολογικός αυτισμός. Η οθόνη, όμως, θα σου φαίνεται μικρή και οι αντίχειρές σου τεράστιοι. Σαν να προσπαθεί να παίξει ένας γίγαντας με ένα παιδικό παιχνίδι.

img_0343
Η πίσω όψη του 3310 – πλέον και με κάμερα (HDblog)

Υπάρχουν, όμως, και πολλά θετικά στη συμβίωσή σου με το νέο 3310. Δεν λαμβάνεις, πια, ειδοποιήσεις από διάφορα apps, άρα δεν αποσπάται η προσοχή από ό,τι κάνεις. Ξεχνάς να το φορτίσεις, στην κυριολεξία. Είναι πολύ οικονομικό ως τιμή αγοράς της συσκευής – τα  smartphones κοστίζουν 600 και 800 ευρώ, αυτό το Nokia, είπαμε, κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Πέρα, όμως, από την τιμή αγοράς, θα είναι οικονομικότεροι και οι μηνιαίοι λογαριασμοί κινητού που θα πληρώνει ο χρήστης, καθώς δεν χρειάζεται να έχει πακέτο για 3G, γιατί -απλούστατα- θα του είναι άχρηστο. Στην εποχή που τα κινητά τηλέφωνα κοντεύουν να έχουν μέγεθος tablet, το 3310 συνεχίζει να χωρά στην τσέπη του τζιν. Και, τέλος, το ρετρό είναι της μόδας, οι χίπστερ φίλοι σου το έχουν ήδη παραγγείλει.

20170227200036_c3e0d500
Κυκλοφορεί ήδη, σε τέσσερα χρώματα – αλλά χωρίς πρόσβαση στο Ιντερνετ (HDblog)

Την ημέρα που θα αφαιρείς την κάρτα SIM για να την επανατοποθετήσεις στο smartphone σου, η μπαταρία του Nokia θα εξακολουθεί να έχει άλλη μια… εβδομάδα ζωής! Αλλά εσύ, όμως, επιστρέφεις ξανά στην πραγματικότητα, στο σήμερα, συνδέεσαι ξανά με το τεχνολογικό παρόν στο οποίο όλοι είναι συμβατοί, τόσες ημέρες δεν μπορούσες να λάβεις ένα Emoji, επειδή το 3310 δεν μιλάει με αγνώστους. Λίγο αργότερα, βέβαια, το smartphone σου χρειάζεται επαναφόρτιση -έλεος!- αλλά είναι μέρος της καθημερινότητάς σου, είναι κάτι που έχεις συνηθίσει.

Ομως, δεν μπορείς να παραγνωρίσεις ότι το Nokia 3310 ενσωματώνει τη νοσταλγία για εκείνες τις ημέρες που η συμβίωση με το κινητό σου ήταν απροβλημάτιστη, τότε που τα κινητά δεν χαλούσαν και δεν χρειαζόταν να τα αλλάζεις κάθε δύο χρόνια επειδή η βλάβη που πάθαιναν ήταν ανήκεστος. Επαιρνες άλλο επειδή το βαριόσουν και επειδή μπορούσες, όχι επειδή έβγαζαν, ξαφνικά, μαύρες οθόνες, όπως σήμερα. Ταυτόχρονα, θα έχεις διαπιστώσει κι εσύ στις συναναστροφές σου, πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι έχουν κουραστεί από τις νέες προσθήκες στα κινητά νέας γενιάς και επιθυμούν, τελικά, μόνο την απλή επικοινωνία: παίρνω τηλέφωνο-με καλούν-στέλνω και λαμβάνω μηνύματα, δεν με νοιάζει το ίντερνετ. Αλλωστε, είναι δεδομένο ότι με αυτό χάνεις καρέ από όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Το μόνο που μπορεί να σε απασχολήσει είναι το ποιο από τα τέσσερα διαφορετικά χρώματα (κόκκινο, μπλε, κίτρινο και γκρι) να επιλέξεις στο 3310.

nokia_snake_mwc_2017.0
Το θρυλικό «Φίδι». Υπόκλιση (HDblog)

Βλέποντάς το, το θυμικό σου λειτουργεί σαν ios ή σαν μιας τελευταίας γενιάς android και φέρνεις στο μυαλό σου στιγμές που τις συνδύασες με αυτό το τηλέφωνο, 17 ολόκληρα χρόνια πίσω, όπου όλα στις ζωές μας, χωρίς την παλιοκρίση, ήταν καλύτερα. Το 2000 σου φαίνεται ήδη πολύ μακρινό, αν και έζησες τότε στιγμές με ένα 3310 στο χέρι περιμένοντας κάποιο επείγον τηλεφώνημα -και, διάολε, δεν χτυπούσε- και στέλνοντας εμφατικά γραπτά μηνύματα, ενώ κάπου κάπου το φόρτιζες, κιόλας.
Και, εννοείται, παίζοντας «Φιδάκι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...