236
Λαζάνια με σύγλινο και λουκάνικο με πορτοκάλι | Shutterstock

Λαζάνια με τα νόστιμα της Μάνης μέσω Σικελίας

Γεωργία Κουτσούκου 21 Οκτωβρίου 2017, 09:00
Λαζάνια με σύγλινο και λουκάνικο με πορτοκάλι
|Shutterstock

Λαζάνια με τα νόστιμα της Μάνης μέσω Σικελίας

Γεωργία Κουτσούκου 21 Οκτωβρίου 2017, 09:00

Στις διακοπές μου, μού αρέσει να γυρνάω σε μέρη γνώριμα θεωρώντας τα άγνωστα. Ξαναήρθα στη Μάνη. Πάντα με τραβάει λόγω καταγωγής. Πολυπρόσωπη, λιτή, γευστική, αρωματική, γεμάτη σφάκα (φασκόμηλο) ολούθε. Σε απόλυτη αρμονία με την παράδοση.

Χωρίζεται σε δύο μέρη. Στην Προσηλιακή και την Αποσκιερή. Προσηλιακή για την πλευρά, που πρώτη παίρνει το φως της Ανατολής του ηλίου, δηλαδή για τη Λακωνία, ενώ Αποσκιερή γιατί γεμίζει χρώματα ψέλνοντας το «Φως Ιλαρόν» όταν τελειώνει η ημέρα, δηλαδή μιλάμε για τη μεσσηνιακή Μάνη. Η μαγειρική του τόπου λιτή, μιας και το μάτι τρέφεται ολημερίς.

Σύγκλινο («παστό» το λέμε εμείς εδώ), λουκάνικο με πορτοκάλι, λούπινα, κουκιά, φακές. Ψάρι πολύ, πουλερικά και βεβαίως κηνύγι. Όλη η μαγειρική με σήμα το ελαιόλαδο και το αλάτι της Μάνης. Τόπος κατατρεγμού των κυνηγημένων, Σικελοί ήρθαν και Κρητικοί επίσης. Οι Τούρκοι δεν…

Μάχες για την ελευθερία με σπινθηροβόλα σπαθιά, με μάτια άγρυπνα και μυαλά σε εγρήγορση. Βεντέτες ατελείωτων ετών για δυο όμορφα μάτια. Βροντές και αστραπές μέσα στη νύχτα από κάθε λογής καταιγίδα. Το πρωί νηνεμία. Ο ήλιος ο ηλιάτορας αστραφτερός, λαμπερός αποζημιώνει τους πάντες και προδιαθέτει για ένα ωραίο γεύμα στο τραπέζι εκεί, κάτω από την καρυδιά.

Γεύμα με χρώματα της Μάνης. Λαζάνια δια χειρός Μαράκης (Λα μάμα), σύγκλινο και λουκάνικο από οικογενειακή επιχείρηση, ντομάτα φρέσκια και άνυδρη, αλάτι από τα βράχια. Σίγουρα οι πρόγονοί μου θα ήταν Σικελοί, μιας και θα σας δώσω μια συνταγή με επιρροές απο την Σικελία. Θα φτιάξουμε σύγκλινο και λουκάνικο με σάλτσα μελιτζάνας και λαζάνια.

Δείτε τη συνταγή εδώ