964
Ο Πικέ έζησε σπουδαίες στιγμές στην Μπαρτσελόνα. Αλλωστε ήταν βασικό μέλος μίας από τις καλύτερες ομάδες που είδαμε ποτέ | Reuters

Zεράρ Πικέ: Η τελευταία παράσταση του ζεν πρεμιέ της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 4 Νοεμβρίου 2022, 16:24
Ο Πικέ έζησε σπουδαίες στιγμές στην Μπαρτσελόνα. Αλλωστε ήταν βασικό μέλος μίας από τις καλύτερες ομάδες που είδαμε ποτέ
|Reuters

Zεράρ Πικέ: Η τελευταία παράσταση του ζεν πρεμιέ της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 4 Νοεμβρίου 2022, 16:24

Το σαββατιάτικο (22:00) ματς της Μπαρτσελόνα με την Αλμερία στο «Καμπ Νου» απέκτησε, ξαφνικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα είναι το τελευταίο του Ζεράρ Πικέ, του εμβληματικού κεντρικού αμυντικού και αρχηγού της, ο οποίος υπήρξε βασικό στέλεχος της καλύτερης εκδοχής της. Το τελευταίο, όχι μόνο με την μπλαουγκράνα φανέλα, αλλά και της αξιοζήλευτης καριέρας του. Το ανακοίνωσε ο ίδιος με ένα συγκινητικό του μήνυμα προς τους οπαδούς, που ανάρτησε στα social media.


Η απόφαση του Πικέ να διακόψει πρόωρα τη συνεργασία του με τον καταλανικό σύλλογο, ξάφνιασε πολλούς. Μόλις πριν από μερικές μέρες ο προπονητής και πρώην συμπαίκτης του, Τσάβι Ερνάντες, τόνιζε πως «ο Πικέ είναι ένας σημαντικός ποδοσφαιριστής και ηγέτης στα αποδυτήρια». Αραγε, τι ήταν αυτό που τον έκανε να επισπεύσει την αποχώρησή του; Μήπως έχουν βάση τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο παλιός του φίλος, Λιονέλ Μέσι, απαίτησε την αποπομπή του από την ομάδα, προκειμένου να επιστρέψει στη Βαρκελώνη;

Μέσι και Πικέ ήταν καλοί φίλοι, όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζονταν μαζί. Αλλά έπαψαν να είναι, λίγο πριν ο «Λίο» πάρει μεταγραφή στην Παρί Σεν-Ζερμέν. Ο Πικέ (και ο Μπουσκέτς), χωρίς να ρωτήσει κανέναν, αποδέχτηκε τις περικοπές αποδοχών που η διοίκηση είχε προτείνει στους παίκτες της ομάδας, αν και η κοινή τους γραμμή ήταν να τις αρνηθούν. Ο αργεντινός σούπερ-σταρ δεν του συγχώρεσε την «προδοσία». Οπως έγραψε η Sport, η ρήξη επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, στο πάρτι γενεθλίων του Τσάβι. Ο Μέσι ταξίδεψε από το Παρίσι στη Βαρκελώνη για να παρευρεθεί, ενώ ο Πικέ δεν ήταν, καν, καλεσμένος.

Για τον Τσάβι, ο Πικέ ήταν «βαρίδι» από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα. Τον περασμένο Ιούνιο τον είχε ενημερώσει πως δεν τον περιλάμβανε στα πλάνα του για τη νέα σεζόν, και τον είχε προτρέψει να αποχωρήσει οικειοθελώς. Οπως ανέφεραν η Sport και η El Mundo Deportivo, δεν έφταιγε τόσο η προχωρημένη ηλικία του παίκτη (γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1987 – ίδια μέρα με τη Σακίρα, αλλά 10 χρόνια μετά), όσο η καθημερινή ενασχόλησή του με τις επιχειρήσεις του, η οποία δεν του επέτρεπε να αφοσιωθεί απολύτως στην ομάδα. Ο Πικέ αρνήθηκε να φύγει, και διαβεβαίωσε τον προπονητή του ότι, στο εξής, θα δούλευε περισσότερο στις προπονήσεις, ώστε να ξαναβρεί τη φόρμα του. Η κακή φυσική του κατάσταση δείχνει πως δεν κράτησε την υπόσχεσή του.

Ο 35χρονος καταλανός στόπερ δεν έχει, απλώς, επενδύσει τα χρήματά του σε ακίνητα, ξενοδοχεία, ή εστιατόρια, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του, αλλά έχει εξελιχθεί σε έναν κανονικό μπίζνεσμαν. Πολύ επιτυχημένο, μάλιστα. Οι φιλοδοξίες του υπερέβαιναν το ποδόσφαιρο. Ποιος άλλος παίκτης θα θυσίαζε τις διακοπές του για να παρακολουθήσει σεμινάριο του Χάρβαρντ με θέμα «Αθλητισμός και showbiz», όπως έκανε εκείνος το 2017; Η εταιρεία του, Kosmos Holding, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των media και του αθλητισμού, πραγματοποιεί σήμερα τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εχει επεκταθεί στην εκπροσώπηση αθλητών και προπονητών, και, προσφάτως, στα e-sports. Επίσης, ο Πικέ είναι ιδιοκτήτης της FC Ανδόρα, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνίζεται στις χαμηλότερες κατηγορίες του ισπανικού πρωταθλήματος, αλλά και της Χιμνάστικ Μανρέσα, που στοχεύει στην παραγωγή και εξέλιξη ταλέντων.

Ο Πικέ αποχαιρετά τους φίλους της Μπάρτσα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί για καιρό μακριά από τον σύλλογο

Γνωρίζει, όσο λίγοι, να εντοπίζει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Οταν έμαθε ότι ο Μέσι πρόκειται να υπογράψει στην Παρί, κινήθηκε αστραπιαία και εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος για την Ισπανία. Τα απέκτησε με εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο, καθώς μέχρι τότε οι Ισπανοί δεν ενδιαφέρονταν για τη Λιγκ 1. Τώρα, όμως, που ο «Λίο» αγωνίζεται στην πρωταθλήτρια Γαλλίας, παρακολουθούν τους αγώνες της πάνω από 2 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το νέο του επιχειρηματικό σχέδιο είναι η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στο θέρετρο Κόστα ντελ Σολ, στη Μάλαγα. Θα καθυστερήσει λίγο, όπως γράφει η Marca. Επειδή στο οικόπεδο βρέθηκαν 250 (άδειοι) τάφοι, από τους παλαιότερους στην Ισπανία, και οι εργασίες διακόπηκαν, προκειμένου οι αρχαιολόγοι να εξετάσουν τα ευρήματα.

Ο Πικέ δεν ανήκει στη μεγάλη κατηγορία των διάσημων ποδοσφαιριστών που έζησαν μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια, πριν αποκτήσουν χρήματα και δόξα. Ο δρόμος του προς την καταξίωση ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι γονείς του ήταν πάμπλουτοι – ο πατέρας του, Τζουάν Πικέ, μεγαλοδικηγόρος της Βαρκελώνης, και η μητέρα του, Μονσεράτ Μπερναμπέου, επικεφαλής της μονάδας παθήσεων σπονδυλικής στήλης του περίφημου Ινστιτούτου Γκούτμαν. Οταν γεννήθηκε, ο παππούς του, Αμαδόρ Μπερναμπέου (καμία σχέση με τον ιστορικό ηγέτη της Ρεάλ Μαδρίτης), ήταν αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Ο μικρός Ζεράρ έγινε μέλος του συλλόγου από τα γεννοφάσκια του, και εντάχθηκε στην ποδοσφαιρική του ακαδημία πριν, καν, κλείσει τα 10. Ηταν αξιόλογο ταλέντο, όμως η αλήθεια είναι ότι το όνομα του παππού τον βοήθησε πολύ στην καριέρα του. Πρώτα απ’ όλα, να επιστρέψει στη Βαρκελώνη το 2008. Είχε φύγει το 2004, για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και δεν είχε καλοπεράσει στα χέρια του σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Το εντυπωσιακό παρουσιαστικό του -1,92 ύψος, γαλανά μάτια, καθηλωτικό βλέμμα και αστραφτερό χαμόγελο- δεν τον βοήθησε μόνο να κατακτήσει τη Σακίρα (και αρκετές, ακόμη, όμορφες γυναίκες), αλλά και να γίνει… πιο σταρ απ’ όσο θα δικαιολογούσαν οι επιδόσεις του. Για το αρχοντικό του στιλ, τον αποκάλεσαν «Πικενμπάουερ». Είχε την τιμή να φορέσει το περιβραχιόνιο με τα χρώματα της σενιέρα (η σημαία των Καταλανών), και τον Ιανουάριο του 2018 εξασφάλισε ένα συμβόλαιο που σπάνια προσφέρεται σε αμυντικό, με συνολικές αποδοχές 142 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια.

Την Τετάρτη κάλεσε τους συμπαίκτες του σε δείπνο, για να τους αποχαιρετήσει. Και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα βάλει τελεία σε μια καριέρα που συνοδεύτηκε από 24 τρόπαια. Ανάμεσά τους, τρία Τσάμπιονς Λιγκ, οκτώ Πρωταθλήματα και επτά Κύπελλα Ισπανίας. Επίσης, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και δύο Euro με την εθνική του ομάδα.

«Αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψω», έγραψε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του. Το μεγάλο της ζωής του όνειρο είναι να γίνει πρόεδρος της Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...